2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Çekimi Teknikleri
MAKALE #3117 © Yazan Dt.Ali Rıza BİRKAN | Yayın Mayıs 2009 | 28,636 Okuyucu
Öncelikle dişhekimleri neden diş çekerler?

Dişhekimleri dişi ağızda tutmaya çalışırlar , tüm çabalarına rahmen bazen dişler çekime gider .Bazı durumlarda estetik amaçlı dişler çekilebilir.Ortodontik tedavi amaçlı dişler çekilebilir. Vs.

Bilindiği gibi insan ağzında otuziki diş vardır.Medeniyet ilerledikçe diş sayısı azalarak yirmisekize kadar düşmüştür.Genellikle onaltı yaşından sonra sonlarda çıkan dişlere yirmi yaş dişi denir .Yirmi yaş dişleri herkeste dört tane olmayabilr.Kimisinde bir kiminde iki ,üç dört olabilir.Yirmi yaş dişleri çene kemiğinde yerbulabilirlerse normal dizisinde yer alırlar.Çoğunlıkla çenede yer bulamadıklarından yatam gömülü yada yarım gömülü kalırlar.Üst çene yirmi yaş dişleri genellikle yanağa doğru çıkarlar .Budurumda hastaları rahatsız ederler .
Alt yimiyaş dişleri çene kemiği köşesinde sıkıkışarak gömük yada yarı gömük kalabilirler.Üst yirmiyaş diş çekimleri genellikle doktoru ve hastayı yormazlar kolay çıkarlar .Çünkü distalelükse olması kolaydır.Ve hekim kolayca çıkarabilir.

Problem ,tam gömük kemik retansiyonlu yatay pozisyonlu dişlerdedir.Bu durumda olan dişleri bir çene cerrahı yardımıyla çekilmesini tavsiye ederim .Çünkü pratisyen dişhekimini çok zorlar yada dişhekimi çok tecrübeli olmalıdır .Hem hastanızı yormazsınız hemde kendiniz yorulmazsınız.
Diş çekim tekniğine gelince.
Üst sağ santral üst sağ lateral üst sağ kanin çekimleri.
Ünitinizi hastanın başı omuz hizanıza kadar kaldırın.Hastanın sağ ön kımında durun sol baş parmağı palede sol işaret parmağı vestübülde olacak şekilde dişin kök kısmına yakın kavrayın .Ki koleye yakın kemiğin esnemesine izin verilsin .Sonra elavatörle dişetini koleden uzaklaştırın.Sağ elinizdeki davyeyi koleden iyice kavrayın .Sağ orta parmağınızı davyenin kolları arasına alın ki davyeyi fazla sıkmayıp dişin kırılmasına sebep olmayalım.Davyeyi dişin kolesinden kavradıktan sonra genellikle rotasyonla bu dişler çekilir. Bazı durumlarda vestübül pale yönünde lüksasyon gerekebilir.Lüksasyon daha çok vestübüle olmalıdır çünkü vestübüldeki kemik daha incedir.Esnemesi kolay olur.Üst sol santral, üstsol lateral ,üst sol kanin yukarıda anlattığım teknikle çekilir.
Üst sağ ve sol birinci premoler çekimleri.
Bilindiği gibi bu dişlerin %seksene yakın iki köklüdürler .Ve kökleride incedirler .Bu dişlere çok nazik davranınız ki kırılmasınlar bu çok ince kökleri çıkarmak hekimi çok uğraştırır.Mutlak surette sağ orta parmağımızı davyenin kolları arasına almalıyz.Yinebukkale daha fazla lükse ederek çekimi tamamlarız. Tek köklü oldukları zaman işimiz daha kolay olur .Lüksasyon azda olsa bazı durumlarda rotasyon deneyebiliriz.
Üst sağ sol ikinci premoler çekimleri.
Bu dişler bilindiği gibi daha çok tek köklü olurlar.Bunları daha çok rotasyola çekeriz.Unutmayalımki çift köklüde olabilirler .O zaman birinci üst premoler tekniğini uygularız.
Üst sağ sol altı ve yedi çekimleri
Bilindiği üzere bu dişler çoğu zaman üç köklüdürler.Bazen yediler tek veya iki köklü olabilirler.Mümkünse önce elevatöle ditale hafifçe lüksasyon deneyelim .Sonra davye ile bukkale daha fazla olmak üzere lüksasyola çekimi yapılır.
Üst sağ sol yirmi yaş çekim teknikleri.
Bu dişler kök sayıları kuralsızdır .Birde olur beşte .Önce bir rvg alalım eğer tek kök görünüyorsa rotasyonla dişi alabiliriz .Ancak çok köklü görünüyorsa mutlak suretle elavatörle distale lüksasyon yapılır .Sonra davye ile bukkale lükse edilerek diş çekimi yapılır.Eğer elevatörle lükse etmezsek çok sayıda kökleri varsa ve kırıldıysa çalışma alanı dar olduğundan hekim çok uğraşmak zorunda kalır. Lükse edilmiş dişin köklerini daha kolay çıkarırız.
Alt çene diş çekim teknikleri.
Alt sağ sol santral ve lateral diş çekimleri.
Hastanın sağ önünde durmalıyız.Sol elle çene kavranır .Sol baş parmak çenenin altında sol işaret parmağı vestübulde sol orta parmak lingualde olacak şekilde .Bu dişlerin kökleri çoğunlukla yassı olduğundan vestibul lingual yönde lüksasyonla çekimleri yapılır.Bu dişlerede nazik davranmalıyız.Ki ince kökleri kırmayalım.
Alt sol kanin çekimi .
Hastanın sağ önünde durmalıyız. Rotasyonla çekimi yapılır.
Alt birinci ve ikinci moler diş çekimleri.
üst molerlerde uyguladığımız gibi elavatörle hafif distale lükse edip rahat alabilmemiz için davye ile bukkale daha fazla lükse ederek çekimleri yapılır.
Alt sağ kanin çekimi .
Genellikle hastanın sağ önünde durarak çekim yapılır ancak hastanın sol arkasına geçince daha fazla kuvvet aldığınızı göreceksiniz. Rotasyonla çekimi yapılır.
Alt sağ altı ve yedi diş çekim tekniği.
Hastanın sol arkasına geçilir.Elevatörle distale hafif lükse ettkten sonra davye ile bukkale daha fazla lükse etmek koşuluyla lingual ve vestibule lüksasyonla çekimleri yapılır.
Alt sağ sol yirmi yaş çekimleri.
Mutlaka rvg alalım çünkü çekim tekniğimizi ona göre uygularız.Tek köklü olduklarında rotasyola kolayca çekimleri yapılır. Birden fazla kökü varsa elavatörle önce distale izin veriyorsa bazı durumlarda retromolerden meziale lükse ederek çekimleri yapılır.
Gömülü ve yarım gömülü alt yirmi yaş çekimleri bence bir cerrah desteğiyle çekimleri gerçekleştiriniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Çekimi Teknikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Ali Rıza BİRKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Ali Rıza BİRKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Ali Rıza BİRKAN'ın Makaleleri
► Diş Çekimi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Yirmilik Diş Çekimi Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Çekimi Sonrası Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Çekimi Zararlı mı? PDF Dt.Medet BENLİ
► Diş Çekimi ve Sonrası PDF Dt.Ahmet KURT
► Yirmi Yaş Diş Çekimleri ve Çekim Teknikleri PDF Dr.Dt. Fatih ÖZYÜRÜK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diş Çekimi Teknikleri' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:43
Top