2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkek Cinsel İşlev Bozuklukları: Erken Boşalma, İktidarsızlık (İmpotans)
MAKALE #7628 © Yazan Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ | Yayın Ekim 2011 | 61,475 Okuyucu
ERKEN BOŞALMA NEDİR?

Boşalmanın (Ejakulasyon) penis vajinaya girdikten sonra cinsel tepkileri normal olan bir eşi tatmin edemeden olması veya kişinin isteğinden önce olmasına Erken Boşalma denir.Genellikle konuşulup paylaşılması güç olduğundan ve göreceli bir kavram olduğundan rastlanma sıklığı konusunda yeterli bilgi yoktur. Ancak 25 yaşın altındaki genç erkeklerin üçte birinde ve 40 yaşın üzerindekilerin 10 da birinde rastlandığı sanılmaktadır. Aslında hemen her erkek hayatının bir bölümünde bu sorunla karşılaşabilir. En azından ilk cinsel deneyimleri esnasında oluşan gerginlik sebebiyle erken boşalma görülebilir ve zamanla ejakulasyonu kontrol etmeyi öğrenirler.

Sık rastlanan sebepler arasında

*Erken Boşalmanın birinci sebebi biyolojiktir. Erkekte normal fizyolojik boşalma ve orgazm penis vajene girdikten 2-3 dakika sonra olmaktadır. Oysa kadınlarda normal fizyolojik orgazm ve doruğa ulaşma penis vajene girdikten yaklaşık 4-14 dakika sonra olmaktadır. Ancak çoğu kadın sadece penisin vajene girmesi ile orgazma ulaşamaz diğer cinsel uyarılara da gereksinim duyarlar. Kadınların yaklaşık % 10 u ise cinsel uyarılara rağmen hiçbir şekilde orgazm(anorgazmi) olamamaktadır.Burada şu soruda gündeme gelmektedir kadın geç boşaldığı için mi erken olarak değerlendirilen boşalma mevcuttur(Kadına göre erken)

*Erken boşalmanın diğer sebepleri arasında ise çoçukluktan kalan günah işleme veya suçluluk duygusu, hastalık kapma, gebe bırakma, başkası tarafından mahrem yerlerinin keşfedilme korkusu aşırı isteğin verdiği gerginlik gibi psikolojik faktörler önemli rol oynamaktadır.

*Erkek genital organlarının iltihaplanmaları bu problem genelikle penil akıntı şeklinde veya menide rastlanan iltihap hücrelerindeki artış olarak kendinş gösterir. Prostat,epididim enfeksiyonları olarak tanımlanabilir.
*Sinirsel yolları etkileyen hastalıklarda rol oynamaktadır. Bu hastalıklara örnek olarak multipl scleroz,diabetes mellitus (Şeker Hastalığı) sayılabir.

Erken Boşalmada Tedavi:

Sebebin açığa çıkarılması, endişelerin giderilmesi, sık cinsel ilişkide bulunarak cinsel gerilimin azaltılması bazen işe yarayabilir.Erken boşalma eşlerin biri veya her ikisi içinde cinsel sorun halini alırsa tedavisi gerekir.Yani eşler beklide erken olarakta olsa aynı anda doyuma ulaşabiyorsa tedavi gerektirmeyecektir.

Sıkıştırma Tekniği:


Masters ve Johnson tarafından geliştirilen bu metodda kadın erkeğin penisini boşalma yaklaşana kadar masturbasyon yaparak uyarır. Boşalma oluşacağı anda kadın erkeğin penisini erksiyonun bir kısmı kayboluncaya dek sıkar. Bu teknik de amaçlanan orgazm öncesi hissedilenleri ve geciktirmeyi erkeğe öğretmektir. Elle uyararak hareketsiz bir ilişki ile başlayan bu teknik daha sonra kaydırıcı bir krem kullanarak(bebe yağı,lubrikant jeller), kadının üstte olduğu pozisyonda hareketsiz olarak, kadının üstte olduğu pozisyonda hareketli olarak sürdürülür. Master ve Jhonsons bu tekniği öğrenerek uygulayanların %98 inde erken boşalma sorununun ortadan kalktığını bildirmiştir.Fakat benim kanımca bu yöntem ağrılı ve uygulanabirliği zor bir yoldur

