2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Wecshler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-R (Wısc-R)'ne Dair Merak Edilenler
MAKALE #17237 © Yazan Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ | Yayın Eylül 2016 | 5,083 Okuyucu
David Wecshsler tarafından 1979’da geliştirilen, Türkiye standardizasyonu I.Savaşır ve N.Şahin tarafından 1994’te yapılmış olan, kısaca WISC-R olarak anılan (Wecshler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-R) testin orijinal adı Weshler İntelligence Scale for Children-Revised’dir. 6-16 yaş arası çocukların zekasını ölçmeyi amaçlayan test, bireysel olarak uygulanır gruplara uygulanamaz.

Uygulamanın, konusunda iyi bir özel eğitim almış psikologlar tarafından yapılması doğrudur ki günümüzde psikolojik testler eğitimi adı altında sırf para kazanmak için yeni mezun psikolog, psikolojik danışman, anaokulu öğretmeni, branş öğretmenleri ilgili ilgisiz kişilere test eğitimi verdiğini iddia eden hatta neredeyse 10 bazen 15 adet testi 3 güne sıkıştıran işimizin etiğini katleden birçok meslektaşımız bulunmaktadır ki öğretici psikologun bile yeterli olup olmadığından şüphe duyarken bu eğitimi birkaç saatte alan kişilerin ne yaptıklarını kestiremiyorum bile. Velhasılı Wecshler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-R uygulayan çoğu psikolog maalesef testi kulaktan dolma bilgilerle gelişigüzel uygulamakta, testin kurallarına uymamakta, doğal olarak sonuçları güvenilir olmamaktadır. Bu test, uygulaması da puanlaması da yorumlaması da ciddi bir özel eğitim gerektiren bir testtir ve kim tarafından yapıldığı zannettiğinizden daha önemlidir.

Yaklaşık bir saat süren WISC-R, sözel (6 alttest) ve performans (6 alttest) olmak üzere iki temel başlık altında toplam 12 alttestten oluşur.

Sözel zekayı ölçen bölümü oluşturan alttestler şunlardır:

Genel Bilgi: Uzun süreli hafızayı; yani çocuğun öncelikle ailesinden, sonrasında okuldan ve içinde yaşadığı kültürden, sosyal iletişim araçlarından öğrendiği genel bilgileri ölçer.

Benzerlikler: Soyut düşünmeyi ölçer. Zekanın en temel göstergesidir diyebiliriz.

Aritmetik: Dört işlem yapabilme becerisi, aritmetik muhakeme, problem çözme becerisi ve iradi dikkati, kısa süreli hafızayı ölçer.

Sözcük Dağarcığı: Sözcüklerin ve kavramların tanımlarını yapabilme ve bunları ifade edebilme yeteneğini, soyut düşünmeyi, kelime bilgisini, uzun süreli hafızayı ölçen alt testtir.

Yargılama:
Toplumsal muhakeme becerisini, mantık yürütme ve duygusal olgunluk seviyesini ölçen alt testtir.

Sayı Dizisi: İşitsel kısa süreli hafızayı, spontane dikkati ölçer.


Performans zekayı ölçen bölüme ait alttestler:

Resim Tamamlama: Görsel organizasyon ve dikkat yoğunluğunu ölçer.

Küplerle Desen: 2 boyutluyu analiz 3 boyutluyu sentezleme becerisi, görsel hareki koordinasyonu, kısa süreli hafızayı ölçer.

Parça Birleştirme: Parçalar arası ilişkileri sezme becerisi, parça bütün ilişkisini kavrayabilme, sentezleme yapabilme becerisini, görsel-hareki koordinasyon becerisini ölçer.

Resim Düzenleme: Parçalar arası ilişkileri sezme becerisi, neden-sonuç ilişkisi kurabilme becerisini, sentez yapabilme becerisi, görsel organizasyon becerisi, görsel hareki koordinasyonu, kısa süreli hafızayı ölçer.

Şifre: Spontane dikkati, kısa süreli hafıza ve kısa süreli hafıza üzerinden zihinsel döndürme yapma becerisini, not alabilme becerisini, kalem manipulasyon kabiliyetini, dikkat yoğunluğunu, psikomotor hızı ölçer.

Labirentler: Görsel-hareki koordinasyonu, problem çözme becerisini, mekanda kurallı yönelme ve yön bulma yeteneğini ölçer.
Ek alttest olan Sayı Dizisi ve Labirentler çocuğa uygulanmak zorunda olmamakla beraber puanlamaya katılmasa da ölçtüğü nitelik hakkında bilgi sahibi olmak için uygulanmasında yarar vardır.

Wecshler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-R ya da diğer zeka testleri çocuklara sırf merak yüzünden uygulanmaz. Çocuğun zeka geriliği olduğunu düşünüyorsak veya üstün zekalı olduğuna dair izlenimlerimiz varsa çocuğu eğitim hayatında en doğru şekilde yönlendirebilmek için uygularız. 1999 yılında 10 yaşında bir çocuk bana davranış bozuklukları için getirilmişti, aile eğitim düzeyi iyi bir aileydi ama çocuğun okul ve aile uyumsuzlukları çok fazlaydı. Aile görüşmesinden sonra çocukla çalışmaya başladığım ilk seansta çocuğun zekası dikkatimi çekmişti ve aileden müsaade alarak test yapmak istedim. Testin sonucu düşündüğümden çok yüksekti ve onu üstün zekalıların gittiği bir okula dönem başlarında yönlendirdim, okul kaydı için çok çabaladık ve fakat değdi, çocuk kendi gibilerin arasına katıldığında eğitim sorunları ortadan kalkmaya, düzenli çalışmaya, öğrenmeye heveslenmeye, davranış problemleri azalmaya başladı ve bir süre sonra seansları sonlandırdık. İşte bunun gibi durumlarda çocuğu en doğru şekilde yönlendirmek için teste ihtiyaç duyabiliriz.

