2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikodiyet Nedir?
MAKALE #23090 © Yazan Dyt.Melike ÖZDEN | Yayın Aralık 2023 | 305 Okuyucu
Psikodiyet Nedir?

Psikodiyet; uzman psikolog ve uzman diyetisyen birlikteliğinde, kişiyi beden, ruh ve çevre açısından inceleyen bilimsel bir diyet programıdır. İçerisinde hem diyet hem de psikoloji alanını barındıran multidisipliner bir yaklaşımdır. Temel amaçları arasında kilo kaybının veya kilo alımının sağlanması, verilen veya alınan kilonun korunması, sağlıklı beden algısının ve sağlıklı beslenme konusunda farkındalığın oluşturulması, besinler ile duygularınız arasındaki ilişkiyi fark etme, özgüven geliştirme ve sorun çözme becerileri bulunmaktadır.

Bu programa besinlerle olan ilişkisi bozuk olan, bedenini beğenmeyen, kilo sorunu yaşayan veya yaşamayan herkes katılabilmektedir.

Neden Psikodiyet?

BESLENME VE PSİKOLOJİ BİRBİRİYLE İLİŞKİLİDİR!

Bazen yemek yeme davranışınızı neyin başlattığının farkında olmayabilir ve kendimizi yemek yerken bulabiliriz. Ancak bu yeme davranışının ardında çoğunlukla başka boyutlar, nedenler bulunmaktadır.

Stresli olduğumuz zamanlarda veya enerjik olduğumuzda davranışlarımızı yönlendiren en önemli etkenlerden biri beslenme biçimimizdir. Duygu durumumuz beslenme biçimimizi değiştirir. Stres altındayken çoğu kişi, kendini rahatlatacak yiyecek bulma arayışına gider.

Özellikle stresli zamanlarda, kalorisi yüksek yiyecekler tercih edilirken bazı kişilerde de tam tersi tamamen iştahsızlık başlamakyadır. Her bireyin stresle baş edebilme biçimi farklıdır. Yaşanılan duygusal yoğunluğa bir tepki olarak kişiyi rahatlatan ve stresi azaltan yiyecek arayışına gitmektedir. Yani karbonhidrat oranı yüksek olan besinler, yağlı yiyecekler ve tatlılar tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise, bu gıdalar tüketildikten sonra beynin ödül merkezi uyarılır ve strese karşı verilen tepkiler azalır. Bu nedenle stresin etkisini azaltabilmek için vücut bu tarz besinler tüketmeye yönelmektedir.

Karbonhidrat yoğunluğu fazla olan yiyecekler, vücutta serotonin ve endorfin hormonların yükselmesini sağlar. Böylece kişi stres altındayken besin seçimini bu şekilde yapmaktadır.

Bu tip yeme davranışından dolayı birey başarılı olamayacağı gibi düşünceler ile mutsuzluk, öfke, suçluluk gibi duygular yaşayabilir ve diyetini bırakabilir. Sağlığını olumsuz etkileyen yeme davranışlarını sergilemeye devam eder. Bu sürece engel olabilmek için psikodiyet programlarına başvurmak oldukça önemlidir.

Programın Amacı Nedir?

Psikodiyetin amacı sağlıklı beslenme tutumları geliştirmek, beslenme alışkanlıklarıyla duygusal dünya arasındaki bağı keşfetmektir. Aynı zamanda bireylerin kendilerini keşfetmelerini ve her açıdan sağlıklı bir yaşam için eyleme geçmelerini sağlamaktır. Böylece sağlıksız beslenme alışkanlıklarını değiştirmek amaçlanmaktadır. Çünkü nasıl besleniyorsak öyle yaşıyoruz ve nasıl yaşıyorsak öyle besleniyoruz. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ancak hayata dokunarak değiştirilmektedir.

Klasik Diyet Programlarından Farkı Nedir?

Bu programda diğer programlardan farklı olarak hem diyetisyen hem psikolog tarafından ayrıntılı bir değerlendirme söz konusudur. Bireyde kısa zamanda hızlı bir şekilde ağırlık kaybı veya kazanımı görülmesinin yanı sıra sağlıklı ve kontrollü bir değişim süreci teşvik edilmektedir. Birey program boyunca hem sağlıklı beslenmeyi hem de hayata dair problemlerle nasıl başa çıkacağını öğrenir. Öğrendiklerini kendi hayatında uygulama fırsatı bulur. Böylece hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlıklı bir yaşam tarzını benimseme fırsatı bulurlar.

Ayrıca birey duyguları ve beslenme davranışları hatta bedeni ile arsındaki ilişkiyi fark etme ve çözüm üretebilme fırsatı bulmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikodiyet Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Melike ÖZDEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Melike ÖZDEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melike ÖZDEN Fotoğraf
Dyt.Melike ÖZDEN
Sivas (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Melike ÖZDEN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikodiyet Nedir?' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Ramazan Ayında Beslenme Şubat 2024
► Akdeniz Diyeti Ocak 2024
► Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:19
Top