Dur-Başla Tekniği:

Bu teknikte kadın erkeğin penisini ardı ardına boşalma hissi olasıya kadar uyarır, ancak boşalma olmadan önce uyarıyı keser. Son denemede ise boşalmaya izin verilir. Haftada 3 kez erkek boşalmasını kontrol edesiye değin tekrar edilir. Boşalmanın kontrol edildiğinden emin olunduğunda bu işlem kayganlaştırıcı bir kremle denenir. Daha sonraki aşamalarda kadının üstte olduğu pozisyonda hareketsiz olarak, kadının üstte olduğu pozisyonda hareketli olarak ve son olarak yan yana pozisyonda dur-başla tekniği uygulanır. Bu teknikle erkek uyarılma sona erdirilmediği takdirde boşalacağı zamanı öğrenir. Bu tekniği uygulayanların % 90-95 inde boşalmanın 10-15 dakikalara uzayabildiği bildirilmiştir.

Psikoterapi ve Depresyon Tedavisi:


Bazı vakalarda erken boşalma derinlerdeki bir ruhsal çatışmadan veya depresyondan kaynaklanıyor olabilir.Burada davranışsal yöntemler yoluyla sonuca ulaşmak zor olarak görülmektedir.Bu grup dirençli olan hastada hastayı bu dışa vuruma sürükleyen nedenlerin açığa çıkarılması, psikoterapi uygulanması veya depresyonun tedavisi erken boşalmayı da engelleyebilmektedir.

İKTİDARSIZLIK NEDİR


Erkeğin cinsel isteğinin olmasına karşın penis damarlarında kan toplanamaması ve sertleşmemesi (ereksiyon olmaması) veya cinsel birleşmeyi sağlayacak yeterli sertliği koruyamamasıdır. Erkeğin her zaman yeterli ereksiyonu sağlaması beklenemez. Ruhsal gerginlikler, yorgunluk, ilişkideki problemler zaman zaman ereksiyonun başarısız olmasına sebep olabilir. Ancak ereksiyon problemi ısrarcı olursa ve cinsel birleşmeyi sık sık engellerse bir doktordan yardım alma gerekliliği var demektir. Bazı araştırmalara göre hafif ve orta derecede empotans da dahil edilirse 40-70 yaş arası erkeklerin dörtde üçünü etkiler.

SERTLEŞME NEDİR?

Penisin içinde idrar yoluna paralel iki adet süngersi silindir vardır. Erkek cinsel açıdan uyarıldığında sinir sistemi penisi sertleşmesi için uyarır. Penise gelen kan damarları bu süngersi silindirleri kanla doldurmak için gevşerler. Bu da ereksiyonu sağlar. Eğer herhangi bir sebeple bu aşamalardan birisi engellenirse ereksiyon bozukluğu oluşur. Bu sebepler şunlar olabilir.Geçmişte yaygın olarak inanılan “sertleşme sorununun insanın kafasında olduğu” ve yalnızca psikolojik nedenlerden dolayı yaşandığı kanısı ise günümüzde terk edilmiştir. Psikolojik rahatsızlıklar, stres, korku gibi etmenler sertleşme sorununa yol açsa da, fizyolojik rahatsızlıkların etkiside yaygındır. Bununla birlikte iktidarsızlık yaşayan ve cinsel hayatında sorunlar yaşayan erkeklerin ruhsal sağlığı da ciddi ölçüde bozulmaktadır. Bu yüzden fizyolojik tedavilerin yanında psikolojik destek alınması da sertleşme hastalığının tedavisinde önemli yer tutar.

Sertleşme (Ereksiyon) Sorununun Sebepleri

Sertleşmenin gerçekleşebilmesi; beyin, hormonlar, sinir uçları ve kan damarlarının birlikte ve uyum içinde çalışabilmesine bağlıdır. Bu 4 ögeden bir tanesinin çalışmasında sorun olması, sertleşmeye engel olmaya yeterlidir.
• Tansiyon problemleri
• Diyabet tıp 1 ve 2
• Hipertroidi (Tiroid bezlerinin aşırı çalışması)
• Kan hastalıkları (Derin anemi)
• Nörolojik (sinirsel) rahatsızlıklar
• Uyuşturucu etkisi bulunan nikotin veya alkol alımı
• Stres, korku, kaygı gibi psikolojik etmenler
• Partner ile uyumsuzluk
• Psikolojik hastalıklar
benzeri sebepler, sertleşmenin önünde en büyük engellerdir. Fizyolojik etmenler daha çok orta yaş ve üzeri erkekleri etkilerken, genç erkeklerin sorunları genellikle psikolojik etmenlere dayanır.

