2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus (İlişkiye Girememe) Nedir? Vajinismus Nedenleri Nelerdir?
MAKALE #19158 © Yazan Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ | Yayın Aralık 2017 | 3,149 Okuyucu
Vajinismus (cinsel ilişkiye girememek) Nedir ?

Vajinismus, kadınlarda vagina kaslarının ilişkiyi zorlaştıracak yada tamamen engel olacak şekilde istemsiz kasılmasıdır. Vaginadaki aşırı kasılma ve kapanma, cinsel ilişkinin denenmesiyle ortaya çıkar. İlişki esnasında bu bölgede yanma, ağrı, sızlama, batma gibi ciddi rahatsızlık hissi oluşur. Vajinismusa neden olan aşırı kasılma vaginayı çevreleyen pelvik taban kaslarının istemsiz kasılmasından kaynaklanır. Bu kasılma nedeniyle vaginanın girişi daralır. Bazen kasılma çok şiddetli olur ve vaginanın girişi neredeyse komple kapanır ve ilişki imkansız hale gelir. Bu kasılma istemsiz olduğu için vajinusmus problemi olan bir kadın bunu kontrol edemez, hatta çoğu kadının cinsel ilişki öncesi böyle bir durumdan haberi bile yoktur. Cinsel ilişki denemesi esnasında oluşan bu kasılma, girişim sonlanır sonlanmaz geçer.

Türk toplumunda vajinismus, dereceleri farklı olmakla birlikte 10 kadından birinde görülmektedir. Cinsel ilişki olmadan süren evliliklerin en önemli nedeni vajinismus hastalığıdır. Ara ara cinsel ilişkide ağrı çoğu kadında görülebilir. Ama sürekli, her ilişkide ağrı olması cinsel hayatı olumsuz etkileyebilecek bir durumdur. Bu normal bir durum değildir, tedavi edilmesi gerekir. Vajinismusu kendi kendine yenenler olabilir. Ancak bu sayı oldukça düşüktür. Vajinismus tedavisinde bir uzmandan yardım almanız hem stresinizi azaltacak hem de kısa sürede vajinismusu yenelerden olmanızı sağlayacaktır.

İlişkiye girememe nedenleri incelendiğinde aslında gerçekle alakası olmayan pek çok düşüncenin kadında korku ve endişe oluşturduğu, bu endişelerin bilinç altına yerleşerek kadında cinsel ilişkiyle alakalı tabuların oluşmasına neden olduğu aşikardır. Vajinanın çok küçük yada dar olduğu, kızlık zarının çok kalın olduğu ve bu gibi nedenlerden dolayı ilişkiye girememe hastalığı geliştiği kadınların bilinç altında geliştirdikleri mekanizmalardır. Bu düşüncelerle hastalarda değişik cerrahi ve medikal tedaviler uygulanır ancak bunların pek çoğunda başarı elde edilemez. Çünkü asıl patoloji vajen çevresindeki kasların kasılmasıdır. Bu problemi halletmeden yapılacak tedaviler sadece geçici çözümler olacaktır.

Bunların yanında cinselliğin ayıp sayıldığı toplumlarda, cinsellikle çok erken yaşta ve uygun olmayan durumlarda karşılaşan kadınlarda, cinsel yolla hastalık bulaşma korkusu olanlarda ve kulaktan kulağa dolaşan ilk gece öyküleri sayesinde vajinismus hastalığı gelişebilir.
Görüldüğü üzere vajinismus hastalığının %90’ının temelinde psikolojik faktörler rol oynamaktadır. Sadece %10’luk kısmında vaninada perde gibi fiziksel nedenler ilişkiye girememeye neden olabilir. Bunlarda hastada yapılan ilk muayenede tesbit edilir ve tedavi ile düzeltilir.

Vajinismusun Tipleri

Vajinismusun ilk görülme (başlama) zamanına göre 2 tipi vardır.

Primer vajinismus: ilk cinsel deneyimle birlikte başlayan ve devam eden istemsiz, normal cinsel ilişkiye izin vermeyen vaginal kasılmalardır. Bu hastalarda ağrısız cinsel ilişki hiç olmamıştır. Genelde bu kadınlar aynı zamanda normal jinekolojik muayene olamazlar, tampon, fitil vb hazneye yerleştirilen şeyleri kullanamazlar. İlişki esnasında bacakları kapama, titreme, nefesini tutma, eşini itme vb eşlik eden fiziksel bulgular olur.