Bazen de çocukla ilgili spesifik bazı bilgilere ihtiyaç duyarız örneğin kısa süreli hafızasının yaş grubu normunda normal aralıkta bulunup bulunmadığı veya konsantrasyonun durumunu öğrenmek istediğimizde teste baş vururuz. Bazen de öğrenme bozukluğu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, sosyal fobi, otizm, down sendromu, asperger sendromu, davranış bozuklukları….gibi özel vakalarda çocuk hakkında bilgi edinmek için teste baş vururuz; fakat sırf aile merak ediyor diye test uygulamayız. Uygulamamız için öncelikle biz psikologların uygulama gerekliliğine kanaat getirmesi gerekmektedir.

Test uygulama sonuçlarını ailelerle rakamsal düzeyde hiçbir zaman paylaşmayız; çünkü aile çocuğu testten çıkan rakama göre etiketler ve ona negatif tesir eder diye çekiniriz. Örneğin bir aile çocuğunun zihinsel gerilikte olduğunu öğrenip o zaten anlamaz deyip çocuğun eğitimini sabote edebilir veya çocuğum üstün zekalı nasıl olsa zeki herşeyi halleder deyip yine çocuğunun eğitim hayatını olumsuz etkileyebilir diye korkarız. Ki çocuklarının zekasını puansal olarak bilen ailelerin bu bilgileri sağlıklı kullanabildiğine pek az kere şahit olmuşumdur, genelde çocuk açısından kötü olduğunu gözlemlemekteyim. Bu sebeple ailelerden bu konudaki meraklarından vaz geçmelerinin çocukları için daha iyi olacağını salık veririm. Bu sebeplerle test sonuçları eğer bir kurum tarafından istenmişse kapalı zarf içinde kuruma yollarız ve fakat aileye rakam belirtmeden tek tek tüm alt ölçeklerde çıkan sonuç yorumlarını sözel olarak paylaşır ve nelere dikkat etmelerinin doğru olacağı konusunda gerekli yönlendirmeleri yaparız.

Wecshler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-R uygulamasına alınacak çocuğa randevu verirken aileleri birçok konuda uyarırız; çünkü çocuğun durumu ve ailelerin yaklaşımı test sonuçlarını kirletebilir. Herşeyden önce çocuğun test yapmak için sağlıklı olması, eğer kullandığı uyku yapan- sakinleştirici etkisi olan- düşünme ve algıyı bozan bir ilaç alıyorsa o ilacın etkiside olmaması, uykusunu almış olması, psikolojik olarak iyi bir gününde olması, yeterli düzeyde tok olması, dinlenmiş olması, üzerinde onu rahat ettirecek kıyafetlerin bulunması gerektiği….gibi. Test sonuçlarını etkileyecek tüm bu etmenleri olabildiğince bertaraf etmeye çalışırız. Tüm bu koşulların yerine getirilmesi test sonuçlarının olanı olduğu gibi yansıtması açısından elzemdir; aksi durumlarda test sonuçları kirlenir ve tekrarlanması için en az 6 ay beklenmesi gerekir ki bu da çocuk açısından ciddi bir zaman kaybıdır.

Bir önemli noktada çocuğa “zeka testine gireceksin, bakalım zeki misin değil misin” gibi ya da “psikolog seni sınava alacak” gibi veya “iyi dinle herşeyi cevapla dikkatini topla” gibi onda kaygı uyandıracak herhangi bir söylemin yapılmamasıdır ki oyun oynayacağımızı söylediğim ve konu hakkında uyardığım aileler bile zaman zaman bu gafları yapmakta çocuk daha teste başlamadan endişeli ve gergin olmaktadır ki bu durum test sonuçlarının güvenirliğine gölge düşürmektedir. Bu ve benzeri testler çocuklarımıza doğru yaklaşmak için yapıldığından, biz psikologların doğru bir yordama yapabilmesi için ailelerin bu konuda bizlere doğru destek olmaları önemlidir. Nihayetinde hepimizin ortak niyeti çocuğumuzun iyiliği. Bu niyette hepimiz hemfikiriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Wecshler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-R (Wısc-R)'ne Dair Merak Edilenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba DEMİRÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi244 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün Yazıları
► Zeka Ölçeği Wısc-R Nedir? Psk.Serap SÖZEN
► Zeka Testi Olarak Wısc-Iv'mü Wısc-R mı? Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Wısc-4 Zeka Testi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Seval HACIM KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Wecshler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-R (Wısc-R)'ne Dair Merak Edilenler' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manüplasyon Ocak 2017
► Empati Kasım 2016
► Stres Şubat 2015
◊ Kıyamet Senaryoları Temmuz 2013
◊ Ticari Zeka Haziran 2013
◊ Hey Tuğba Naber? Nisan 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:55
Top