Teşhis


Empotans tanısında en önemli şeylerden biri doktorunuza tıbbi ve seksüel hikayenizi ayrıntılı biçimde anlatmanızdır.Doktorunuz şunları bilmek isteyecektir:
• Ereksiyon ile ilgili probleminiz ne zaman başladı?
• Ereksiyon probleminiz bazen mi oluyor yoksa sürekli mi? Hangi şartlarda problem kötüleşiyor.
• Hayatınızda ereksiyon bozukluğuna sebep olabilecek faktörler var mı? İş hayatınızda veya eşinizle ilişkilerinizde gerilimleriniz var mı?
• Ereksiyon bozukluğunu sadece eşinizle mi yaşıyorsunuz?
• Masturbasyon yaptığınızda ereksiyon yeterli oluyor mu?
• Ereksiyon esnasında ağrınız oluyor mu?
• Eşinizden tedavi olmanız gerektiğine dair bir uyarı aldınız mı?
• Ayrıca doktorunuz geçmişte geçirdiğiniz ameliyatları, ilaç, alkol, sigara veya uyuşturucu kullanıp kullanmadığınızı, yakın zamanda kilo kaybı veya alımı olup olmadığını, geçirdiğiniz ruhsal sıkıntıları bilmek isteyecektir.
Daha sonra boyun, göğüs, karın ve penis ve testisler ağırlıklı olmak üzere genital bölgeye detaylı bir fiziksel muayene yapılır. Rektal muayene de zaman zaman işlemin bir parçasıdır.

Laboratuvar Testleri: Prolaktin , testesteron düzeyi, kan sayımı, kandaki kolesterol ve kan şekeri düzeylerini belirleyebilmek için laboratuvar testleri yapılır. Bunların dışında daha uzak organlarda empotansa neden olabilecek bir hastalığın var olup olmadığının tesbiti için karaciğer, böbrek ve tiroid ile ilgili bir takım testleri yapılabilir.
Sertleşme (Ereksiyon) Sorununun Çözümleri
• Sigara,alkol gibi uyuşturucu madde kullanımının azaltılması veya bitirilmesi,
• Stresten uzuk kalınıp dinlenmeye zaman ayrılması
• Hafif egzersizler ile kan dolaşımının düzenlenmesi
• Fazla yağlı ve ağır yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılması;
Kişinin kendi başına alabileceği ve tedaviye önemli ölçüde katkıda bulunacak önlemlerdendir

İlaç Tedavileri:


Yohimbin- Hindistan ve Afrika'da yetişen bir ağacın gövdesinden elde edilen doğal bir ilaçtır. Uygun hasta seçimi ile %25-40 başarı elde edilebilir.
Viagra- Sertleşmenin oluşumunda etkili olan vücuttaki maddelerin yıkımına engel olarak ereksiyonun kalitesini ve süresini uzatarak impotansta etkin olan bir ilaçtır. Bu ilacın etkili olabilmesi için kişinin az da olsa kendi ereksiyonlarının olması gerekmektedir. Uygun seçilen kişilerde başarı oranı % 75'lere kadar çıkmaktadır.

Hormon Tedavileri:

Erkeklik hormonunun ( testosteron) cinsel gücü arttırdığı ve ileri yaştaki erkeklerde impotansın hormın eksikliği sonucu ortaya çıktığı görüşleri yanlıştır. Hormon tedavisi sadece erkeklik hormonunun bulunmadığı veya çok nadir olarak da prolaktinemi adı verilen durumda etkilidir. Erkeklik hormonu direk olarak sertleşme mekanizmasına değil daha çok kişilerin cinsel istek dürtüleri üzerine etkiilidir. Hatta organik nedenlerle impotansı olan kişilerde kişinin sertleşmesi üzerine etkisi olmadan cinsel isteği arttıracağından daha çok sorun yaratabilir.

