2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Dizimi Hakkında En Çok Merak Edilenler
MAKALE #22846 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK | Yayın Ekim 2022 | 1,101 Okuyucu
1- Aile dizimi nedir?
Aile dizimi bir grup çalışmasıdır. Bir kişinin problemi kısaca konuşulur ve bu problemde etkisi olan temel kişi, duygu ve ya nesnelerin temsilcileri seçilir. Bu temsilcilere pek yönerge verilmez, temsilciler hissettikleri duygu ve bedensel duyumlara göre kendilerini konumlandırırlar ve davranırlar, tıpkı bir tiyatro oyunu gibi. Çok az sözle, çoğu zaman sözsüz yapılan bir çalışmadır. Katılımcıların sessiz olması, hem kişileri içe döndürür hem de çalışmaların kalitesini artırır.
2- Aile dizimi en az kaç kişilik olur?
5-6 kişilik küçük gruplarla yapılabilir.
3- Aile dizimi geçmişimi bilebilir mi?
Dizide olduğu gibi atalarınızın başına gelenleri aynen tarif etmek biraz ütopik bir şey. İnsanlar aile dizimine mistik bir anlam yüklüyorlar, öyle bir şey yok. Olan şu, geçmişte benim atalarımdan biri boğularak ölmüş/öldürülmüş. Dizimde temsilciler ya da ben nefes darlığı, göğüs sıkışması gibi şeyler deneyimliyoruz. Dizide olduğu gibi, şu boğuldu mu? Diye sormak gerçekçi değil, falcılık olur. Ama şöyle yorumlar yapılabilir, Kimin başına, nefes almasını engelleyecek neler gelmiş olabilir? Boğulma, kordon dolanması, havasız kalma gibi şeyler senin ya da ailende birilerinin başına gelmiş olabilir mi? Gelmişse, nasıl gelmiştir?
4-Travma nasıl nesilden nesile aktarılır?
Ailede bazı travmalar olur, örneğin biri ölür. Atıyorum intihar ederek öldü. Toplumca utanç verici bir şey. O zaman bu ölümü yok sayar, yasını tutmaz. Konuşulmaz. Ölü gömülür sonra sanki kimse ölmemiş gibi yapar herkes. Travma acısıyla temas edilmiyorsa, konuşulmuyorsa sonraki nesillere aktarılıyor. Bir bakışla, mimikle, ses tonuyla ve hatta genlerle.
Nasıl fiziksel özelliklerimiz dna larımıza kaydoluyor ve sonraki nesillere aktarılıyorsa, duygularımızın da dna larımıza kaydolduğunu ve nesillere aktarıldığını gösteren epigenetik çalışmalar var.
Hitler toplama kampından sağ kalanlarla yapılan çalışmalarda, sağ kalanların kampta yaşadıkları travmatik olayları, torunları bunları görmemelerine rağmen kabuslar ve hezeyanlar olarak gördüğü, deneyimlediği bulunmuştur.
Benzer şekilde dedelerinin yaşadıkları psikolojik sorunlara benzer semptomlar gösterdikleri bulunmuştur.
Halk arasında bu bilgi şöyle ifade ediliyor: ''dedesi koruk yemiş, torununun dişi kamaşmış''
7- Sadece kötü olaylar mı aktarılıyor?
Hayır. Üst nesillerde olan olumlu özellikler de bizlere aktarılır. Örneğin, önceki nesillerde birilerinin sosyal yönü iyiyse, insanları etkileyebiliyorduysa, bu özellik de çocuklara, torunlara geçer. Ya da enstrüman çalardı üst nesillerden biri. O halde bu kişinin müziğe yatkınlığı digerlerinden fazla olabilir. Genlerde var çünkü.
8- Aile diziminde seçimi nasıl yapıyoruz?
Beynimizde anne nöronlar dediğimiz nöronlar var. Bu nöronlar, duygu okumaya ve kopyalamaya yarıyor. Yani, karşı tarafın hissettiği ama ifade etmediği-edemediği duyguları anlıyor, kopyalıyor. Bir kişi, utanç hissediyor ve bunu bastırıyorsa ya da farkında bile değilse, ayna nöronlarım bunu üç saniyede algılıyor. Utançla ilgili bir temsilci seçeceksem direk beynim bunu en çok hisseden kişiyi seçiyor.
9- Aile dizimine katılınca hayatım kurtulur mu?
Hem evet hem hayır. Aile dizimi tek çalışmada insanı sorunlarından kurtarmaz. Aksine, kişi beş sorunu var gibi düşünerek gelir, çalışmada 15 sorunu olduğunu fark eder. Bu yüzleşme kolay bir şey değildir. İlk başlarda kişi daha çok kötü hisseder. Dizim hemen etki etmez. Kişi, bir çalışmanın üç ile 6 ay kadar sonra etkisini görmeye başlar. Çalışmalarda keşfettiklerini, bireysel terapide de işlemlemesi ve üzerine ek çalışamalar yapması kişiyi iyileştirir.
10- Tek açılım yeter mi?
Yetmez. Kişinin ruh sağlığına ciddi mesai harcaması gerekir. Her gün kişisel gelişimi için bir şeyler yapması, kitap okuması belki dizimlerde veya bireysel terapide keşfettikleri üzerine ek çalışmalar yapması gerekir. Tek seansta ya da tek aile dizimi açılımında iyileşmek ütopik bir şeydir. Gerçek değildir.

(Bu makale haberler.com da yayınlanmıştır.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile Dizimi Hakkında En Çok Merak Edilenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma KOÇAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK'ın Makaleleri
► Koçluk Mesleği Hakkında Merak Edilenler Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
► Aile Dizimi Psk.Gülderen KILIÇ
► Aile Dizimi Terapisi Psk.Dnş.Cem Batuhan AKINCIOĞLU
► Aile Dizimi Nedir? Psk.Ümit KARABULUT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aile Dizimi Hakkında En Çok Merak Edilenler' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişkide Yok Olmak: Bağımlı Kişilik ÇOK OKUNUYOR Ekim 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:35
Top