2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenilmiş Çaresizlik
MAKALE #17170 © Yazan Dr.Müberra YENİŞAR | Yayın Eylül 2016 | 3,659 Okuyucu
Hikayeyi hepimiz duymuşuzdur. İnsanların isteklerini yapmaları amacı ile eğitilen bebek filler bir direğe bağlanır, hayvan önce kurtulmak için uğraşır, uğraşır, uğraşır… Boynunda onu oraya bağlayan ipten kurtulamadığını fark ettiğinde artık denemekten vazgeçer. Büyüyüp kocaman, güçlü bir fil olduğu zaman da, tek bir hareketle kurtulabileceği boyunduruktan kurtulmak için hiçbir hareket yapmaz. Çaresiz olmayı öğrenmiştir bir kere.

Öğrenilmiş çaresizlik; insanın kontrol edemediği çevre ve olaylara maruz kaldığında bu durumu değiştiremeyeceğine inanmasıdır. İnsanın çaresizliğini kabullenmesi demek, başına gelenlere razı olması demektir, bu da özgüvenini kaybetmesi anlamına gelir. Özgüven kaybı ve çaresizliğine olan inancı kişinin değiştirebileceği olaylar karşısında bile pasif tutum takınmasına, içine kapanmasına, sosyal ortamlardan uzaklaşmasına neden olur. Yaşamının kontrolü elinden alınan, çaresizlik ve özgüven kaybı duyguları ile boğuşan insan depresyona adaydır.

Yaşamda çaresiz olduğumuz zamanlar, olaylar vardır; tedavisi olmayan bir hastalık, yakınlarımızınkaybı,.. vb., bu da doğamız gereğidir. Ama öğrenilmiş çaresizlik bundan farklıdır, bizim çaresiz olduğumuza inanmamız, değiştirebileceğimiz, savaşabileceğimiz olaylar karşısında bile pasif olmamız demektir. Yaşama karşıı elimizi, kolumuzu bağlı hissettmektir.

Bu sabah polikliniğe gelen, henüz 30 yaşına gelmemiş bayan hastam halsizlikten şikayet ediyordu, tahlil sonuçları çok iyiydi, yüzündeki mutsuz ifadeyi fark edip, evde, işde, eşi, çocukları, kayınvalidesi vb ile bir sorunu olup, olmadını sordum. Evet vardı. Halsizliği on yıl önce evlenmesi ile başlamış, hastane hatane dolaşmış, hiçbir sonuç alamamıştı. Evlendiğinde kayınvalidesi üzerine baskı kurmuş, kocası ona yeterince değer vermemiş, arka arkaya iki çocuk ve bir de üzerine ekonomik zorluklar binince kendini mutsuz hissediyor, kimse onu anlamıyor, kendini ifade edemiyordu. Ona artık yetişkin bir kadın olduğunu, evde eşine, çocuklarına, eşinin ailesine onun baktığını, onun evin belkemiği olduğunu, gücün onda olduğunu, hakkını savunabileceğini, en azından kendine söylenenlere aldırmamayı seçebileceğini söylediğimde ‘bunları fark ediyorum, ama elim kolum bağlı hissediyorum’ dedi. Sonra da ailesinin özellikle de annesinin ona söylediklerinin içinden hiç çıkmadığını ekledi.

Bu hikaye size de tanıdık geldi mi. Yaşamımızın her döneminde öğrenilmiş çaresizlik bizlere dikte ettiriliyor, gücün, kuralların karşısında sorgulamadan istenen davranışı sergilememiz isteniyor. Öğrenilmiş çaresizlik bir eğitim şekli olarak aileler tarafından tüm çocuklara, özellikle de kız çocuklarına öğretiliyor. Toplumun tüm katmanlarına sinmiş durumda. ‘Kızını dövmeyen, dizini döver’, ‘yılanın başını küçükken ezeceksin’ diyerek, özellikle kız çocukları ailenin kurallarına uymaları için fiziksel şiddet, sözel şiddet yada çok sevilerek ve kurallara uymazlar ise ebeveyn sevgisinden mahrum olacakları tehdidi ile zorlanıyor. Bu şiddet biçimlerinden belki de en zorlayıcısı ebeveynlerin sevgisini, kaybetme korkusu. Aileler bu şekilde davranırken amaçları kötü değil, çocuklarını olumsuzluklardan, kötülüklerden korumak istiyor. Bildikleri tek yöntem ile çocuklarını eğitiyorlar. Çocuğa en ufak hatasında kız, onu sürekli suçla, toplumsal kuralları, sınırları tehdit ile öğret. Evet uyumlu, sakin, kendilerine söyleneni yapan ama bunun bedelini yaşam boyu mutsuzluk, depresyon, anksiyete tanıları ile ve bir dolu ilaçla yaşamak zorunda kalan yetişkinler olarak ödüyor çocuklar. En kötüsü de bu ailelerinde öğrendiklerini, çocuklarına aktarma olasılığı.

