2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Wısc-R Zeka Testi
MAKALE #11016 © Yazan Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ | Yayın Mayıs 2013 | 5,748 Okuyucu
WISC-R ZEKA TESTİ

Soyut yada somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme , muhakeme etme, soyut düşünme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu bir biçimde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri zeka olarak adlandırılmaktadır. Zeka kişinin doğuştan sahip olduğu, kuşaktan kuşağa kalıtım yoluyla aktarılan; öğrenme, deneyim ve çevresel faktörlerle şekillenen bir bileşimdir.

Zeka testleri sayesinde çocuğun zihinsel gelişim geriliğini ortaya çıkarabileceği gibi üstün zeka gücünü de ortaya çıkarabildiği gibi aynı zamanda çocuğun hangi alanlarda bir takım yetilerinin ve becerilerinin daha gelişmiş ya da daha az gelişmiş olduğunu da bize gösterebilmektedir. Çocuklar için uygulanan zeka testi aynı zamanda çocukta ki bazı farklı problemler içinde bize bir yol gösterici olmaktadır (dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü gibi bazı sorunlar). Nörolojik bir problem olup olmadığı, dikkat süresi ya da dikkat toplamada ki yaşadığı güçlükler gibi bazı problemleri saptarken de zeka testi iyi bir yol gösterici olabilmektedir.

Her ailenin çocuğundan yana belli bir beklentisi vardır ve bu doğrultuda çocuklarının zeki ve başarılı birer birey olmalarını umarlar. Bu doğrultuda yalnızca çocuklarının ne kadar zeki olduğunu belgelemek için ona test yaptırmaları çocuğa zarar verebilir. İhtiyaç olmadığı halde çocuğa zeka testi uygulanması sonucunda aileden çocuğa yönelik abartılı ya da eksik beklenti geliştirmesine yol açabilmektedir. Zekanın ölçüldüğü bu test ile sayısal bir veri elde edilse de zaman içerisinde çocuğun gelişimi devam ettiği sürece eğitimle , öğrenmeyle ve yaşam koşulları ile zeka testinin belli alt testlerinde , hatta toplam zeka puanında değişmeler olabilir. Yani zeka değişmez değil geliştirilebilirdir.
Çocuğunuz okulda başarısızlık, öğrenmede güçlük, yaşıtlarının gösterdiği gelişim hızından daha yavaş gelişim hızı gösteriyorsa, sosyal ortama uyumda ve iletişimde güçlük çekiyorsa, davranış problemleri yaşıyorsa, söyleneni ya da öğretileni algılama da güçlük çekiyorsa gerekli gözlem ve görüşme yapıldıktan sonra uzmanında gerek görmesi halinde zeka testi uygulanır. Çocuğunuzda var olma ihtimali olan öğrenme güçlükleri tespit edilmeye çalışılırken tam tersi zeka gücünün üstün olup olmadığı da tespit edilir. Çünkü her iki durumda da çocuğunuz bir takım davranış problemleri ve uyum sorunu yaşayabilmektedir.

Testin uygun bir ortamda ve uzman bir testör tarafından uygulanması son derece önemlidir. Uzmanın çocuk ile kurduğu iletişim,testin uygulanacağı test odasının uygunluğu (havalandırılmış,dış seslerden uzak,iyi ışık alan vb) çocuğun teste hazır olması (açlık durumu,uyku durumu,yorgunluk) mutlaka sağlanmalıdır.Çünkü tüm bu koşullar testin güvenilirliğini etkileyecektir.Tüm çocuklara aynı sırayla belirli yönergeler verilir.Zeka testlerinin içeriği gereği belirli bir süre geçmeden tekrar test uygulanmaz.Zeka testlerinin sık aralıklarla uygulanması güvenirliği olumsuz etkileyeceği açısından mutlaka uzmana çocuğa öncesinde uygulanan testlerin bilgisi de verilmelidir.
Aileler bu testin sonunda genellikle çocuktan yüksek bir puan bekler ve eğer bu beklenti karşılanmazsa hayal kırıklığı yaşarlar ve maalesef bu çocuğa da yansıyabilir ve bu anne-baba-çocuk ilişkisini bozabilir. Ya da tam tersi çocuğun yüksek bir zeka puanı alması da aile deki beklentiyi artırabileceği için böyle bir çocuğun başka bir alanda yaşayacağı bir davranış ya da uyum probleminde ailenin tepkisi daha sert olacaktır ve bu durumda anne-baba-çocuk ilişkisine zarar verebilir. Bu sebeplerden testi uygulayan uzmanın anne ve babaya detaylı şekilde bilgi vermesi ve bundan sonra yapılması gerekenler açısından da yol gösterici olması gerekir.

İzmir’de çocuk psikoloğu bulunan ya da çocuklar için zeka testi uygulayan bir çok kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Çocuğun yaşamında büyük etkilere yol açacak olan zeka testinin ehil eller tarafından yapılıyor olması büyük önem taşımaktadır. Aksi taktirde çocuğun sahip olduğundan daha düşük ya da yüksek bir puan alması ve bu doğrultuda yanlış yönlendirilmesi durumuyla karşı karşıya kalınabilir. Belli yaş aralıklarına uygulanabilen testler bu testleri uygulayabilme konusunda eğitim almış uzman psikologlar tarafından uygulanmalı ve puanlanmalıdır. Ülkemizde farklı zeka testleri bulunmakla birlikte WISC-R Zeka Ölçeği geçerlik ve güvenirlik katsayısı en yüksek ve en sık kullanılan çocuklar için zeka ölçeğidir. Ülkemizde bu testin kullanım eğitim ve hakkı yalnızca Türk Psikologlar Derneği tarafından psikologlara verilmektedir. Bu nedenle çocuğunuz için zeka testi yaptırmak istediğinizde, testi uygulayacak olan psikoloğun bu sertifikaya sahip olup olmadığını mutlak suretle sormanız önerilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Wısc-R Zeka Testi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval HACIM KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi111 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın Makaleleri
► Zeka Testi Olarak Wısc-Iv'mü Wısc-R mı? Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Wısc-4 Zeka Testi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Wısc-R Testi Nedir? Psk.Hayriye ÖZCAN
► Zeka Ölçeği Wısc-R Nedir? Psk.Serap SÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Wısc-R Zeka Testi' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:05
Top