2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift ve Evlilik Terapisi
MAKALE #22716 © Yazan Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK | Yayın Mart 2022 | 1,167 Okuyucu
Günümüzde ister kadın ister erkek olsun kişinin karşı taraftan bekledikleri giderek artmaktadır. Artan kişisel beklentiler, cinsel arzular ve sürekli mutlu olmayı istemek çiftleri terapiye yönlendiren temel sorunlardır.

Ne zaman çift terapisine başvurulur?
Partnerle yaşanan ilişki ve iletişim sorunları,
cinsel sorunlar,
çiftlerin birinde ya da ikisinde sonradan gelişen depresyon, kaygı ya da anksiyete bozuklukları,
çocukluğa ait sorunların çift ilişkisine yansıması,
alkol ya da madde bağımlılıkları,
yeme bozuklukları, duygusal istismar,
ihmal ve şiddet, tarafların ailelerle olan sorunları,
sağlıklı bir ayrılma sureci yasamak gibi duygusal ve psikolojik ihtiyaçlardan dolayı çift terapisine başvurulur. Çift terapisi, aile terapisi ya da ilişki terapisi benzer kavramlardır, hedefleri aynıdır.

Çift terapisine gelirken amaç ne olmalıdır?
Çift terapisindeki temel hedef, çiftlerin birbirleriyle olan ilişkilerini güçlendirmek ve kendilerini geliştirme konusunda destek olmaktır.
Hiçbir ilişki tek taraflı değildir, partnerimde ne kadar sorun varsa bende de o kadar sorun var demektir. Ancak çoğunlukla çiftler, terapiye ötekini suçlamak ve sorumluluğu karşı tarafa yüklemek için gelirler. Temel hedef, her iki tarafın da ilişkideki sorunlara kendi katkısının ne olduğuna odaklanmasıdır. Taraflar kendi bozukluklarının ilişkideki yansımalarına odaklandıkça çift terapisini bireysel terapi desteklemelidir.
Çift terapisi surecinde ilk olarak sağlıklı iletişim kurma becerileri üzerine odaklanılır, bu tarafların duygularını anlamayı ve notr bir şekilde ifade etmeyi kapsar. Olumsuz duyguları konuşmak ve bunu notr bir şekilde ifade etmek çift terapisinin içindedir.
Çift terapisindeki hedef çiftleri birlikte tutmak değildir. Çiftler ilişkiye devam edebilir ya da ayrılabilir. Terapinin asil hedefi Çiftler, deneyimledikleri sorunlardan karşıdakini sorumlu tutsalar da asil sebep her iki tarafın da çocukluk çağı travmalarını ya da eksik kalan meselelerini bir ötekine yansıtarak tedavi etmeye çalışmasıdır. Çift terapisinde yapılan, çiftlerin güncel sorunları ile çocukluk çağı deneyimleri arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmaktır.
Çiftler bazen terapiden ne beklediğini bilmeyebilirler, terapist olarak bunu görmek ve yorumlamak önemlidir.

Çift terapisi neden ilerlemez?
Çiftlerden biri ya da ikisi de içsel olarak değişmek istemiyorsa,
Çiftlerden biri ya da ikisi içsel olarak ilişkiyi bitirmişse terapi ilerlemez.
Süreç odaklı olmak yerine sonuç odaklı olursa terapi ilerlemeyebilir, buradaki amaç süreç içinde kişinin kendine dair kesifler yapması ve değişim için adim atmasıdır.
Bazı sorunlar kısa surede çözülür. Bazı sorunların çözümü için belki yıllarca çalışmak gerekebilir.

Süreç nasıl ilerler?
Başlangıçta haftada bir ya da iki seans ile başlanabilir. Seanslarda her tarafı kendi gündemini belirler ve bu gündemlerin taraflar üzerindeki etkisi incelenebilir.
Genelde taraflar sürekli konuşmak, söz kesmek, ötekinin kendini ifade etmesine izin vermemek, duygu yükleyerek konuşmak gibi terapiyi bozan davranışlarda bulunabilirler. Bu anlamda, süreç içinde seansta çeşitli pratiklerle bir yandan da psiko-eğitim verilir.
Bir kaç seans sonra çift terapisinin yanında bireysel terapi gerekir. Haftada bir çift, bir kadın ve bir erkek ile bireysel terapi genel olarak tercih edilir. Eğer çiftlerden biri terapiyi bırakırsa kalan partnerle bireysek terapi sureci devam edebilir. Süreç içinde çift terapisi seans sıklığı azalır ve terapi bireysel terapiye döner. Çünkü çiftlerin yaşadığı sorunlar tarafların bireysel sorunlarını birbirine yansıtmasından başka bir şey değildir.

Çiftlerin Yaşadığı Sorunlar nelerdir?
Bazen yaşanılan evlilik çiftin evliliği değil, ailelerin ve çevrenin evliliği olabilir. Sınır koyamamak ve sorumluluk almak konusunda sıkıntı yasayabiliyorlar.
Ayrışamama sorunları,
Çiftlerin birbirini çocukluk çağı bakım verenlerinin rolüne sokması ve çocuklukta bu bakım verenlerle yaşadıkları sorunları bilinçdışı şekilde yetişkin ilişkilerinde tekrar etmeleri en yaygın sorunlardan biridir.
Çiftlerin birbirine ebeveynlik yapması,
Bazen çiftlerden biri diğerine ebeveynlik yapar. Böyle bir durumda anne-çocuk ya da baba-çocuk olarak ilişkiye devam ederler. Bazen çiftler birbirlerine ebeveynlik yaparlar. Bazen ise iki taraf da çocuk rolüne geçer ve bu rollerde ilişkiyi devam ettirirler. Bu durumda çiftin cinselliği giderek bozulur.

Kültürel yapı ve modern yapı çatışmaları yaşanan bir diğer sorundur.

Sağlıklı bir ilişki nasıl olur?
Bazı ilişkilerde çiftler birbirlerini hiç eleştirmezler, hep ‘’iyi’’ de tutmak isterler. Bu, gerçekçi değildir. Sağlıklı ilişki çatışma çıkmayan ilişki değildir. Eğer çiftler arasında hiç çatışma çıkmıyorsa bu problemli bir şeydir.

Gerçek ve sağlıklı olan tarafların birbirinin hem olumlu hem olumsuz yönlerini görebilmesi ve nötr bir şekilde ifade edebilmesidir. Kişi, partneri onun istediği gibi düşünsün, konuşsun, hareket etsin isteyebilir. Bu, bir bozukluktur. Sağlıklı olan, zaman zaman birbirine uyumlanmak ve zaman zaman da aynı fikirde/duyguda olmamaya tahammül edebilmektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çift ve Evlilik Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma KOÇAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şeyma KOÇAK'ın Makaleleri
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Deniz AKINCI
► Çift (Evlilik) Terapisi Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Adem OCAK
► Evlilik ve Çift Terapisi Nedir? Psk.Duygu ÇİLOĞLU
► Evlilik-Çift ve Aile Terapisi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çift ve Evlilik Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişkide Yok Olmak: Bağımlı Kişilik ÇOK OKUNUYOR Ekim 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:40
Top