2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Görülen Davranış Bozuklukları
MAKALE #8937 © Yazan Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ | Yayın Mayıs 2012 | 6,393 Okuyucu
Çocuk gelişimi ana rahminde başlar ve hayatı boyunca devam eder ve bu gelişimleri içerisinde çocuklar yeni yetenekler ve beceriler kazanırken, bir taraftan da pek çok sorunlarla karşılaşmaktadırlar.Çözümledikleri her sorun,her engel, çocuğun ruhsal gücünü artırmakta ve çocuğu birey olma yolunda ilerletmektedir. Bu gelişim süreci hızla devam ederken çocuk ana-babanın koruyuculuğuna daha az gereksinim duymaya başlamaktadır.Kendini yavaş yavaş bulurken bağımsız davranış sergilemeye de yönelmektedir.


Çocukta çeşitli bedensel ve ruhsal nedenlere bağlı,iç çatışmalarını davranışlarına aktarması sonucu davranış bozuklukları ortaya çıkar.
İnatçılık,
Yalan,
Sinirlilik,
Hırçınlık,
Saldırganlık,
Küfür,
Çalma gibi davranışlar davranış bozukluklarına girer. Çocuk, gelişim süreci içerisinde bazı doğal zorluklarla karşılaşır. Bu zorlukların bir kısmı ana-babanın desteğiyle çözümlenecek düzeyde olabilir ama eğer çocuk bu desteği bulamıyor ya da ana-baba tutumu yanlış oluyorsa, maalesef çocukta duygusal düzeyde bozukluklar oluşabilir ve bu oluşan sorunlar büyüyebilir . Bu olumsuz tepkilere de uyum ve davranış bozuklukları diyebiliriz.Fakat bir çocuğun davranışlarına bozukluk diyebilmek için bazı kriterler gerekir.Bu kriterler:

1-Yaşa uygunluk: Gelişim dönemlerinin hepsinin kendine özgü davranışları vardır. Bu nedenle çocuğun içinde bulunduğu dönemin özelliklerini iyi bilmekgerekir. Örneğin; 3-5 yaş çocuğunun hayal dünyası çok geniştir ve akılalmaz öyküler anlatabilir. Yalanla yalan olmayanı ayırt edemez durumdadırlar henüz.Bundan dolayı bu yaşlardaki çocukların anlattıkları yalan olarak kabul edilmezken, 11-14 yaşlarındaki çocuklarda görülen yalan normalden sapan bir davranış olarak kabul edilir.



2-Yoğunluk:Bir davranışın bozukluk olarak kabul edilmesindeki ikinci kriter yoğunluktur. Örneğin; 5 yaş çocuğunda öfke ve huysuzluk doğalken, bu davranış başkasına fiziki zarar verme şekline dönüşürse, davranış bozukluğu kategorisine girer.


3-Süreklilik:Çocuğun belirli bir davranış türünü ısrarlı bir biçimde ve uzun zaman devam ettirmesidir.


4-Cinsel rol beklentileri: Erkeklerde kızlara oranla daha saldırgan olmaları beklenirken, davranışları ile erkeklere benzer saldırgan davranan kızların davranışları normalden sapan davranış kategorisine girer.


Fakat bu ruhsal belirtiler, tekbaşlarına çocuğun uyumsuz ve dengesiz olduğunu göstermezler.Uyumsuz davranış gösteren çocuklarda genel olarak şudavranışlar gözlenir;
- Sinirlidirler, huysuz ve rahatsızdırlar.
- Tırnak yeme, parmak emme gibi davranışlar gösterir.
- Zorbalık yaparlar.
- Otoriteye direnirler
- Devamlı gerilim içindedirler.
- Yalan söylerler
- Çalma davranışı gösterirler
- Motivasyonları sınırlıdır.
- Okul devamsızlıkları ve evden kaçma vardır.
- Enerjilerini belli bir alanda toplayamazlar.
- Utangaç, korkak, endişeli ve şüphecidirler.
- Son derece sakin olabilirler.



Çocuğun davranışlarının uyumsuz olduğunu söyleyebilmek için, saydığımız bu özelliklerin birkaç tanesini en az 6 ay süreyle göstermesi gerekir.Bunun yanısıra çocuğun gelişim dönemine de dikkat etmek gerekir.



Ruhsal uyumsuzlukları değerlendirirken çocuğun ailesi ve çevresi ile ele alınması gerekmektedir.Gelişiminin doğal seyri içinde aşması gereken sorunları,yardımsız çözmeye çalışan bir çocuk bir kuşkusuz kendi başına uçmayı öğrenmeye çalışan bir kuş gibi boşa çabalar ve çabuk yorulur. Böylece bir çocuğun,tedirgin ve mutsuz olması yanında ruhsal olgunlaşması da yaşıtlarından geri kalır.


Eğer çocuğunuzda bir takım uygun olmayan,uyumsuz davranışlar gözlemliyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almalı ve uzman işbirliği ile bu davranışlar düzeltme yoluna gidilmelidir.Fakat herşeyden önemlisi çocuğunuzu tanıyın,onlara yaşı kaç olursa olsun kendisini ifade etme imkanı verin ve onları mutlaka önem vererek dinleyin.Çocuklar bazen gerçekten çok şey anlatırlar.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Görülen Davranış Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval HACIM KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi111 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın Makaleleri
► Çocuklarda Davranış Bozuklukları Psk.Selin ALKIŞ AYTEN
► Çocuklarda Bazı Davranış Bozuklukları Psk.Dilan Hilal ALTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Görülen Davranış Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Wısc-R Zeka Testi Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:30
Top