2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Danışmanının Önemi
MAKALE #17880 © Yazan Doç.Dr.Güliz ONAT | Yayın Ocak 2017 | 2,894 Okuyucu
Bir bebeğe hazırlanmak, onu kucağınıza alacağınız anı iple çekmek müthiş bir duygu. Dokuz ay boyunca her anne bebeği için en güzel ortamı yaratmak için elinden gelenin fazlasını yapar ve artık son günlere yaklaşıldıkça sabırlar tükenir, bir an önce o paha biçilemez mutluluğa erişilmek istenir. Peki dokuz ay boyunca bebeğinize yeterince hazırlandınız mı?

SİZİ yeni bir kavramla tanıştırmak istiyorum: EMZİRME DANIŞMANLIĞI.

Doğum sonrası emzirme ile karşılaştığınız güçlüklerde, ilk başvuru kaynağınız olacak ve acil durumlarda arayacağınız bir emzirme danışmanınız var mı?

Bu sorunun yanıtına pek çok annenin “doktorum var ya, yeterli” ya da “doğum yaptığım hastane görevlileri yardımıma koşar” yanıtını verdiğini duyar gibiyim. Elbette ki doktorlar ya da hastane görevlileri size her zaman yardım için hazırdırlar ancak onlar sizi bir emzirme danışmanı gibi evinize gelip ziyaret edemeyebilirler. Ayrıca her sağlık çalışanının emzirme danışmanlığı yapamayacağını da bilmek gerekir. Çünkü emzirme danışmanlığı, tıbbın özel bir alt dalıdır ve ayrı bir eğitim ve uzmanlık gerektirir.

Başlıca emzirme sorunlarından olan yetersiz süt salınımı, aşırı süt üretimi, düz veya çökük meme başı, ağrılı meme başı, meme başı çatlağı, mantar, memede dolgunluk, tıkalı süt kanalları, memenin iltihabi, ilaç kullanan anneler, çalışan anneler, çoğul gebelikler ve erken doğan bebekler, sağılan sütün uygun şekilde bebeğe verilmemesi ya da yanlış saklanması gibi durumlarla karşı karşıya kalırsanız, vakit kaybetmeden bir emzirme danışmanından yardım isteyin. Emzirme danışmanınız sizi evinizde ziyaret edecek, yukarıda bahsedilen problemlerinizi çözecek, beslenme programınızı düzenleyecek, emzirme süresi, sıklığı konusunda sizi bilgilendirecektir. Emzirme sürecinizde size kolaylık sağlayacak yol haritanızı birlikte çizeceksiniz.

Şanslıyız ki Türkiye’de annelerin %97’si bebeklerini belli bir süre, %40’ı ilk altı ay boyunca emziriyor. Dünya ortalaması ilk altı ay için %25. Yani Türk anneler emzirmeye istekli ve hevesli. Ancak %30’u ilk iki ay içinde ek gıdaya başlıyor. İlk 3 aylık bebeklerde ek gıdaya başlama oranı %56’ya çıkıyor. Yani anneler emzirmeye istekli olmalarına rağmen, emzirme süreçlerinde karşılaştıkları bazı problemlerden dolayı emzirmeyi bırakmak zorunda kalıyorlar. Çoğu zaman bu problemlerin başında bebeğin yeterli kilo alamadığı gerekçesiyle mamaya başlanması, annenin sütünün azlığı, meme başı çatlaklarından dolayı annenin ağrı duyması ve emzirmeyi bırakması sıralanabilir. Halbuki bu problemlerin üstesinden gelinmesi mümkün. Bu tür problemler için bir emzirme danışmanından yardım isteyebilirsiniz.

Bebeğin memeye iyi yerleşmeme sonucunda meme başında ağrı, çatlak; anne sütünün tam boşalamaması sonucu memede gerginlik, bebeğin yeterince süt alamamasından dolayı bebeğin doymaması, memeyi reddetmesi ve tartı alamaması durumu ortaya çıkmaktadır.

Yetersiz Süt Salınımı

Yetersiz süt üretiminin en yaygın nedeni göğüslerin yeterince boşaltılamamasıdır. Emzirme tekniğindeki sorunlar, sık emzirmeme ve yeterli süre emzirmeme altta yatan başlıca etmenlerdir. Uygun emzirme tekniğinin oturtulması, sık ve uygun süre emzirme, annenin sütüne güveninin sağlanması yönünde verilecek danışmanlık hizmetleri sorunun çözümü için önemlidir.

Düz veya Çökük Meme Başı

Meme muayenesi ve emzirme ile ilgili danışmanlık hizmetleri gebelik döneminde başlatılmalıdır.

Ağrılı Meme Başı, Meme Başı Çatlağı, Mantar

Ağrılı meme başı ve meme başı çatlağı sık görülen, emzirmenin erken döneminde rastlanan ve emzirmenin sürdürülmesine engel olan önemli durumlardan biridir. Başlıca nedenleri emzirme tekniğindeki hatalar, etkin olmayan emme ve bebeğin memeden uygun olmayan tarzda aniden çekilmesi, süt pompasının hatalı kullanımı gibi uygulamalardır.

Anne sütünü her bebeğe ulaştırmak, doğru emzirme tekniğini yerleştirmek ancak etkili bir emzirme danışmanlık hizmeti ile mümkün olmaktadır. Çoğu zaman sağlık personelinin emzirme konusundaki bilgi eksikliği annelerin ek gıda ya da mamaya başlamasındaki etken olabilmektedir. Bebeğinize mucizevi besin kaynağı olan anne sütünden mahrum bırakmamak için, yardım aldığınız sağlık personeli ya da doktorunuzun emzirme danışmanlığı sertifikası sahibi olup olmadığını mutlaka araştırın.
Emzirme ile ilgili kitaplardan birtakım genel ve yararlı bilgiler alabilirsiniz ama kişisel güçlükler için gerçek yardım ve sürekli destek açısından bilgili bir emzirme yardımcısıyla olan irtibat büyük fark yaratabilir. Bir çift uzman göz, çeşitli kaynaklardan ve geçmiş deneyimleriyle beslenerek sizi yönlendiren bir emzirme yardımcısı yaşadığınız emzirme ile ilgili sorunları çözeme kavuşturabilir. Kimi zaman “annelik hüznü” diye bilinen ve lohusaların sıklıkla yaşadığı ağlama nöbetlerinde bir emzirme yardımcısı, ağlayacak ve yaslanacak bir omuz sağlar. Doğru kişi bu son derece moral bozucu süreyi kısaltabilir. Ve siz de bebeğinize özel hazırlanmış doğanın mucizevi besini olan anne sütünden bebeğinizi mahrum bırakmamış olursunuz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Danışmanının Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Güliz ONAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Güliz ONAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güliz ONAT Fotoğraf
Doç.Dr.Güliz ONAT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doğum Ve Kadın Hastalıkları Hemşiresi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Güliz ONAT'ın Yazıları
► Emzirme ve Hormonlar Doç.Dr.Güliz ONAT
► Pilates ve Emzirme Doç.Dr.Güliz ONAT
► Bebek Emzirme Sorunları Doç.Dr.Güliz ONAT
► Doğal Emzirme Nasıl Olur? Doç.Dr.Güliz ONAT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emzirme Danışmanının Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emzirme ve Hormonlar Ocak 2017
► Bebek Masajı Ocak 2017
► Pilates ve Emzirme Ocak 2017
◊ Hamile Pilatesi Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:14
Top