Sekonder vajinismus: Normal bir cinsel hayat sonrasında başlayan, istem dışı vaginal kasılma durumudur. Bu kadınlarda başlangıçta ilişkide sorun yoktur. Sonradan gelişen bir olay vajinismusu tetikler. Genelde tıbbi bir rahatsızlıktan yada bir travmadan sonra oluşur. Genital bölgeyi etkileyen kazalar, ameliyat, doğum, kanser tedavisi, menopoz ve bazı kronik hastalıklar yada bunlar için kullanılan ilaçlar sekonder vajinismusa neden olabilir. Bu durumlarda vagina duvarında incelme olur, bu da hasarlanma ve hassasiyete neden olarak vajinismusa neden olabilir. Normal koşullarda bahsedilen problemler kolaylıkla tedavi edilir, sonrasında cinsel sorun kalmaz. Ama tedavi sonrası, tıbbi problem çözüldüğü ve tam iyileşme sağlandığı halde kadında hala cinsel ilişkide ağrı, kasılma vb sorunlar devam ediyorsa vajinismus mutlaka akla getirilmelidir.

Bazen vajinismus kadının içinde bulunduğu ortama, duruma ve yapılacak işleme göre değişir. Mesela bazı kadınlar jinekolojik muayene olurlar ama ilişkiye giremezler, yada tam tersi olabilir. Buna kısmi vajinismus denir. Bazı kadınlarda ise genital bölgeyi içeren her şey kasılmaya neden olur, bu bölgeye dokunulmasına bile izin vermezler. Buna da tam vajinusmus denir.

İlişkiye girememe korkusu nedeniyle kadınlarımızı suçlamamak, bu süreçte onların yanında olmak sorunun çözümünde en önemli noktadır. Vajinismus sadece kadının değil, çiftlerin ortak rahatsızlığıdır. Eşinizin yanında olduğunuzda bu sorunun çok daha kısa sürede çözüldüğünü göreceksiniz. Bu süreçte hekimler en büyük yardımcınız olacaktır. Sorunlarınızı ertelemeyiniz. Ertelediğiniz sorunlar sizlere daha büyük ve farklı problemler olarak geri dönecektir.

Vajinismus (ilişkiye girememe) nedenleri nelerdir?

İlişkiye giremiyorum yada çok ağrılı ilişki oluyor diyorsanız vajinismus hastası olabilirsiniz. Peki vajinismus hastalığı kimlerde görülür? Vajinismus nedenleri nelerdir? Dilerseniz şimdi ilişkide kasılma nedenlerini anlatarak bu konuyu irdeleyelim.
Vajinismus hastalığının nedenleri içerisinde büyük çoğunluğunu psikolojik nedenler oluşturmaktadır. Vajinismus %90 psikolojik, %10 yapısal nedenlerden dolayı gelişir.
Cinsel kimlik çok genç yaşlardan itibaren gelişmeye başlar. Özellikle genç yaşlarda çevreden gelen cisel içerikli mesajlar yada yaşanışan olaylar bilinçaltına yerleşmektedir. Bilinçaltındaki bu mesajlar cinsel birliktelik öncesi açığa çıkarak kadınlarda ilişki sırasında kasılma yoluyla birlikteliğin engellenmesine neden olur.

Vajinismus (ilişkiye girememe) nedenleri

Bu nedenlerin arasında büyük çoğunluğunu psikolojik nedenler oluşturur. Bunların içerisinde tabiiki bilinçaltına yerleşmiş cinsellik ve kızlık zarı ile ilgili yanlış bilgiler önemli bir yer tutmaktadır.

Türk toplumu olarak kızlık zarı aileler için önemlidir. Kızlık zarı ile ilgili olarak daha çocuk yaştan itibaren koruyucu özelliklerimizi ön plana çıkarırız. Dolayısıyla küçük yaştan itibaren kız çocukları kızlık zarının korunması konusunda oldukça duyarlı bir şekilde yetişmektedir. Bu koruma dürtüsü her kadında olmamakla birlikte bazı kadınlarda aşırı bir reaksiyona neden olarak vajinismus nedeni olabilmektedir.

Dini ve ahlaki kuralların sıkı olduğu toplumlarda, cinsellik konusunda yeterince bilgi edinilmediğinden dolayı vajinismus daha sık görülmektedir.
Toplumca sıkça duyduğumuz ilk gece hikayeleri de kadınları olumsuz yönde etkilemektedir. İlk gece birliktelikle kızlık zarının çok kanayacağı yada ilişkinin çok zor olacağı şeklindeki abartılı olarak anlatılan ilk gece hikayeleri nedeniyle yine kadında bir korku oluşmakta ve bu vajinismus şeklinde ortaya çıkarak ilk gece ilişkiye girememe nedenleri arasında yer alır.

Çocukluk döneminde yaşanan cinsel travmalar da kadının ileriki yaşamında vajinismus gelişimine neden olabilir. Taciz, tecavüz, aile içi istenmeyen ilişkiler gibi yaşanmış olumsuzluklar kadında cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olacaktır. Günümüzde internetin yaygın olarak kullanıldığı düşünüldüğünde her türlü görsel kaynaklara insanların ne kadar rahat ulaştığı aşikardır. İnternetten izlenen doğum yada ameliyat videoları, pornografik görüntüler de vajinismus hastalığı nedeni olabilir.

