2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Wısc-R Testi Nedir?
MAKALE #10959 © Yazan Psk.Hayriye ÖZCAN | Yayın Mayıs 2013 | 6,984 Okuyucu
WISC-R testi, 6-16 yaş aralığındaki bireylere uygulanabilen bir zeka ve yetenek testidir.

Bu test ile, çocuklarımızın zihinsel gelişimi ile ilgili olarak bilgi edinme ve olası problemleri tespit etme şansımız olmaktadır. Test sonuçları sayesinde; hiperaktivite, dikkat eksikliği, davranış problemleri gibi durumların olup olmadığına dair bir fikir edinme olanağımız da olmaktadır. Test sırasında uzmanın yaptığı klinik gözlemler de iyi bir bilgi kaynağı oluşturmaktadır. Yani wisc-r testi; çocuğun, içinde bulunduğu gelişim düzeyi ile ilgili olarak bize genel bir bilgi, bir tablo sunmaktadır. Alınan bu bilgilerin ışığında; çocuğun hangi alanlarda daha iyi olduğu, ne şekilde daha iyi öğrendiği ve hangi alanlarda desteklenmeye ihtiyacı olduğunu görebiliriz.

WISC-R testi bireysel olarak uygulanan bir testtir. Çocuğa sorular sorularak bu soruları cevaplandırması beklenir. Bazı soruların cevaplandırılmasında çocuğun bilgi düzeyi ön planda tutulurken, bazı sorularda ise öğrenme hızı, hafızasını kullanma becerisi, dikkat düzeyi daha çok önem taşımaktadır.
Testin uygulaması tahminen 60-90 dakika arasında bir zaman diliminde yapılabilmektedir. Testin ne kadar sürede yapılacağı çocuğun yaşına, soruları cevaplama hızına ve testi uygulayan uzmanın hızına göre değişebilmektedir.
Wisc-r testi uzun süren bir test olduğundan, test öncesinde çocuğun mümkün olduğu kadar uykusunu almış olması, aç olmaması, hasta olmaması test sonuçlarının daha doğru ve daha güvenilir olmasını sağlayacaktır. Testin, mümkün olduğu kadar sessiz, iyi ışık alan bir ortamda yapılması gerekmektedir.
Wisc-r gelişim testini yalnızca, bu testin eğitimini almış olan psikologlar uygulayabilmektedir.

ÖNEMLİ BİR UYARI:
Wisc-r testi ya da başka bir gelişim testi uygulanırken amaç mutlaka çocuğu daha iyi değerlendirebilmek ve daha çok yardımcı olabilmek olmalıdır. Test sonuçları asla bilinçsiz ellere teslim edilmemeli ve çocuğu etiketlemek için kullanılmamalıdır.

A) Sözel Bölüm Alt Testleri:

. 1- Genel Bilgi: Çocuğun doğal çevre, okul çevresi ve kültürel ortamından ne kadar bilgi aldığıyla ilgili ve bilgi düzeyini gösteren bir alt testtir.
  • 2- Benzerlikler: Çocuğun iki şey arasında benzerlik kurarken soyutlama ve genelleme yapıp yapamadığını, ayrıca bunu doğru ifade edip edemediğini gösteren bir alt testtir.
  • 3- Aritmetik: Dikkati bir probleme yönlendirebilme ve öğrenme yeteneğini gösteren, zaman sınırlaması olan bir alt testtir.
  • 4- Sözcük Dağarcığı: Çocuğun bildiği sözcük sayısını ve ifade becerisini gösteren bir alt testtir.
  • 5- Yargılama: Muhakeme, akıl yürütme, duygusal ve mantıksal olgunluk düzeyini gösteren bir alt testtir.
  • 6- Sayı Dizisi: Çocuğun işitsel uyaranları anımsama gücünü gösteren bir alt testtir.
B) Performans
  • 1-Resim Tamamlama: Dikkati görsel uyaranlara yoğunlaştırabilmeyle ilgili bir alt testtir. Çocuktan resimde eksik olan detayları ayırt etmesi istenir. Zaman sınırlaması olan bir alt testtir.
  • 2-Resim Düzenleme: Olaylar dizisini algılama, neden- sonuç ilişkisi kurabilme, muhakeme gücüyle ilgili bir alt testtir. Zaman sınırlaması vardır.
  • 3-Küplerle Desen: Görsel – hareketsel – mekansal koordinasyonla, parçalar arası ilişkide bütüne giderken ön tahmin yeteneğiyle ilgili bir alt testtir. Zaman sınırlaması vardır.
  • 4-Parça Birleştirme: Görsel- hareketsel koordinasyonla, parça –bütün ilişkisini kavramayla ilgilidir. Zaman sınırlaması vardır.
  • 5-Şifre: Çalışma hızı, görsel hareketsel koordinasyon, sıraya koyma, psikomotor hız, görsel uyaranları anımsama ve konsantrasyon yeteneği ile ilgili bir alt testtir. Zaman sınırlaması vardır.
  • 6-Labirentler: El-göz koordinasyonu, figür- zemin algısıyla ilgili bir alt testtir. *Sayılar ve labirent alt testleri yardımcı ek testlerdir ve gerek görülmediğinde uygulanmayabilirler.
Kaynak:
http://www.hayriyeozcan.com/wisc-r-testi/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Wısc-R Testi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hayriye ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hayriye ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hayriye ÖZCAN'ın Makaleleri
► Zeka Testi Olarak Wısc-Iv'mü Wısc-R mı? Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Wısc-4 Zeka Testi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Seval HACIM KILIÇ
► Zeka Ölçeği Wısc-R Nedir? Psk.Serap SÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Wısc-R Testi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:08
Top