2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Okula Başlıyor…
MAKALE #7667 © Yazan Psk.Dnş.Zeliha EREN | Yayın Ekim 2011 | 4,446 Okuyucu
Anaokuluna başlama, çocuğunuzun aileden ayrı kalmayı başardığı sosyalleşme sürecinin ilk ve önemli adımlarından biridir. Bu süreçte okula uyum konusunda bazı zorluklar yaşanması normaldir. Bu zorluklar karşısında okulla işbirliği yapmak çocuğunuzun bu süreci daha kolay atlatmasını destekleyecektir.

Anaokuluna başlamada ilk adım anne babanın bu sürece hazır olmasıdır. Anne baba olarak endişelerimizi çocuğunuza hissettirmek çocuğunuzun okula uyum sürecini zorlaşacaktır. Evet, sizler içinde zor bir süreç ama anaokuluna başlamanın çocuğumuzun gelişimini destekleyecek önemli bir basamak olduğu gerçeği bu konuda sizlerin daha rahat olmanızı destekleyecek bir düşünce olabilir.

Çocuğunuz anaokuluna başladığı ilk günlerde sizlerden ayrılmada zorluklar yaşayabilir.
Bu dönemde huysuzluk, anneye bağımlılık, okula gitmek istememe gibi davranışlar görülebilir. Bu davranışlar oldukça doğal tepkilerdir. Çocuğumuzun okula başlarken gösterdiği bu davranışlar uyum süreci boyunca devam eder ve okula uyum sağladıkça ortadan kalkar.

Bu dönemde anne baba olarak kararlı olmak çok önemlidir. Çocuklar anne babalarının kararlı olduklarını hissettiklerinde kendilerini daha güvende hissederler ve bu güven okula uyum sürecini rahat atlatmasını destekler. Kararlı olmanın beraberinde süreçle ilgili bilgi sahibi olmak çocuğunuza iyi gelecektir. Hangi okula gideceği, orada ne kadar kalacağı gibi konularda bilgi sahibi olmak çocukları rahatlatır. Bu süreci çocuk için zorlaştıran noktalardan biri de belirsizliktir. Bu nedenle bilgilendirme kısmı önemlidir.

Anaokuluna başlarken her çocuğun uyum süresi farklıdır. Bu nedenle başka çocuklarla kıyaslama yapmamak önemlidir.
Okula başladığınız süreç bir ayı geçtiyse ve başlangıçtan beri okula alışma konusunda bir ilerleme kaydedilmediyse bu konu dikkatli bir şekilde değerlendirilmedir. Okulla işbirliği yapılarak konu ile ilgili çözümler geliştirilme ancak yine de yol alınmazsa bir uzmandan destek alınmalıdır.
Çocuğunuz uzun bir süreç olan eğitim öğretim hayatına başlıyor. Bu yeni başlangıcın hepiniz için keyifli ve öğretici geçmesini diliyorum.

Sıkça Sorulan sorular;

1. Uyum süreci ne kadar sürer?
Çocuğunuzun anaokuluna uyum sağlaması için ortalama altı haftaya ihtiyacı vardır. Bu süreç çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Kimi çocuklar ilk günden itibaren uyum konusunda sorun yaşamazlar. Sorun yaşamasa dahi yeni sürece alışmaları için bütün çocukların belli bir zamana ihtiyacı vardır.
2. Bu süreçte anne baba olarak neler yapmalıyım?
Okula başlamadan önce mutlaka okulla ilgili çocuğa bilgi verilmelidir. Okul gezdirilmeli ve öncesinde öğretmeni ile tanışmalıdır. Okulun ilk günleri onunla birlikte okula gidilmeli ve saat kaçta alacağınıza dair bilgi verilmelidir. Bu süreçte kararlı olmak çok önemlidir. Çocuğunuzun okulla ilgili anlattıklarını dinlemek ve olağanüstü bir durum olmadığı takdirde okula gideceği mesajının verilesi kararlı tutumlarınızla olacaktır.
Okulla ilgili sorular sorarken dikkatli olunması önemlidir. Endişelerinizi gidermek için soracağınız sorular onun da güven duygusunu etkileyecektir. Sorgulayıcı sorular yerine günü nasıl geçirdiğine dair sorular sormanız işinizi kolaylaştıracaktır. Okulla ilgili kaygılarınız varsa bu konuda ki bilgileri okul idaresinden almak daha sağlıklıdır.
3. Çocuğum okula başladıktan sonra çok huysuzlaştı? Ne yapabilirim?
Bu sorunun cevabını yaşanan süreçle belirler. Her çocuk uyum sürecini kendi kişisel özelliklerine göre yaşar. Bu sürecin değerlendirilmesi ve ona göre bir yol izlenmesi gerekir. Diğer önemli nokta ise hayatınızda olağandışı bir gelişmenin olup olmamasıdır. Eğer sizin ve ocuğunuzun hayatını etkileyen önemli bir olay (boşanma, yakın kaybı, hamilelik) yaşadıysanız da izlenecek yol farklıdır. Bu noktada profesyonel destek alınması önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Okula Başlıyor…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Zeliha EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Zeliha EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeliha EREN Fotoğraf
Psk.Dnş.Zeliha EREN
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Zeliha EREN'in Yazıları
► Çocuğum Okula Başlıyor Psk.Pınar AKDEMİR GANDUR
► Çocuğum Anaokuluna Başlıyor! Psk.Yasemen YARALI
► Çocuğum Anaokuluna Başlıyor Psk.Eda GÖKDUMAN
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Elif ATABAY
► Çocuğum Okula Alışacak mı ? Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Gonca BAĞLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Okula Başlıyor…' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:21
Top