2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişlerde Erozyona Neden Olan Faktörler
MAKALE #4478 © Yazan Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU | Yayın Şubat 2010 | 6,312 Okuyucu
Dişlerde sert doku kayıpları dört farklı grupta toplanabilir:

1)Çürük: Etkeni mikroorganizmaların metabolik ürünleri,asitler ve proteolitik enzimler olup,ortam pH'sı 4-4.5 civarındayken etken süresi uzun süreli olduğunda dişin klinik kuron kısmında görülen sert soku kaybıdır.

2)Erozyon:Etkeni ağız ortamındaki asitler(besin,mide,ilaç kaynaklı asitler) olup,ortam pH'sı 2-3 civarındayken kısa etken süresiyle klinik kuronda görülen sert doku kaybıdır.

3)Aşınma:Etkeni mekanik olup,ortam pH'sı nötrken uzun süre etkene maruz kalma sonucu ortaya çıkan sert doku kayıplarıdır.

4)Rezorbsiyon:Etkeni odontoklast hücrelerinin enzimleri ve asit ürünleriyle fagositoz proçesi olup,ortam ph'sı 7 değerinin altındayken 24 saat aralıkla yıkıcı ataklar şeklinde gelişen klinik kök yüzeyini de kapsayan sert doku kayıplarıdır.

Toplumda diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının yanı sıra en sık görülen sorunlardan biri de Diş Erozyonlarıdır.Her geçen gün kliniklere çürük olmadığı halde hassasiyet şikayetiyle başvuran hasta sayısı artmakta,yoğun bir şekilde çeşitli hassasiyet giderici ürünler piyasaya sunulmaktadır.Oysa ki hassasiyete neden olan ana nedenlerden biri olan erozyon konusunda hastaların bilinçlendirilmesi sorunun çözümüne ulaşmayı da kolaylaştıracaktır.

Dişlerde erozyonun şiddetini asit konsantrasyonu,etkenin etki süresi ve diş minesinin içerdiği fluorid oranı belirlemektedir.Ayrıca chalat oluşturan asitler ve yaş faktörü de erozyon şiddetini dolaylı olarak etkilemektedir.

Erozyonun nedenleri ana başlıklar halinde özetlenecek olursa ;

1)Mesleki nedenler: Mesleğinin gereği yoğun asit buharı altında çalışmak zorunda kalan bireylerde görülmektedir.Günümüzde iyi proflaksi ve gelişmiş teknoloji sayesinde mesleğe bağlı erozyona çok sık rastlanmamaktadır.

2)Beslenme faktörü: Asit içeriği fazla olan gıdaların tüketimi erozyonda çok önemli rol oynamaktadır.Özellikle günümüzde sık tüketilen asitli içecekler bireylerde sıklıkla erozyona rastlamamıza neden olmaktadır.Sık tüketilen bu içeceklerden bazılarının pH değerleri şöyle sıralanabilir.

Limon suyu - pH:2.0
Cola - pH:2.5
Portakal suyu - pH:3.5
Elma suyu - pH:3.5
Ayran - pH:4.4
Maden suyu - pH:5.2-6.3

pH değeri düştükçe ve ağızda uzun süre kaldıkça ya da sık aralıklarla tüketildikçe dişlerde erozyon miktarı da o oranda artmaktadır.

3)İlaçlar: C-vitaminli şekerler,emme tabletleri,efervesan tabletler erozyona nedene olabilmektedirler.

4)Endojen faktörler: Mideden gelen asidin etkisi sonucu erozyona neden olan faktörlerdir.İki grupta incelenir:
a)Kronik Kusmalar: Anorexia nevrosa,blumia,psikojen kusmalar,alkolizm,hiperemezis,östrojen ve sitotoksik ilaçlara bağlı kronik kusmalardır.
b)Mide Hastalıkları: Regurgitasyon(özafagus darlığı),alkoliklerde kronik gastrit sorunu,reflü gibi hastalıklardır.

Bu gruptaki erozyonlar üst çenede dişlerin damağa bakan tarafında daha ileri vakalarda ise yan dişlerin iç ve çiğneyici yüzeylerinde madde kayıpları şeklinde kendini göstermektedir.

5)Tükrük yetersizliği: Tükrük akış hızındaki azalma ve tükrük tamponlama kapasitesindeki düşüklük dişlerde erozyona neden olmaktadır.Bu duruma neden olan faktörler :
a)İlaçlar: Antidepresanlar,antihistaminikler,antihipertansifler,iştah kesiciler,diüretikler,trankilizanlar,sitostatikler tükrük akış hızını yavaşlatarak ağız kuruluğuna ve dolayısıyla da erozyona nedne olmaktadırlar.
b)Radyoterapi: Özellikle baş-boyun bölgesine uygulanan radyoterapi asiner hücrelere etki ederek erozyona neden olmaktadır.
c)Tükrük bezi hastalıkları: Sjögren sendromu,otoimmun eksokrinopati,tükrük bezlerinde lenfositer infiltrasyona bağlı iltihap,asiner hücrelerde tahribat ve minör ve majör tükrük bezlerinin tutulumu konuşma ve yutkunma zorluğuna ve de dişlerde erozyona sebep olmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişlerde Erozyona Neden Olan Faktörler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU'nun Makaleleri
► Dişlerde Çapraşıklığın Nedenleri ve Tedavisi PDF Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Çürüğünü Etkileyen Faktörler Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dişlerde Erozyona Neden Olan Faktörler' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ağız Kanserleri Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:19
Top