2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Atipik Otizm Nedir?
MAKALE #21964 © Yazan Psk.Gamze EŞİN | Yayın Aralık 2020 | 1,821 Okuyucu
Otistik Spektrum Bozukluklar “Otizmi”, “Asperger sendromu”nu ve “Atipik Otizm”i kapsar ve her 250 okul öncesi çocuktan birini etkiler. Atipik otizm, otizm belirtilerine sahip ancak tanı konacak kadar yeterli kriterleri sağlamayan çocuklara verilen tanıdır. Atipik otizmde genel olarak, konuşmada zorluk, iletişim kurmada güçlük, gelişimde bozukluklar, tekrarlayıcı konuşmalar, sosyalleşmede sorun yaşama gibi belirtiler bulunur ancak bu belirtiler daha geç yaşlarda çıkabilir ya da tanı konması engellenecek şekilde çok az görülebilir.
Otizm, üç temel gelişim alanını etkilerken, atipik otizm bu temel alanlardan sadece birinde bozukluk görüldüğünde ya da az etkilenmesi durumunda ve diğer gelişimsel bozukluklar için belirtilen ölçütler karşılanmadığında bu tanı konur.
ATİPİK OTİZMİN ÖZELLİKLERİ
Atipik otizmin en önemli özelliği erken tanı konulduğu takdirde doğru tedavi yöntemleri ile bireylerin yaşadığı konuşma ve iletişim bozukluklarının aşılarak düzeltilebilir olmasıdır. Erken tanı her zaman yaşanan problemleri aşmak ve bireyin hayatına normal bir şekilde devam etmesini sağlamak için çok önemlidir. Bu yüzden ailelere çok iş düşmektedir, bu konuda çocuklarının hareketlerini ve gelişimlerini gözlemlemeleri, doktor kontrollerini aksatmamaları ve çocukları ile aralarında sağlıklı bir iletişim kurarak takip etmelidirler. Eğer çocukları bu özellikleri taşıyorsa hemen bir uzmana başvurarak, tedavi ve takip süreci hızlı bir şekilde başlatılmalıdır.
ATİPİK OTİZMİN TEDAVİSİ
Bu süreç içerisinde çocuklar özel bir eğitim ve psiko-eğitsel terapiler alarak sosyal becerilerde gelişmeler sağlanır, bu sayede kendilerini daha iyi ifade edebilir, davranış problemleri azalır, bilişsel düzeyleri gelişir, takıntıları azalır, konuşma becerileri gelişir ve motor becerilerinde artmalar gözlemlenir. Otizm alanında en iyi gelişme gösteren grup atipik otizmlilerdir. Bu süreç aileler için yıpratıcı olabilir ve kabullenme sürelerini uzatabilir. Ancak unutulmamalıdır ki aileler bu durumu kabullendikleri zaman çocuğun gelişimi bir o kadar hızlanacaktır. Ailenin olumsuz duygu ve davranış içerisinde bulunması çocuğu olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple süreç boyunca çocuk desteklenmeli ve bu desteği hissetmesi sağlanmalıdır.
ATİPİK OTİZM VE AİLE EĞİTİMİ
Uzman kontrolleri ve profesyonel eğitimin dışında aile içinde verilen çeşitli eğitim, iletişim ve oyunlarla çocuk desteklenerek sürecin hızlanması sağlanabilir. Çocuğa bu süreç içerisindeyken destek olunmalı, teşvik edilmeli, hoşlandığı aktivite ve oyunlar aile içerisinde de desteklenerek çocuğun sosyalleşmesi adına güven verici ortam aşılanmalı ve çocuğun yapamadıklarından çok yapabildiklerine odaklanarak hoşgörü çerçevesinde yaklaşılmalıdır.
Bu tarz çocuklar hafif otizmli özellikler gösterdikleri için çoğu kez asperger sendromuyla karıştırılmaktadır.
ASPERGER SENDROMU İLE FARKLARI
Ayıran en temel özellik, asperger sendromunda konuşma problemi yoktur, aspergerli bireyler bebeklikten itibaren çok güzel ve gramere uygun bir konuşmaya sahiptir. Atipik otizmlilerde ise konuşma ilerleyen yıllarda düzelse de yaşamın ilk yıllarında konuşma problemleriyle karşılaşılmaktadır. Bazen bu konuşma bozuklukları ilerleyen yıllarda da devam edebilir. Bu konuda alınan eğitim çok önemlidir.
Atipik otizmlilerde zamirleri ters kullanma, konuşmaları anlamama, ekolali konuşma gibi bozukluklar görülebilir. Asperger sendromlularda motor gelişiminde gerilikler, el- göz koordinasyonunda bozukluklar olabilirken atipik otizmlilerde el becerilerinde daha iyi oldukları gözlemlenmektedir.
Yapılan bazı testlerde aspegerlilerin sözel puanları daha yüksek çıkarken, atipik otizmlilerde düşük çıkmıştır. Erken okuma, atipik otizmde sık görülebilirken, asperger sendromunda daha az görülmektedir.
Atipik otizm 0-3 yaş arasında belirtileri görülürken, asperger sendromunda ise ileriki yaşlarda da gözlenebilir ve bazı olgular daha geç yaşlarda ortaya çıkabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Atipik Otizm Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gamze EŞİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gamze EŞİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze EŞİN Fotoğraf
Psk.Gamze EŞİN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gamze EŞİN'in Makaleleri
► Atipik Otizm, Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Semra KESKİN
► Otizm Nedir? Psk.Zehra Ayça AYSEN
► Otizm Nedir? Psk.Ayşe Büşra SUBAŞI YURTÇU
► Otizm Nedir, Ne Değildir? Psk.Esra ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Atipik Otizm Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:45
Top