2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus: Vajinismus Nedir, Belirtileri Nelerdir, Neden Ortaya Çıkar, Nasıl Tedavi Edilir
MAKALE #5901 © Yazan Dr.İbrahim ATEŞ | Yayın Kasım 2010 | 6,956 Okuyucu
Vajinismus nedir?

Vajinayı (kadın cinsel organı) çevreleyen kasların istem dışı kasılmasına bağlı olarak cinsel birleşmenin olmaması ya da ağrılı olarak gerçekleşmesi “vajinismus” olarak adlandırılır.

Belirtileri nelerdir?

Vajinismus sorunu olan kadınlarda cinsel ilişki sırasında vajina girişinde aşırı gerginlik ortaya çıkar ve penisin (erkek cinsel organı) vajinanın içine girmesi güçleşir ya da olanaksız hale gelir. Gerçekleşen kasılma tamamen kadının kontrolü dışındadır. Kadın istese de kasılmayı engelleyemez, kaslarını gevşetemez. Kasılma bacaklarda da görülebilir, hatta tüm vücuda yayılabilir. Bazen bu kasılmalardan dolayı erkek kadının yanına bile yaklaşamaz. Kasılmalar özellikle vajinanın dış 1/3’lük bölümünde daha belirgindir. Son derece esnek bir yapıya sahip olan ve doğum sırasında bebeğin başının geçmesine bile izin verecek kadar genişleyebilen vajina vajinismus sorunu olan kadında cinsel ilişki sırasında oldukça gergindir.

Diğer yandan, vajina girişinin cinsel ilişki sırasında yeterince esneyememesi ve cinsel ilişkinin zorlaşması vajinismus sorununun hafif bir şeklidir ve aslında kadınlarda sık rastlanan bir durumdur.

Vajinada istem dışı kasılma çoğu kez jinekolojik muayene sırasında da olur. O nedenle, vajinismus sorunu olan kadınlar jinekolojik muayeneden korkabilirler ve kaçınabilirler. Muayene olurken yoğun kaygı yaşarlar, bacaklarını kapatarak muayeneye izin vermeyebilirler.

Vajinismus sorunu çoğu kez evliliğin devamını tehdit eder. Zaman içinde sorunun kendiliğinden çözülmediğini gören çiftin endişeleri artar. Eşler birbirlerini suçlamaya başlar. Her “başarısız” cinsel birleşme girişimi umutsuzluğu artırır. Günler, aylar, hatta yıllar geçebilir. Yakın çevrelerinin çocuk sahibi olmaları konusundaki beklentileri durumu kötüleştirir. Erkek ya da kadında depresyon (ruhsal çökkünlük), anksiyete (aşırı kaygı) gibi ruhsal sorunlar gelişebilir. Vajinismus sorunu, bir süre sonra erkeğin de bazı cinsel sorunlar yaşamasına neden olabilir. Sertleşme sorunu, cinsel isteksizlik vajinismus sorunu olan kadının eşinde seyrek rastlanan sorunlar değildir.

Vajinismus neden ortaya çıkar?

Cinselliği “pis, kötü, çirkin, aşayılayıcı” olarak niteleyen katı ve yanlış inanışla yetiştirilen kişilerde vajinismusa sık rastlanır. Çocukluk ve ergenlik döneminde kişinin bilinçaltına yerleşen bu olumsuz duygu ve düşünceler cinsellik sırasında kadının gevşemesini ve bedeninin cinselliğe hazırlanmasını engeller. Sağlıklı cinsel yaşama karşı bilinç dışı bir direnç gelişir. Kadın bir yandan cinselliğin “doğal” olduğunu, cinsellikten haz alındığını, cinsel ilişkiye girmesi gerektiğini düşünür, ancak diğer yandan bilinçaltına yerleşen cinsellikle ilgili olumsuz duyguların etkisinden çıkamaz.

Toplumumuzda cinsellik haz veren bir etkinlik değil de, eşe karşı yerine getirilmesi gereken bir sorumluluk olarak kadına anlatılır. Bu yönde verilen mesajlar kadının cinselliği bir görev gibi algılamasına neden olur. Ruhsal gelişim sürecinde kızlar anneyi örnek olarak alırlar. Dolayısıyla, annenin cinsellik konusunda olumsuz konuşması, cinselliğe karşı olumsuz tutumu kızının erişkin yaşamda cinsel sorunlar yaşamasına neden olur.

İlk cinsel birleşme sırasında aşırı acı çekileceğine, çok kanama olacağına dair kulaktan dolma yanlış bilgiler de kişinin korkusunu artırmakta ve cinsellikten soğutmaktadır. Özellikle evlilikte ilk geceyle ilgili yakın çevresi tarafından kendisine aktarılan abartılı hikayeler sorunu tetikleyebilir.

Vajinismus sorunu yaşayan kadınların kendilerine “fazlasıyla anlayışlı” eş ya da partner seçmelerine sık rastlanır. Bu sorunu “çok anlayışla” karşılayan, tedavi için eşini desteklemeyen, yönlendirmeyen, gerektiğinde tedavi konusunda zorlamayan “pasif” tutum sergileyen erkek durumu daha da zora sokar. Kadının kendisini bu konuda zorlamayacak bir eş seçmesi tamamen bilinç dışı bir davranıştır. Bir başka deyişle, kadın seçiminin altında yatan nedeni farkında değildir.