Bazı hekimlerin sözleri davranışları yada muayenedeki tavırları da vajinismus nedeni olabilir. Jinekolojik muayene sırasında zaten gergin olan kadın, muayene sırasındaki hızlı ve travmatik bir muayeneden rahatsız olacak ve bu daha sonraki muayenelerinde vajinismus gelişimine neden olabilecektir. Ağrılı bir genital muayene vajinismus nedeni olabilir. Bu nedenle jinekolojik muayene sırasında hekim hastasına saygılı, anlayışlı, sabırlı ve yumuşak olmalıdır. Aynı zamanda hasta muayenesi sırasında alaycı yaklaşımlardan kaçınmalıdır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma korkusu olan kadınlarda vajinismus açısından risk altında olabilir.

Bazı vajinismus hastalarında ise hiçbir neden bulunamaz. Kadın son derce rahat ve huzurlu bir aile ortamında yetişmesine rağmen bazen vajinismus problemi gelişebilmektedir. Aslında bunlar daha derin bir şekilde irdelendiğinde bilinçaltının derinliklerinde neden olabilecek bazı faktörlerin olduğu ortaya çıkacaktır.

Mükemmelliyetçilik kişilik yapısına sahip kadınlarda da cinsel fonksiyon bozuklukları olabilmektedir. Bu kişiler genelde sosyoekonomik ve kültürel düzeyleri yüksek insanlar olup bunlarda da vajinismus hastalığı gelişebilmektedir.

Aile içi disiplinin yüksek olduğu ailelerde yetişen kadınlarda yada çocukluk sırasında anne ve babası boşanan kadınlarda da vajinismus gelişebilmektedir.

Organik (Yapısal) Nedenler
Vajinismusun yapısal nedenleri arasında kızlık zarı, vajina ve diğer genital organlar ile ilgili jinekolojik problemler olabilmektedir. Bazen vajinismus deyince yapısal problemler göz ardı edilerek tamamen psikolojik nedenlere yönlenilmektedir. Bu hastalarda muhakkak hassas bir jinekolojik muayene yapılmalıdır. Bu muayene sayesinde hem vajinismus varlığı ve derecesi belli olurken, hem de hastaya gereksiz uygulamaları azaltmış olacaktır.

Vajinismusun organik nedenleri

Vulvar Vestibulitis Sendrom (VVS)
Vajina girişinde ağrı, ödem ve kızarıklık sorunu ile karakterize olmuş bir hastalıktır. Bu hastalarda ufak bir dokunma ile bile genital bölgede ciddi ağrılar oluşur. Cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olması nedeniyle vajinismus nedeni olmaktadır.

İltihabi pelvik hastalık (PIH)
Rahim, tüpler ve yumurtalıkları da tutabilen enfeksiyonlardır. Bu hastalarda antibiyotik tedavisi vajinismus probleminin de çözümüne yardımcı olacaktır.

Bartholin absesi ve kisti
Vajinanın girişinde bulunan bu bezlerin kanallarının tıkanması nedeniyle oluşan ağrılı şişliklerdir. Cerrahi olarak tedavi edilirler.

Vajinal enfeksiyonlar
Mantar , bakteriyel vajinoz ve trichomonas enfeksiyonları gibi enfeksiyonlar cinsel ilişki sırasında ağrı ve yanmalara neden olan

Doğuştan vajina yapısındaki anormallikler
Doğuştan vajinanın kısa ya da kör olması, vajina içerisinde perde olması yada kızlık zarı ile ilgili anormallikler bazen birlikteliği zorlaştırır ve ağrı oluşumuna neden olabilir.

Vajinismus tedavisinde anestezik kremler, anestezi altında cinsel ilişki yada botoks uygulamaları gibi tedaviler önerilmemektedir. Vajinismus konusunda yeterli deneyim ve bilgi sahibi olan jinekologlar tarafından yapılacak tedaviler gereksiz müdahaleleri azaltacaktır. Vajinismus tedavisi kişiye özeldir. Her hastada ayrıntılı bir inceleme sonrası tedavi şekli belirlenmelidir. Vajinismus sadece kadının değil çiftlerin problemidir. Bu konuda bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin. Sorunlarınızı ertelemeyin. Erteledikçe sorununuz daha da büyüyecek ve tedavisi daha zor bir hal alacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus (İlişkiye Girememe) Nedir? Vajinismus Nedenleri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nermin KÖŞÜŞ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün Makaleleri
► Cinsel İlişkiye Girememe ve Kasılma( Vajinismus) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Vajinismus Nedir Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
► Vajinismus Nedir ? Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinismus (İlişkiye Girememe) Nedir? Vajinismus Nedenleri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Her Yönüyle Mikrokimerizm PDF Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:33
Top