2007'den Bugüne 92,697 Tavsiye, 28,298 Uzman ve 20,045 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alışveriş Psikolojisi
MAKALE #22604 © Yazan Psk.Ali ÇETİN | Yayın Aralık 2021 | 1,278 Okuyucu
Bu hafta size alışveriş ve psikoloji arasındaki ilişkiden ve sektörün davranışlarının bizim algılarımıza nasıl etki ettiğinden bahsetmek istiyorum. Günümüz çağı artık çok çeşitli sektörlere ev sahipliği yapıyor. Günlük hayatta çok farklı tüketim ürünleriyle karşılaşıyoruz. Alışveriş artık hayatın bir parçası ve vazgeçilmezidir. Teknoloji çağında yaşıyor olmamız ve birçok işlemi yapabilmenin telefonumuzda bir tuş kadar bize yakın olması da bu durumu tetikliyor.

İnternetteyken aklımızda bir iki parça ürün almak varken sepete geldiğimizde kendimizi bir sürü ürünü satın alıyorken ya da alışveriş yapmak aklımızda hiç yokken bir anda ekranda çıkan reklam linkinden ürüne gidip kargo siparişi vermiş buluruz. Bunların altında ‘almazsam kendimi mutsuz hissederim, almasaydım bir parçam eksik kalacaktı, yoksunluk hissedecektim’ gibi bağımlılık cümleleri ya da ‘kendimi durduramadım, hiç düşünmeden aldım’ gibi dürtüsel eğilimler yatar. Köşeyi döndüğümüzde karşımıza çıkan mağazadaki ihtiyacımız olmamasına rağmen vitrinde duran kırmızı güzel bir elbiseyi görür görmez ‘almam lazım çok güzel, geçen arkadaşlarla internette görmüştük o bu elbiseydi, öyleyse alıyorum’ diyerek o anda zihinde oluşan düşüncelerin kontrol edilememesiyle ve anlık kararlarla o elbiseyi almış oluruz. Eve geldiğimizde benzerlerinin dolabımızda olduğunu aslında ihtiyacımızın kış mevsiminden dolayı kaban almak olduğunu sonradan fark ederiz. Bazen çevremiz tarafından eleştirilsek bile çok gerekli olmadığı halde ihtiyacımız olmayan ürünler alırız. Bu tarz olayların psikoloji yönünde bir karşılığı var. Alışveriş yapmak bizim için haz kaynağıdır ve bizi mutlu eder. İçinde bulunduğumuz psikolojik durum kızgın, depresif ve ya kaygılı olduğunda da satın alma davranışlarımız olumlu etkilenir. Çünkü alışveriş yapmak kısa vadede kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Bir şeyi satın almak ve ulaşmak zihinde başardım hedefe ulaştım algısı yaratır ve doğal olarak zihin zaferi yaşar. Benlik saygısı yükselir. Kendimize karşı değer algımız artar.

İşin bir de başka boyutu var. Tüketici tarafınının yanında pazarlayıcı tarafın da psikolojiyi nasıl kullandığını anlamakta fayda görüyorum. Markette hesabı öderken kasanın yanında çocuklara hitap eden ufak fakat göze çarpan ürünler konulur ve kasiyerler şunu da eklemek ister misiniz diyerek satmak ister ve bu bir taktiktir çünkü genele bakarak küçük fiyatlı o ürünleri eklemekte sorun görmezsiniz bir de çocuğunuz yanınızdaysa. Büyük market sepetlerinin kullanılması da anlam taşır. Tüketici psikolojik olarak kocaman sepetin içini doldurmak ister. Fark ettiyseniz alışveriş merkezlerinde (AVM) yavaş ritimli müzikler de çalar. Bu müzikler doğal olarak rahatlamamıza ve AVM’lerde güvende hissetmemizi sağlar. Diğer strateji ise alakalı ürünlerin yan yana koyulmasıdır. Saat cüzdan, gömlek pantolon, kola cips ve akıllı saatler telefonlar gibi siz bir tanesini almak isteseniz bile zihin bizi bu ikili gruptan yarım kalanı tamamlamak için diğerini de satın alma davranışına iter. Başka bir strateji de raflarda oluyor, en pahalı ve göz alıcı ürünler raflarda göz hizasına koyulur ki müşteri direk onu görsün ve alsın, hatta aynı plan çocukların boyları ve çikolatalar içinde geçerlidir. Ama ürünler de kalıcı değildir. Geçende aldığınız ürünü mağazalarda aynı bölmede bulamamanızda tesadüf değildir. Ürünlerin yerleri belirli aralıklarla değiştirilir. Çünkü o ürünü içeride ararken içeride daha fazla vakit geçirmeniz ve diğer ürünleri de görmeniz istenir. Birde etikette 10 tl yerine 9.99 tl ifadesini görürüz. Burada zihin o fiyatı 9 tl olarak algılama eğilimindedir. Bu yüzden de tam fiyat yazılmaz. Çevrimiçi alışveriş yapıyorsak ise araştırdığımız ürünler bir süre sonra algoritma yoluyla gezindiğimiz sitelerde karşımıza çıkmaya başlar ve yanında taksitli ya da bonus puanlı indirimler yazar. Alışveriş için tüm kolaylıklar sağlanmıştır. Bizim alışveriş yapmamız istenir.

Kısacası ticaret sektörünün gelişimi için insanların satın alma davranışları üzerinden alışveriş psikolojisi kullanılır. Bu hafta ise Efsane Cuma haftasında olduğumuz için kendimizi bol alışverişli anların içinde bulabiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alışveriş Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali ÇETİN Fotoğraf
Psk.Ali ÇETİN
Manisa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali ÇETİN'in Yazıları
► Alışveriş Psikolojisi Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Alışveriş Psikolojisi Psk.Merve ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,045 uzman makalesi arasında 'Alışveriş Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Şubat 2022
◊ Oyun Terapisi Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:59
Top