2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stres Yönetimi (Stresle Başa Çıkma)
MAKALE #7042 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Haziran 2011 | 7,906 Okuyucu
STRES YÖNETİMİ (stresle başa çıkma)

Stres, hayatı olumsuz yönde değiştiren, kişileri verimsizleştiren, performansı düşüren ve aynı zamanda da sağlığı bozan bir sorundur. Gün geçtikçe daha da önemli ve ciddi bir sorun haline gelen stres; çalışanların, yöneticilerin ve kuruluşların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.Stres düzeyi yüksek olduğunda verimlilik düşebilir, yaşamdan alınan zevk azalabilir ve çevreyle olan ilişkilerde sorunlar ortaya çıkabilir.

Çoğumuz stresin okul, aile, arkadaşlar, hastalık gibi dış etkenlerden kaynaklandığını düşünürüz ancak bu etkenler kendi başlarına stresli olaylar değildir. Onları stresli hale getiren, bizim yorumlarımız ve içsel tepkilerimizdir. İnsanlar farklı olayları stresli olarak yorumlayabilir ve strese farklı tepkiler gösterebilirler. İnsanların yaşadığı yoğun stresin çoğu, onların olaylara verdikleri anlamla ilgilidir. Her insanın kendi iç dengesi ve olaylara verdiği tepkiler ve stresleri kaldırma gücü birbirinden farklılık gösterir.

İş sağlığını olduğu kadar insan sağlığını da tehdit eden stres değişik şekillerde tanımlanmaktadır. Örneğin, stres “Biyolojik ve psikolojik dengenin bozulduğuna ve yeni durumlara uyum yapılarak yeniden dengeye dönülmesi gerektiğine yönelik bir işaret”, “Bir eylemin ya da durumun kişiler üzerinde yarattığı fiziksel veya psikolojik zorlamaya verilen tepki”, “Kişinin baş etme yeteneğini aşan ya da zorlayan bir durum algılandığında ortaya çıkan otomatik bir tepki” şeklinde tanımlanmaktadır.

Stres hayatın olmazsa olmaz bir parçasıdır.Yaşanılan stres her zaman zararlı değildir, belirli bir seviyede ve kabul edilebilir sınırdaki stres, kamçılayıcı güç olmakta, başarıyı tetikleyebilmekte ve kişinin verimini arttırabilmekte, kendini geliştirmesine yol açan bir etken olabilmektedir. Stresin olumsuz sonuçları, sıklığına ve süresine bağlıdır. Stres kaynakları, çok uzun ve çok sık devam ederse, kişi için kötü (olumsuz) sonuçlara neden olmaktadır. Stresin belirtileri dört grupta toplanabilir: duygusal, düşünsel, davranışsal ve bedensel belirtiler. Bedende titremeler, ağız kuruluğu, kolayca yorulma, uyku (aşırı az ya da fazla) sorunu, iştah değişiklikleri (azalması ya da artması), ishal, hazımsızlık ya da kusma gibi sindirim ve boşaltım sorunları, kas ağrıları, baş ağrıları, yüksek tansiyon, astım, kalp-damar hastalıkları, kalp krizleri, felçler, kanserler, endişe ya da sıkıntı, korku, kaygı, alınganlık, sinirlilik, öfke, karamsarlık, depresyon (çökkünlük), konsantrasyon güçlüğü, içe kapanma, bir maddeye aşırı düşkünlük (sigara, yiyecek), alkol/madde bağımlılığı, gibi belirtiler gözlenebilir. Kişi bunlardan bir ya da birkaçını aynı anda yaşayabilir.

Bu durumların ortaya çıkması kişinin kontrolünde değildir, ancak kişi bu durumlarla baş etmeyi öğrenebilir. Dünyaya bakış açımızı değiştirerek ya da stresle baş etmede kendi yapabileceklerimizin farkına vararak strese karşı duyarlılığımızı azaltabiliriz. Stres yönetimiyle kişi farklı bir bakış açısı edinerek kendini geliştirebilir, kendine daha sakin bir yaşam yaratabilir.

Stresle Baş Etmede Kullanılan Etkisiz Yollar

İnsanlar yaşadıkları stresle baş etmek için çeşitli yollara başvurabilirler. Bu baş etme yollarından bazıları stresle baş etmede etkisiz olan yollardır, çünkü uzun vadede daha çok strese neden olurlar. Stresle baş etmede kullanılan bu etkisiz yollar 2 grupta toplanabilir: kaçma davranışı, saldırganlık (olaylar karşısında aşırı tepki göstermek), içe kapanma, alkol ve sigara bağımlılığı, kötü beslenme (gevşeme, rahatlama sağlama amacıyla) gibi uygun olmayan davranışlar ve görmezden gelme, sorunlarının sebebi olarak başkalarını suçlama, inkar, bastırma v.b. kendini aldatmaya yönelik tutumlar gibi kendini aldatmaya yönelik davranışlar.

Stresle Baş Etmede Kullanılan Etkili Yollar

Stresle baş etmede etkili olan iki yol vardır;

1- Çevreye Yönelik (Durumu Değiştirmeye Yönelik) Olanlar
  • Etkili zaman planlaması yapılması
  • Problem çözme tekniklerinin (Problemi saptama, seçenekleri gözden geçirme, seçeneklerin avantaj ve dezavantajlarını gözden geçirdikten sonra bir çözüm yolu seçme, eyleme geçme, sonuçları değerlendirme) kullanılması
  • Sosyal destekten yararlanma (aile, arkadaşlar, sosyal gruplar, gibi)
2- Zihne ve Bedene Yönelik (Duruma Gösterilen Tepkileri Değiştirme) Olanlar
a-Zihne yönelik olanlar;
-Kişinin kendisiyle olumlu diyalog kurması
-Etkili iletişim (Durumu ve duruma gösterilen tepkiyi değiştirme)
b- Bedene Yönelik (Duruma Gösterilen Tepkileri Değiştirme) Olanlar
- Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi
- Gevşeme (sistematik gevşeme, derin solunum ve zihinde canlandırma),
- Meditasyon,
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stres Yönetimi (Stresle Başa Çıkma)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Emine Lamiser ATİK
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Uğur ŞENOL
► Stres ve Stresle Başa Çıkma Psk.Aykut ÖZTÜRK
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► İlişkilerde Stresle Başa Çıkma Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Stresle Başa Çıkma Yolları Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Stresle Başa Çıkma Yolları Psk.Doğan KUŞ
► Stresle Başa Çıkma Yolları Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Stres Yönetimi (Stresle Başa Çıkma)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:53
Top