Bu eğitim ve yönetim biçimini öğrenen çocuk büyüyünce gücün karşısında sorgulamadan çaresizliği seçerken, eğer toplumsal olarak güçlü konuma gelmiş ise bu sefer de avantajlı konumundan faydalanarak, diğerlerinin kendi isteklerini yapmasını, öğrenilmiş çaresizlik davranışı sergilemelerini istiyor. Anne ise gücü eline geçirince çocuklarının onun her istediğini yapmalarını istiyor, yönetici ise astlarının.

Birey olarak sorumluluğumuz, gücümüzün, zayıflıklarımızın, sorumluluk ve özgürlüklerimizin kısaca sınırlarımızın farkına varmak, kendi yaşamımızla ilgili her türlü konuda her şeyi sorgulamak. Bize dikte ettirilen inanç kalıplarına mahkum olmak yerine, yaşama önyargısız bakabilmek.

Öğrendiğimiz kavramların bilimsel bir altyapısı olması gerektiğine inanırım. Sizlerle Öğrenilmiş Çaresizlik Kavramına neden olan Deneyi paylaşmak istedim. Deneyin ayrıntılarına Tübitak’ın internet sitesinden de ulaşabilirsiniz.

Öğrenilmiş Çaresizlik kavramı Martin SELİGMAN’ın 1965 yılında yaptığı Öğrenilmiş Çaresizlik deneyine dayanmaktadır. SELİGMAN 24 adet köpeği üç gruba ayırmış ve beyaz bir kabine yerleştirmiştir. Bu üç gruba verdiği adlar; Kaçış grubu, Boyunduruk grubu ve Kontrol grubu.

Kaçış grubundakilerin bulundukları zemine elektrik şoku veriyor. Kaçış grubundki köpeklerin kabinde bulunan butona başları ile basarak elektriği kesmeleri mümkün, köpek butona basmaz ise 30 sn içinde şok kendiliğinden sona eriyor. Bu gruptakiler kısa sürede butona basmayı öğreniyor.

Boyunduruk grubundaki köpekler de benzer bir kabine konuyor, aynı şiddette elektrik, aynı süre veriliyor, ama boyunduruk grubundakilerin elektriği kesen butonu çalışmıyor. Köpekler butona basmayı deniyor, ama bir süre sonra artık butona basmaktan vazgeçiyor.

Kontrol grubundaki köpekler de benzer odadadır, fakat onlara elektrik şoku verilmemektedir.

Bu öğrenme sürecinden sonra köpeklerin hepsi kısa bir çitle bölünmüş bir alana konuyor, elektrik şoku veriliyor ve çitten atlayıp, karşıya geçmeleri bekleniyor. Yapılan 10 deneme sonunda;

Kaçış ve kontrol grubundakiler kısa çitten karşıya atlayıp, şoktan kurtulurken, Boyunduruk grubundaki 8 köpeğjn sadece 2 tanesi kurtuluyor, 6 köpek çaresizce bekliyor, eylemsizliği seçiyor.

Bir hafta sonra köpekler yine kısa çitli alana getirilip, deney tekrarlanıyor, sonuçta kaçış ve kontrol grubundaki köpeklerin tümü, boyunduruk grubundakilerin sadece 3 tanesi çitten atlıyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenilmiş Çaresizlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Müberra YENİŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Müberra YENİŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müberra YENİŞAR Fotoğraf
Dr.Müberra YENİŞAR
Bursa
Doktor "Tıp Doktoru"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Müberra YENİŞAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öğrenilmiş Çaresizlik' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Aile İçi Şiddet Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:23
Top