2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolesterol Nedir? Kalbi Korumak İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?
MAKALE #6067 © Yazan Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK | Yayın Aralık 2010 | 6,391 Okuyucu
Kolesterol hayvansal kaynaklı besinlerin bünyesinde vardır ve vücudumuzda karaciğerimiz tarafından üretilebilen yağ benzeri bir maddedir. Kanda kolesterol seviyesi yükseldiğinde damarların içine yapışıp plaklar oluşturur ki bu da kalp için tehlike alarmı verilmesini sağlar.
Bir de kafanızı karıştıran iyi huylu kolesterol (HDL Kolesterol) ve kötü huylu kolesterol (LDL Kolesterol) terimleri vardır. İyi huylu kolesterol; kolesterolün damar ve dokularda birikmesini engeller, dışarı atılmasını sağlar. Kötü huylu kolesterol ise tam tersi plaklar şeklinde birikmesine yardımcı olur. İyi huylu ve kötü huylu kolesterolün vücudumuzda dengede olması gerekir. İyi huylu kolesterolün düşük olması kişiler için risk faktörü oluşturur. Ailesel olarak bu riske sahip kişilerde kalp krizi, damar tıkanıkları ve kalp yetmezliği gibi hastalıların ortaya çıkmasına yol açar. Bu noktada ailenizde kolesterol sorunu varsa mutlaka sağlıklı beslenmeye özen göstermeniz, sigara içmemeniz ve spor yapmanız gerekir ki bu riskten uzaklaşabilesiniz.
Kan değerlerimizde kolesterolün yükselmesi neden olur? Başta ailesel faktörler, beslenme alışkanlıklarınız, stres düzeyi bu değerlerin olumsuz yönde yükselmesini etkiler.
Akdeniz mutfağına sahip bir ülke olduğumuz halde kalp hastalığına yakalan kişi sayısı gün geçtikçe arttı ve bu hastalığa yakalanma yaşı eskiye oranla çok düştü. Artık maalesef 20’li yaşlarda bile kalp hastalıklarıyla karşılaşmaktayız, 6 yaşındaki çocukta bile kan kolesterol düzeyleri ve kan yağ düzeyleri bozulmaktadır. Böyle bir mutfağa sahip bir ülke olup da kalp hastalarının sayısının artması tam bir çelişki; gelişen teknoloji ile birlikte fiziksel aktivitenin en az seviyelere indirgenmesi Obezite sorununu çağımızın kaçınılmazı haline getirmektedir. Obezite sonucunda da yine kalp hastalığına yakalanma riski gelişir. Bir de toplumsal kültürümüzde maalesef sporun yer almaması ülkemizde birçok hastalığın seviyesinin artmasına yol açmaktadır. Sağlıklı yaşamın temelini sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite oluşturmaktadır. Kilo almamak için yediklerimizle yaktığımızın dengede olması gerekir. Yediğimiz miktar yaktığımızı geçerse kilo almaya başlamaktayız. Sağlıklı beslenmenin temeli de her besin grubundan her öğünde almakla olur. Bu besin grupları da et- peynir- yumurta- kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, süt- yoğurt, tahıllar- ekmek gibi 5 gruptan oluşmaktadır. Tüketilecek miktar yaş, cinsiyet ve fiziksel aktiviteye göre değişmektedir.
İyi huylu kolesterol seviyemizin artması için neler yapılmalıdır? Başta egzersizi hayatımıza eklememiz gerekir, egzersizden kasıt da sadece tempolu yürüyüş bile olabilir. Kişi kilolu ise yağ miktarının azaltılması- kilo kaybı desteklenmeli ve diyetin yağ kolesterol içeriği dengelenerek tüketim sağlanmalıdır. Yağ alımı enerjinin %30’unu geçmeli, günlük kolesterol alımı tamamı ile sıfırlanmalıdır. Tamamı ile sıfırlarsak bu sefer karaciğerimiz devreye girer ve kontrolsüz bir kolesterol artışı oluşur.
Kötü huylu kolesterolü (LDL kolesterol) düşürebilmekse; yine diyet yağ kontrolünden, düzenli egzersizden, posalı besinleri (sebze- meyve, kepek ve kepekli ürünler, bulgur vb) günlük diyetimize almaya özen göstermekten geçer.
Diyette kullanılan yağlar da önem kazanır. Doymuş yağ dediğimiz hayvansal yağların tüketiminin kaldırılması, damarları tıkayıcı özelliği nedeni ile margarin kullanımının olmaması, zeytin yağ / fındık yağı ile ayçiçeği/ mısır özü/ soya yağılarından birini karışım halinde kullanılması iyi huylu kolesterol/ kötü huylu kolesterol seviyesini dengeler.
KALP DAMAR HASTALIKLARINIZDAN KORUNMAK İÇİN BESLENMENİZDE NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
· Günlük beslenmenizde daha az yağlı besinler tüketmeye özen gösterin, bunun için etiket okuma alışkanlığı kazanmaya çalışın,
· Koyun eti yerine dana etinin yağsız kısmını tüketin, daha çok beyaz ete ağırlık verin. Ama tavuğu derisiyle, balığı kızartma yaparak yemeğiniz. Kırmızı eti haftada 1 gibi bir sıklıkla tüketebilirsiniz. Hiç kırmızı et tüketmemek immün sistemde zayıflamaya sebebiyet verir. Anemi(kansızlık) riskini geliştirir.
· Süt ve süt ürünlerini tam yağlı yerine yarım yağlı ya da yağsız tüketebiliriz.
· Sebze – meyve tüketmeye özen gösteriniz. Günlük 5- 8 porsiyon gibi.
· Hamur işi, tatlı gibi besinleri tüketmeyiniz.
· Doymuş yağ içeriği nedeni ile organ etleri, karaciğer, dalak, yürek, işkembe vb. işlenmiş et ürünleri; salam, sosis, sucuk, pastırma, jambon vb. tüketmeyiniz.
· Tam tahıllı ürünleri tercih ediniz; bulgur vb., kepekli ekmek vb.
· Haftada en az 1–2 kez kuru baklagillerden tüketmeye özen gösteriniz.
· Kilo sorununuz yoksa 2–3 adet ceviz içi, ufak bir avuç fındık yenebilir. Dediğim gibi kilolu olmamak kaydı ile.
· Ev dışında yemek yerken yağ oranı yüksek, soslu, kızartma tarzı besinleri tercih etmeyiniz.
· İdeal kiloda değilseniz mutlaka kilo veriniz. Erkeklerde karın bölgesinde biriken yağlar riski artırır. Ama her iki cinste de görülebilen bir hastalıktır.
· Hayatınıza fiziksel aktiviteyi katınız, en azından tempolu yürüyüş de olabilir bu.
· Tansiyon sorununuz varsa bunun kontrol altına alınması için mutlaka doktorunuzla görüşünüz.
· Stresten uzak durmaya çalışınız.
· Sigarayı bırakınız, damarları olumsuz etkilediği için,
· Alkol almayınız, 1 kadeh kırmızı şarabın olumlu etkisi vardır ama bu iki kadeh olunca bu etki olumsuza dönmektedir.

Dyt. Fatmagül YILMAZ ÖZTÜRK

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kolesterol Nedir? Kalbi Korumak İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Gül ÖZTÜRK Fotoğraf
Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kolesterol Nedir? Kalbi Korumak İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:46
Top