2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Stresle Başa Çıkma
MAKALE #21518 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Aslı DENİZ | Yayın Haziran 2020 | 1,328 Okuyucu
Günlük hayatta pek çok stres faktörü ile karşılaşırız. Bunlarla baş etmeye çalışırken, artan gerginlik ve öfke nedeni ile kimi zaman en yakınlarımızın canını yakarız. Bir yandan iş stresini ya da ev dışındaki stresleri eve götürmemiz gerektiğine inanırız. Ama öte yandan, gizlemeye çalıştığımız şeyin yarattığı gerginlik fazlasıyla ilişkimize zarar verir.

Oysaki partnerlerimizle ilişkimiz dışındaki stres durumlarını da rahatlıkla konuşabilir, bu sayede hem stresimizi kontrol altına almış oluruz hem de ilişkimizdeki yakınlığın artmasına katkı sağlamış oluruz.

Yoğun stresten şikayetçi çiftler, bu durumu partnerleri ile konuşmadıklarında, ilişkilerindeki duygusal çekimin giderek azaldığını ve bu durumun ilişkilerine zarar verdiğini ifade ediyorlar.

Öte yandan günlük olarak birbirleri ile dış faktörlerden kaynaklı stresleri hakkında konuşan çiftler ise ilişkilerini daha güçlü tutuyorlar.

Aslında birçoğumuz, yatağa yattığımızda ya da yemek yerken bu tür konuşmalar yapıyoruz. Fakat ne yazık ki bu konuşmalar beklentilerimizi karşılamıyor ve stresimiz azalmak yerine artabiliyor. Çoğunlukla bu tür konuşmalarda partnerlerimiz dinlemediğinde ya da anlamadan hemen akıl vermeye kalktığında, ya da bizi değil karşı tarafı savunurcasına konuşmalar yaptığında hayal kırıklığına uğruyor ve bir daha konuşmamayı tercih etmeye başlıyoruz.

Gottman Çift Terapisi ilişki dışındaki stres konusunun nasıl ele alınacağına ilişkin harika bir yöntem sunuyor. “Stres azaltıcı konuşma” denilen bu yöntem benim de çiftlerle seanlarımda oldukça çok kullandığım ve çiftlere öğreterek ilişkilerinde rutin haline getirmelerini istediğim harika bir yöntem. Bu yöntemin en büyük kazanımı günlük stresimizi azaltmanın dışında , ilişkimizdeki “Duygusal Çekiciliği” artırıyor olması. Duygusal çekicilik, partnerinizin sadece bedenine değil, kalbine, zihnine ve hayallerine karşı ilgi duymak anlamına gelir. Bu tür bir çekim fiziksel çekicilikten çok daha derindir. Bu da mutlu ilişkilerin önemli özelliklerinden birisidir.

Şimdi gelin bu yöntemi ilişkinizde nasıl uygulayabilirsiniz bir bakalım.

Stres azaltıcı konuşmaları” ilişkilerinde yeni deneyecekler için ilk konu zamanlamayı iyi planlamaktır. Çünkü bazıları eve ilk geldiğinde bir süre dinlenmek ister. Bazıları konuşmadan önce bir süre kendi başına kalıp sindirimek ister. Bu nedenle çok yorulmadan, uykunuz gelmeden her gün bu konuşma için uygun bir saat belirlemek iyi bir başlangıç olabilir.


Stres azaltıcı konuşmanın asıl ve en önemli kuralı “İlişki dışındaki stres faktörleri “ hakkında konuşmak. Bu konuşmada ilişkinizle ilgili ya da birbiriniz hakkındaki şikayetler konusunda konuşmuyoruz.

Diğer önemli kural birbirimize asla tavsiyelerde bulunmuyoruz, ta ki biz böyle bir talepte bulununcaya kadar. Bu konuşma sadece hayatımızdaki diğer alanlarla ilgili birbirimize destek olmak için bir fırsat.

Peki stres azaltıcı konuşma nasıl yapılır?

Sırasıyla dinleyici ve konuşmacı olacağız.

Konuşmacının görevi, sadece olabildiğince detaylı ve derin bir şekilde yaşadığı stres faktörünü anlatmak. Bunun için konuşmacılara 10-15 dk yeterli olacaktır.

Stres Azaltıcı Konuşmayı, şu andaki konuşmalarımızdan farklı kılan bölümü dinleyicinin nasıl dinlediği. Dinleyicinin uyması gereken bazı kurallar var aslında:

Öncelikle dinlerken göz teması kurmak, ve sorular sorarak anlamaya çalışmak. Örnek olarak şu sorularla partnerinizin daha detaylı anlatmasını sağlayabilirsiniz.[/list]Bununla ilgili en çok canını sıkan şey ne?[/list]Bu durumla ilgili hoşuna gitmeyen şey ne?[/list]Bu durumda olabilecek en kötü şey ne?[/list]Bu durumda en çok korktuğun şey ne?[/list]Neye ihtiyacın var?[/list]Bu durumda sana nasıl destek olabilirim?[/i][/list]Partnerine karşı anlayışlı olmak, onun duygularını anlamaya çalışmak “Anlıyorum bu gerçekten can sıkıcı, Ben de çok öfkelenirdim vb.” [/list]Konuşma sırasında karşı tarafa karşı partnerinin tarafını tutmak. Çiftler kimi zaman partnerleri bir şey anlattığında karşı tarafı savunur “Sen de ayıp etmişsin, haklı kızmakta vb” gibi. Oysaki bu durum partnerimize anlaşılmamış ve yalnız hissettirmekten öteye geçmiyor. Bunun yerine “Diğerlerine karşı biz” konumunda durmak önemli “ Harbiden saçmalamış kadın da vb” gibi biz olmak mühim. Unutmayın konuşmanın amacı sadece partnerimin bakış açısından anlamak ve onun rahatlamasını sağlamak.[/list]Konuşma süresince partnerinize duygusal olarak geri bildirimde bulunmak, dokunmak çok önemli.
Bu konuşmalar doğrudan ilişkinizle ilgili görünmüyor olsa da dinlemek ve anlaşılmak birbirinize daha çok yakınlaştırmak, aranızdaki bağı ve ilişkinizi güçlendirmektedir. Çift terapisinde danışanlarımın ilişkilerinde rutin haline getirmelerini istediğim alışkanlıklardan biri her gün ortalama 15-20 dk Stres azaltıcı konuşmalar yapmaları. Unutmayın anlamak tavsiyeden önce gelir. Ve asıl yakınlaştıran ve iyileştiren anlaşılmak, dinlenmek ve desteklenmek.

Denemek için sizce de çok neden yok mu? Bu tekniği deneyimlerken acele etmeyin, ve ilk seferde olmadığında hemen vazgeçmeyin. Değişim yavaş yavaş olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Stresle Başa Çıkma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Aslı DENİZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Aslı DENİZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslı DENİZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Aslı DENİZ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Aslı DENİZ'in Makaleleri
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Emine Lamiser ATİK
► Stresle Başa Çıkma Yolları Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Stresle Başa Çıkma Yolları Psk.Doğan KUŞ
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Uğur ŞENOL
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Aykut ÖZTÜRK
► Stresle Başa Çıkma Yolları Pdg.Aykut AKOVA
► Evlilikte Stresle ve Sorunlarla Başa Çıkma Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Stresle Başa Çıkma' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma ve Çocuk Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:28
Top