2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Disleksi Değerlendirme Yöntemleri
MAKALE #11544 © Yazan Psk.Gülay HORLU | Yayın Ekim 2013 | 10,218 Okuyucu
Disleksik bireylerde, okul öncesi dönemde sinyaller veren bazı özellikler bulunmaktadır.
- Geç konuşma
- Konuşmada bozukluklar ( harfleri, heceleri yanlış veya yerini değiştirerek telaffuz etme )
- Artikülasyon bozuklukları
- Motor koordinasyonda sıkıntılar ( Sakarlık, sık sık düşme, çift ayağı seri kullanarak merdiven çıkmakta zorlanma vs. )
- Kavramları öğrenmede zorlanma
- Sıralama gerektiren durumlarda zorlanma ( Zaman, olay sıralamaları )
Yaş gelişimine göre geri olduğu düşünülen bu tür durumlarda belli bir kaç değerlendirme yöntemiyle gözlemlenen çocuklara Disleksi riski taşıyan çocuklar diyebilir ve buna göre erken önlemler alabiliriz.
Öncelikle, aileden ayrıntılı bilgi alınır.
Lateralleşme Testi uygulanır.
Sıralama Becerileri ölçülür. ( Olay kartları sıralama, sayı sıralama, olay anlatırken zamanları doğru kullanma gibi )
Sağ-sol ayırt etme ölçülür.
Projektif değerlendirmeler yapılır.
Bu değerlendirmelere göre anlamlı çıkan sonuçlar doğrultusunda Dislektik riske yönelik önlemler alınır ve gerekli yönlendirmeler yapılır.
Okul Döneminde ise, çocuğun ilk yılının ikinci yarısına kadar okuma-yazma açısından nasıl gelişim göstereceği beklenir.
Eğer çocuk ikinci dönemde okuma-yazmada hala zorlanıyor, okumaya karşı isteksiz davranıyor, harfleri ters algılıyor, yavaş okuyor, duyduğunu yazamıyor, gördüğünü kopyalamada zorlanıyor, sayı kavramlarını anlamakta güçlük çekiyor ve gittikçe mutsuzlaşıyor ve okula gitmek istemiyorsa Dislektik özelliklerden şüphelenmeli ve zamana kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.
Tanılama aracı olarak daha çok WİSC-R testi uygulanır. WİSC-R sonuçlarında genellikle Sözel Test puanı ile Performans Test puanı arasında 12 ve üstü puan farkı var ise, bu Özel Öğrenme Güçlüğü yani Disleksi açısından anlamlıdır. Ayrıca Bannatyne Yorumuna göre Öğrenme Güçlüğü ile ilgili şu veriler değerlendirilir.

Mekansal Yetenekler
Kavramsal Yetenekler
Sıralama Yeteneği
Kazanılmış Bilgi Kategorisi
Yukarıda sıralanan her bir kategori açısından, 30 puanın altında elde edilen veriler Disleksi açısından anlamlı olarak değerlendirilmektedir.
Çocuk hakkında anamnez ( ayrıntılı öykü ) alınır.
Ayrıca diğer şu değerlendirme araçlarıyla da Disleksi belirlenebilir.

Lateralleşme Testi ( El-ayak-göz açısından sağ veya sol taraf kullanımı ölçülür. Disleksik bireylerde daha çok el-göz lateralleşmesi yani el ile sağ kullanılırken göz ile ilgili etkinliklerde sol tarafın kullanılması veya tam tersi olmaktadır )

Saat Çizimi Testi ( Yuvarlak çizimi ve sayıların zeminin içine yerleşmesi açıaından ve sayı sıralamasıo açısından değerlendirilir. Disleksik bireyler yuvarlak çizerken zorlanırlar, sayıları aralıklı olarak doğru şekilde değil belli bir bölgeye sıkıştırılmış olarak yazarlar )

Bender-Gestalt Görsel-Motor Algılama Testi ( Belli çizimlerin görsel olarak kopyalanmasını gerektirir, belirli bazı ölçütleri vardır ve buna göre Disleksik yorumlar yapılır )

Görsel-İşitsel Sayı Dizisi Testi ( Görsel olarak verilen farklı sayılar çocuk tarafından sözel ve yazılı olarak ifade edilir. İşitsel olarak verilen sayılar ise aynı şekilde sözel ve yazılı olarak söylenir. Görsel algı ve/veya işitsel algı problemleri, kısa süreli görsel ve/veya işitsel bellek sorunları belirlenir )

Gesell Gelişim Figürleri Testi ( Birbirinden farklı bazı şekillerin kopyalanması istenir. Her biri farklı yaş grununa hitap eder. Disleksik bireylerde yaş olgunluğuna rağmen kopyalama sorunu görülebilmektedir )
Tüm bu Disleksik tanımalaya yönelik değerlendirmeler sonucunda çocukta Disleksi tespit edilmişse çocuk son olarak da Özel Öğrenme Güçlüğü hata analizine göre değerlendirilir. Burada şu değerlendirme araçları kullanılır;

Head Sağ-Sol Ayırt Etme Testi
Sıralama Becerileri Değerlendirmesi

Öncelik-Sonralık İlişkileri Değerlendirmesi

Okuma Değerlendirmesi

İşittiğini Yazma Değerlendirmesi
Gördüğünü Yazma Değerlendirmesi
Matematik Değerlendirmesi
Bu hata analizi sonuçlarına göre de çocuğun ders programı belirlenerek akademik desteğe başlanır.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Disleksi Değerlendirme Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülay HORLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülay HORLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülay HORLU Fotoğraf
Psk.Gülay HORLU
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülay HORLU'nun Makaleleri
► Psikolojik Değerlendirme ve Danışan Psk.Doğancan GÖKÇE
► Psikolojik Değerlendirme Nedir Psk.Kamil ERTEKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Disleksi Değerlendirme Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:20
Top