Cinsel travmaya maruz kalan kadınlarda da vajinismus ortaya çıkabilir. Yaşanan travma kişinin ruh sağlığını, cinselliğe bakışını ve cinsellikle ilgili duygularını olumsuz yönde etkilemiştir ve cinsellik yaşanan travmayı çağrıştırır. Bu kişiler cinsel ilişki konusunda istekli görünmelerine karşın, aslında iç dünyalarında ikilem yaşamaktadırlar. Cinsel birleşmeyi fiziksel saldırı olarak algılayabilirler.

Bütün bunların yanında, trafik kazasında yaralanmak gibi bedensel travmaya maruz kalmak, cinsel birleşme sırasında ağrıya neden olan bir hastalık, eşle yaşanan duygusal sorunlar, hamile kalma korkusu, eşten fiziksel şiddet görmek de vajinismusu tetikleyen etkenler arasında sayılabilir.

Vajinanın yapısındaki farklılıklar bu soruna neden olur mu?

Vajinismus vajinanın anatomik yapısıyla ilgili bir sorun değildir. Vajinanın küçük ya da dar olması önemli değildir, çünkü çok esnek bir yapısı olması sayesinde cinsel birleşme sırasında penise kolayca uyum sağlar. Benzer şekilde, erkek cinsel organının büyük ya da küçük olması da bu sorunla ilişkili değildir.

Vajinismus seyrek görülen bir sorun mudur?

Hayır. Batı ülkelerinde daha seyrek görülmesine karşın ülkemizde sık rastlanan bir sorundur. 2006 yılında Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği tarafından yapılan bir araştırma her 10 kadından birinin vajinismus nedeniyle sağlıklı cinsel yaşamı olmadığını ortaya çıkarmıştır.

Vajinismusun türleri var mıdır?

Cinsel birleşme hiç gerçekleşmemişse “birincil vajinismus”, daha önce normal cinsel birleşme gerçekleşirken sorun sonradan ortaya çıktıysa “ikincil vajinismus” olarak adlandırılır. Zor doğum, kürtaj, cerrahi müdahale, uygun şekilde yapılmayan bir jinekolojik muayene ya da cinsel travmaya maruz kalma gibi birtakım olaylar ikincil vajinismusa neden olabilir.

Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi bu konuda eğitimli ve deneyimli bir terapist tarafından yapılmalıdır. Tedaviye hem erkeğin hem de kadının aktif katılımı gerekir. Erkeğin yeterince çaba göstermediği bir tedavi girişiminin başarılı olma şansı yüksek değildir. Hatta, başarısız tedavi uygulamaları çiftin tedaviye olan inancını azaltır.

Vajinismus tek seansta, tek görüşmeyle birdenbire düzelen bir sorun değildir. Sorunun şiddeti, süresi, eşlerin tedavi motivasyonları gibi çeşitli etkenler tedavi süresini belirler. Kadın ve erkeğin tedavi isteği ne kadar yüksekse başarı şansı o kadar artar. Bazen 3-4 seansta sonuçlanırken, bazı durumlarda tedavi 10 seansa kadar uzayabilir. Seanslar arasında geçen sürede yapmaları için eşlere birtakım egzersizler öğretilir. Aşamalı genişletme egzersizleri, aşamalı cinsel ilişki egzersizleri, vajeni tanıma egzersizleri, kaslarını kontrol etmelerine yardımcı olmak amacıyla Kegel egzersizleri bu egzersizlerin en önemlileridir. Tedavide adım adım ilerlenir. Belirli bir aşamaya gelene kadar cinsel birleşme girişimi yasaklanır. Zamanından önce yapılan her girişim olumsuz sonuç verecektir. O nedenle, çift terapistle tam işbirliği içinde tedaviyi yürütmelidir.

Vajinismus tedavisinde yapılan yanlışlar nelerdir?

Cerrahi müdahaleye başvurulması sık yapılan bir yanlıştır. Cerrahi müdahale ile kızlık zarının kesilerek açılması vajinismus sorununu çözmez. Hatta, bu müdahalenin de çare olmadığını gören çiftin umutsuzluğa kapılmasına neden olabilir. Kişinin ruh sağlığındaki sorunun cerrahi müdahale ile giderilemeyeceği açıktır.

Bazı kişiler kadının alkol, ilaç ya da iğne ile uyuşturulması ya da uyutulması ile cinsel birleşmenin gerçekleşeceğine ve bu şekilde sorunun çözüleceğine inanırlar. Oysa, kadın uyanık olduğunda aynı korkuyu aynı şiddette yaşamaya devam edecektir. Vajinismus alkol ya da hap alınarak, anestezi ile uyutularak ya da iğne yapılarak iyileşmez.

Ayrıca, tek seansta düzelme beklentisi de hayalkırıklığı yaşanmasına neden olur. Sorunun çok hafif olduğu durumlar dışında, tek görüşme ile çözüm mümkün değildir. Zaman ve emek gerektiren bir tedavi sürecinin sonunda çözüme kavuşulacağı unutulmamalıdır.

Dr. İbrahim ATEŞ
Psikiyatri Uzmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus: Vajinismus Nedir, Belirtileri Nelerdir, Neden Ortaya Çıkar, Nasıl Tedavi Edilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.İbrahim ATEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.İbrahim ATEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim ATEŞ Fotoğraf
Dr.İbrahim ATEŞ
Antalya
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İbrahim ATEŞ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus: Vajinismus Nedir, Belirtileri Nelerdir, Neden Ortaya Çıkar, Nasıl Tedavi Edilir' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Şubat 2023
► Uçuş Korkusu ve Tedavisi Aralık 2018
► Seks Bağımlılığı Aralık 2018
◊ Kafka'nın Başyapıtı "Dönüşüm" ÇOK OKUNUYOR Ocak 2023
◊ Siddharta (Hermann Hesse) Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:04
Top