2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hemoroid (Basur): Nedir, Neden Olur, Nasıl Anlaşılır ve Tedavi Edilir
MAKALE #3447 © Yazan Dr.Sinem KANAR | Yayın Ağustos 2009 | 203,339 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
HEMOROİD (BASUR)

HEMOROİD NEDİR?

Hemoroidler makattaki şişmiş kan damarlarıdır. Varisli damarlara çok benzerler ve çok yaygındırlar. Vücudunuzda anal kanalda oluşabilir ya da bazen anüsün dışında hissedilebilirler. Bu durumda onlara prolabe olmuş hemoroidler denir. İnsanların en az üçte biri hayatlarında hemoroidlerle karşılaşırlar.

SİZİN HEMOROİDLERİNİZ VARSA BUNU NASIL ANLAYABİLİRSİNİZ?

Hemoroidlerin olması acı verici bir durumdur, anal bölgede rahatsızlık verebilir ve en kötü ihtimalle ağrı verici ve kanayan bir duruma gelebilir. Anüsünüzün etrafında sizi rahatsız eden bir "yük" hissedebilirsiniz ya da barsağınızı boşaltırken rahatsızlık ya da acı gözleyebilirsiniz. Büyük abdestinizde ya da gaz çıkartırken iç çamaşırlarınızda kan görebilirsiniz. Hemoroidler prolabe olmuş ise bunu barsağınızı boşalttıktan sonra temizlenirken hissedebilirsiniz.

HEMOROİDLER NASIL OLUŞABİLİYORLAR?

En çok rastlanan neden kabızlıktır. Barsağınızı boşaltmak için çok zorlanırsanız anal kanaldaki damarlarda basınç oluşabilir ve bu damarlar büyüyüp hemoroidlerin oluşmasına sebep olabilir. Hemoroidler hamile kadınlarda ve doğumdan sonra çok yaygındırlar ve hemoroidlerin ırsi olduğu konusunda kanıtlar mevcuttur.

HEMOROİDLERİN İLK ETAPTA OLUŞMALARINI ENGELLEYEN BİR YOL VAR MI?

En önemli olan şey barsaklarınızı boşaltırken basınç uygulanmamasıdır. Yediğiniz yemekler önemlidir. Diyetinizdeki lifli yiyeceklerin miktarını çoğaltmayı deneyin. Daha fazla tahıl, sebze yemeğe, kabuklarının soyulmamış olmasına özen gösterin ve bolca sıvı tüketin. Lifler ve sıvılar büyük abdestinizin ağırlaşmasını ve böylece artıklarının rahat ve yumuşak bir şekilde barsaklardan geçip çıkmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda hemoroidler kişinin fazla kilolu olmasından kaynaklanabilir(aynı varisli damarlardaki gibi). Diyetinize lif eklemek için ya da kilonuzu kontrol altında tutmak için doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz.

HEMOROİDLERİM VARSA ONLARDAN NASIL KURTULABİLİRİM?

Diyetinizi değiştirerek ve kilonuzu kontrol altında tutarak, belki de doktorunuzun size yazabileceği ilaçlarla küçük hemoroidlerin daha da küçülmesini sağlayabilirsiniz.

EĞER BUNLAR YARDIMCI OLAMIYORSA?

Doktorunuz durumun ciddiyetini belirleyecektir. Geçici genel tedavi yöntemleri ile iyileşmiyorlarsa, doktorunuz ameliyat tavsiye edebilir.

DUYDUĞUM KADARIYLA HEMOROİD AMELİYATI MEMNUN ETMİYORMUŞ

Ameliyat geçmişte doktorlar tarafından tavsiye edilmiş bir yöntemdir. Ne yazık ki hastaların çoğunun ameliyat sonrası acı çektikleri bir gerçektir ve işlerinden belli zaman uzak duracaklarını göz önünde tutmaları gerekmektedir.

YENİ BİR YÖNTEM VAR-PPH (LONGO HEMOROİDEKTOMİ)

Ülke çapında değişik hastanelerde cerrahlar tarafından yeni bir yöntem uygulanmaktadır. Avrupa çapında binlerce hasta hemoroidlerini bu yöntemle başarıyla tedavi ettirmiştir. Prolabe olmuş hemoridler için prosedür(PPH) bir günlük ameliyat olarak çok hafif bir genel anestezi ile yapılabilir ve hasta aynı gün eve gidebilir. Bu ameliyatı yaptıran hastalar ise ameliyat sonrası ağrılarının derecesinin düşük olduğunu ve eve döndükten birkaç gün sonra günlük yaşantılarına devam ettiklerini belirtiyorlar.

HASTANEDE NE KADAR KALMAK ZORUNDAYIM?

Bu cerrahınızın kararına bağlı ama genel olarak hastanede bir gün kalınıyor ve ameliyattan bir gün sonra evinize döenbiliyorsunuz.

LONGO PROSEDÜRÜNÜN FAYDALARI

-Hastanede sadece bir gün kalma süreniz oluyor.
-Ameliyat sonrası ağrılar çok az olmaktadır.
-Günlük yaşantınıza hızlı bir şekilde devam edebilirsiniz.
-Ameliyat sonrası bakım daha az olmaktadır.

AMELİYATTAN SONRAKİ BEKLENTİLERİNİZ NE OLABİLİR?

Longo Prosedürü veya daha geleneksel olan bir ameliyat geçirdiyseniz, ameliyat sonrası bazı belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biri rektumun(makatın) kanamasıdır ve bu normal karşılanabilir. Kanama çoğalırsa ve sorun yaratırsa ameliyat olduğunuz hastaneye gidin ya da doktorunuza başvurun.

HEMOROİDLERİN TEKRAR ETMESİNİ ENGELLEYİN

Bir defa hemoroidlerden kurtulduktan sonra onların tekrardan oluşmasını engellemek için birçok yol vardır:
-Çok lifli diyetinize devam edin ve bol bol sıvı tüketin
-Rahat/Hızlı tüketilen yiyeceklere güvenmeyin
-Barsağınızı boşaltırken zorlamayın. Doğru beslenmeniz büyük abdestinizin hızlı ve rahat olmasını sağlayacaktır.

LİFLİ YEMEKLER

Fasulye, mercimek, esmer pirinç, kepekli lapa, meyve, kuruyemiş, kepek özlü ve bütün tahıldan yapılmış yiyecekler, sebze(özellikle kabuklu olanlar-patateslerde lif oranı yüksektir),bezelye, kepekli bisküviler...

OP. DR. SİNEM KANAR
GENEL CERRAHİ UZMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hemoroid (Basur): Nedir, Neden Olur, Nasıl Anlaşılır ve Tedavi Edilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sinem KANAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sinem KANAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem KANAR Fotoğraf
Dr.Sinem KANAR
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sinem KANAR'ın Yazıları
► Hemoroid Nedir?Nasıl Tedavi Edilir Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hemoroid (Basur): Nedir, Neden Olur, Nasıl Anlaşılır ve Tedavi Edilir' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fıtık ve Tedavisi Ağustos 2009
► Safra Kesesi Hastalıkları ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:12
Top