2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği ( Wısc-R ) Nedir ?
MAKALE #11495 © Yazan Psk.Gülay HORLU | Yayın Ekim 2013 | 30,302 Okuyucu
WISC-R araştırmalarda ve zeka ölçümlerinde en sık kullanılan araçlardan biridir. Alt testlerinde değişik yetenek alanlarından örnekler bulunması, yorum ve puanlama esaslarının belirginliği, psikometrik özelliklerinin doyuruculuğu, bu ölçeğin tercih edilmesine katkıda bulunmaktadır.
06-16 yaş arası çocuklara uygulanan bu test, Sözel ve Performans bölümü olmak üzere 2 kısımdan ve Sözel Bölümde 6, Performans Bölümünde 6 olmak üzere 12 alt testten oluşmaktadır.
Alt testler şu şekildedir;
Sözel Testler
1- Genel Bilgi
2- Benzerlikler
3- Aritmetik
4- Sözcük Dağarcığı
5- Yargılama
6- Sayı Dizisi
Performans Testleri
1- Resim Tamamlama
2- Resim Düzenleme
3- Küplerle Desen
4- Parça Birleştirme
5- Şifre
6- Labirentler
Sözel testlerde genel olarak okul bilgisi, sözel algılama, sözel ifade, sosyal-toplumsal yargılar, kısa süreli bellek, uzun süreli bellek hakkında bilgi alınır ve çocuğun bu alandaki güçlü yönleri ve geliştirilmesi gereken yönleri ortaya çıkar.
Performans testlerinden ise genel hatlarıyla bahsedecek olursak yeni karşılaşılan bir uyaranla baş edebilme, sıralama becerileri, zaman baskısı altında çalışabilme, görsel-motor faaliyetler, kopyalama, soyut veya anlamlı sembol ve şekillerin algılanması hakkında çocuğun güçlü yönleri tespit edilir. Geliştirilmesi gereken yönleri belirlenerek bu konularda tavsiyelerde bulunulur.
WISC-R öğrenme, ders çalışma, konsantrasyon, dikkati sürdürebilme, bellek ile ilgili sorunları tespit etmek için en sık kullanılan ölçüm aracıdır. Test öncesinde çocukla ilgili aileden alınan ayrıntılı bilgi ve yaklaşık 2 saat sürdüğü için test sırasında çocuk hakkında yapılan ayrıntılı gözlemler, test uygulayıcısı için çok önemlidir. Sadece puanları değerlendirerek sonuca varmak bazen uygulayıcıları hatalara sürükleyebilmektedir. Her alt test, çocukla ilgili farklı alanda ipuçları vermektedir. Bu yüzden her alt hem test kendi başına hem de diğer alt testlerle birlikte değerlendirilip rapora bu şekilde yazılmalıdır.
Ailelere çocuğun zeka puanlarıyla ilgili bilgi verilmez. Sadece çocuğun güçlü yönleri ve geliştirilmesi gereken yönleri hakkında bilgiler ve tavsiyeler rapor halinde sunulmalıdır. Ayrıca çocukta dikkat çeken nörolojik veya psikolojik bir durum gözlemlenirse gerekli yerlere yönlendirmeler yapılmalıdır.
Zeka puanlarıyla ilgili bilgiler, varsa çocuğun doktoru, psikiyatristi, rehber öğretmeniyle paylaşılabilir.
Test sonucunda elimizde 3 tip puan olmaktadır. Sözel alan, performans alanı ve tüm test puanı. Sözel ve performans testleri arasında çok yüksek puan farkı varsa genel test puanında bahsetmek doğru olmayacaktır. Bu yüzden çocuğun genel olarak zekasıyla ilgili çok net ve sağlıklı bir bilgi elde edemeyiz. Bunun yerine, hangi alanda yüksek veya düşükse, bu doğrultuda yönlendirmeler yapılmalıdır. Ayrıca bu iki alt alan arasındaki bu puan farkı yorumlanmalıdır. Bunun nedenleri hakkında aile ve sonuçların iletileceği uzmanlar ayrıntılı şekilde bilgilendirilmelidir.
Sözel test puanlarının Performans test puanlarından düşük olduğu durumlar genellikle bize Özel Öğrenme Güçlüğü yani Disleksi' yi işaret eder. Çünkü Dislektik çocukların genellikle edinilmiş yani okul bilgisi düşük olduğundan, sözel test puanları performans test puanlarına göre düşük çıkmaktadır. Disleksi ile ilgili bu tür önemli bir ön veriden sonra Disleksi ile ilgili başka bir takım testler daha çocuğa uygulanmalıdır. ( Saat Çizimi, Lateralleşme Testi, Sağ-Sol Ayırt Etme Testi, projektif bazı testler )
Performans test puanlarının sözel test puanlarından düşük olduğu durumlar ise bize Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü' nü, nörolojik bazı sorunları düşündürmektedir.
Alt testler arasında da çok yüksek farklılıkların olması bir çok açıdan anlam ifade ediyor olabilir. bu yüzden önceden de bahsettiğimiz gibi test uygulayıcısının deneyimi ve gözlemleri, yorumlama açısından çok önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği ( Wısc-R ) Nedir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülay HORLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülay HORLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülay HORLU Fotoğraf
Psk.Gülay HORLU
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülay HORLU'nun Makaleleri
► Zeka Ölçeği Wısc-R Nedir? Psk.Serap SÖZEN
► Zeka Testi Olarak Wısc-Iv'mü Wısc-R mı? Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Wısc-4 Zeka Testi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Wısc-R Zeka Testi Psk.Seval HACIM KILIÇ
► Wısc-R Testi Nedir? Psk.Hayriye ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği ( Wısc-R ) Nedir ?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:37
Top