2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanmanın Çiftler Üzerindeki Etkileri
MAKALE #10693 © Yazan Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ | Yayın Mart 2013 | 9,606 Okuyucu
BOŞANMANIN ÇİFTLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Kadın ve erkeğin birbirlerini fiziksel olarak görüp beğenmesi ile başlayan ve zaman içerisinde çeşitli beklentilerin,isteklerin hatta umut ve hayallerin oluşturduğu evlilik kurumu bir süre sonra çiftlerin ilişkilerini sonlandırma yani boşanma süreciyle son bulabiliyor.

Gerçek şu ki bu süreç evlilik öncesindeki hazırlık evresi kadar yorucu ve stresli fakat o kadar eğlenceli olmuyor .Kadın ve erkek bu durumdan fazlaca etkileniyorlar.
Toplumun çok normal kabul ettiği,hatta teşvik ve tebrik ettiği evlilik kurumu sonlanırken bu kadar normal olamıyor maalesef.Ne kadar günümüzde kadının ekonomik gücü eskiye oranla artmış olsada,kadına yaşam içersinde bir sosyal statü veriliyor olsa da hala bir çok kadın toplum ve mahalle baskısına maruz kalıyor.Tabiki bu durumdan erkekler kadınlar kadar etkilenmesede onlarda etkileniyorlar.

Gözlemlerimiz bireylerde boşanma kararını alınırken bu kararın evlilik kararı kadar rahat ve kolay alınmadığıdır.Kadınlar daha çok eşlerinin onlara sunduğu maddi imkanları tek başına sağlayamayacağı korkusu,aile ve etraflarındaki çevre bunu nasıl karşılayacak tereddütleri,çocukları var ise çocuğum babasız kalacak(hatta bunu benim yüzümden olacak şeklinde kendilerine yöneltmeleri),evlilikle ilgili beklentilerinin gerçekleşmemesinden kaynaklı yaşadıkları hayal kırıklığı ve bir daha evlenemem korkusu, boşanmış bir kadın olarak evli olduğum kadar rahat hareket edemem korkusu,evliliğini yürütemedi düşüncesinden kaynaklı başarısızlık hissi ve benzeri kaygılar yaşamaktadırlar.

Erkekler ise kadınlara oranla daha az maddi kaygı gütmekle beraber düzenlerinin değişeceği,evlilikle ilgili hayal ve beklentilerinin karşılanmaması ve hiç karşılanmayacakmış gibi düşünme,gelen gideni aratır şeklindeki düşünceler,toplum tarafından dışlanılan ve kabul görmeyen biri mi olurum korkusu,iş yükünün artacağı ve bununla nasıl başa çıkacağı endişesi,tekrar aynı sorunları yaşarım korkusu ile boşanma sürecinde fazlaca gelgit yaşamaktadırlar.

Bu süreç içerisinde çiftler sürekli gelgitler yaşayıp doğru karar vermekte güçlük çekebiliyorlar.Durumun içerisine ailenin de dahil olması bu süreci daha da güçleştiriyor.O bir zamanlar en çok beğendiğimiz ve çok sevdiğimiz özellikler nasıl oluyorda artık çekilmez hal alıp bizi böylesine rahatsız ediyor.Bizlere başvuran birçok çift evlenmeden önce böyle bir adam değildi yada böyle bir kadın değildi söyleminde bulunuyorlar.Acaba gerçekten değil miydi yada ne oldu da bu kadar değişti ve tek değişen acaba o mu oldu ? Evlilik öncesi evlilikle ilgili hep doğru bildiğimiz yanlışlar vardır.Benim evliliğim diğer evlilikler gibi olmayacak , o beni hep çok mutlu edecek ,hiç kavga etmeyeceğiz , benim evleneceğim kişi diğer bütün erkeklerden yada kadınlardan farkli gibi kendimizi inandırdığımız yanlışlar.Yani maalesef iki gönül bir olunca samanlık seyran olmuyor.

Çiftlerin evlilikten beklentilerin yüksek olması ve bu beklentilerin birbirleriyle eş değer olmaması ve en önemlisi iletişim kuramamaları evlilikte problemlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.Genel olarak evlilik öncesi danışmanlık almayan bu çiftlerin bu boşanma sürecini yaşarken sağlıklı boşanma danışmanlığı almaları hem kendileri hemde çocukları açısından son derece önemli ve gereklidir.Maalesef birçok çift evlenirken ki kadar iyi davranmıyor birbirine.Farkında olarak yada olmayarak birinin canı yandıysa diğeri de can yakmaya çabalayabiliyor.Bu durumda bu boşanma sürecini oldukça olumsuz şekilde etkiliyor.Lütfen bu konuda yaşadığınız sıkıntılarda bu alanda çalışan bir uzmandan destek alınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanmanın Çiftler Üzerindeki Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval HACIM KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi111 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın Makaleleri
► Boşanmanın Çocuk Üzerindeki Etkileri Dr.Psk.Nilgün Öngider GREGORY
► Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi Psk.Ebru ÖZKURT TOPÇU
► Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Boşanmanın Çiftler Üzerindeki Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Wısc-R Zeka Testi Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:46
Top