Vakum Cihazı:

Mekanik bir pompa sistemidir. Etki mekanizması dışarıdan uygulanan vakum cihazı sayesinde penise kan akımını arttırmak ve daha sonra penis köküne konulan bir lastik yardımı ile bu kanın burada kalmasını sağlamaktır. Güvenilir etrkinliği olan bir cihaz olmasına karşın mutlaka emniyet sibobu bulunan ve tıbbi bir firma tarafından imal edilmiş aletlerin kullanılması gerekmektedir. Bu yöntemin en büyük dezavantajları, devamlı olarak bir çanta ile vakum cihazını taşıma zorluğu, lastik bölgesinin altında sertleşme olmadığından bu noktadan penisin oynar durumda olması ve bazen de uygulanan negatif basınç nedeni ile hissedilen ağrıdır.

Enjeksiyon Tedavisi

Direk olarak penis içerisine normal sertleşme sırasında vücutta salınan maddelerin benzeri maddelerin verilerek sertleşmenin sağlanması yöntemidir. Başarı şansı yüksek olan bu yöntemde kişi ilişkiye girmeden yaklaşık 10-15 dakika önce enjeksiyonu yapar ve ilacın etkisi ortalama olarak yarım saat sürer. Her nekadar kullanımının penis içerisine enjeksiyon yapılmasını gerektirmesi kullanımı konusunda soru işaretleri doğurmakta ise de halen tüm dünyada büyük oranda kullanılan ve etkin bir yöntemdir. Bu tedavi özellikle diğer ilaç tedavilerinden fayda görmemiş veya ameliyata bağlı olarak impotansı olan kişilerde etkin olabilmektedir. Bilinen en önemli yan etkisi kamışta yanma hissidir; ancak uygun dozda kullanılmazsa daha sonra penise büyük zararlar verebilen uzamış sertleşmelerdir. Bunun olmaması için tedaviye doktor nezaretinde başlanması gerekmektedir.

Muse


Enjeksiyon tedavisinde kullanılan maddelerin benzerleri kamışın ucundan idrar borusunun içerisine verilir. Buradan emilen bu maddeler kamışa geçerek etki ederler. Ancak buradan emilen madde miktarı her zaman sabit değildir ve bazen yeterli olmayabilir. Başarı şansı hastalara göre değişmektedir. En sık görülen yan etkisi yanma hissi ve daha sonrasında idrarda hafif kanamadır.

Penil Protez

En etkili tedavi kabul edilmektedir. Esas olarak peniste sertleşmeyi sağlayan boruların içerisine ameliyatla sertleşmeyi gerçekleştirecek protezlerin ( mutluluk çubuklarının) yerleştirilmesi işlemidir. Birçok çeşitleri bulunmaktadır. Mekanik veya hidrolik sistemler mevcuttur. Tabii ki cerrahi gerektirdiğinden tedavi seçenekleri arasında en son düşünülmesi gereken bir yöntemdir. Diğer tedavi seçenekleri ile başarı sağlanamayan veya diğer tedavi seçeneklerinin kullanamayan kişilerde son tedavi seçeneği ve en başarılı olanıdır.

Özet: İmpotans, İktidarsızlık veya tıbbi olarak erektil disfonksiyon günümüzde birçok tedavi seçeneği ile istekli hastalarda tamamen ortadan kaldırılabilen bir durumdur. Ancak her kişi için uygun tedavinin belirlenmesi ve belirli bir yol takip edilerek tedavinin yönlendirilmesi elde edilecek başarıyı kalıcı ve etkin kılar. Bunu sağlamak için doktorunuzla sıkı ilişki içerisinde bulunmanız gerekmektedir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkek Cinsel İşlev Bozuklukları: Erken Boşalma, İktidarsızlık (İmpotans)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ'ın Makaleleri
► Erken Boşalma Cinsel Terapisi Dr.Taner CANATAR
► Erken Boşalma Eş ve Evlilik Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Erken Boşalma Tedavisinde Emdr Terapisi Dr.Zengibar ÖZARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erkek Cinsel İşlev Bozuklukları: Erken Boşalma, İktidarsızlık (İmpotans)' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Diabet Mayıs 2012
► Vajinusmus Ekim 2011
► Vajinal Gençleştirme Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:06
Top