2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Collagen (Kolajen) ve Cilt Bakımı
MAKALE #9096 © Yazan Ebru KALAY SULAR | Yayın Haziran 2012 | 46,113 Okuyucu
Cilt yaşlanmalarının, kırışıklık oluşumunun birçok nedeni vardır. Akıp giden zaman ve dış etkenlerin neden olacağı kırışıklık oluşumu önceden önlem alınarak yavaşlatılabilir. Cildinizde oluşan kırışıklıkların temel nedeni serbest radikallerdir. Ciltte kolajen yıkımına neden olurlar. Serbest radikaller, basit ifadeyle bir ucu açık kararsız moleküllerdir ve eğer kararlı hale getirilmezse, ciltte hızla kırışıklık oluşumu başlar. Serbest radikallere karşı en önemli kalkan antioksidanlardır. Gerek beslenmeyle, gerekse kozmetik çözümlerle serbest radikallerin oluşumunu engellemek mümkündür. UV ışınlar da cildinizde serbest radikallerin oluşumunu tetikler. Tüm bunlar, kolajen yıkımına neden olan etkenlerin en önemlileri olarak gösterilebilir. Bu nedenle, anti aging – anti wrinkle (kırışıklık önleyici – yaşlanma karşıtı) kremlerde anti oksidan kullanımı oldukça önemlidir. En çok bilinen antioksidanlar, A, C ve E vitaminleridir.

Kolajen, esnek, canlı ve genç bir cilt görünümü için çok önemli bir proteindir. Kolajen, cildin esnekliğini artırır ve kendi kendini onarmasını destekler. Cilt için tartışılmaz önemi olan kolajen (collagen) 30’lu yaşlarla beraber esnekliğini kaybeder. Bu yaşlardan itibaren kolajen üretimi yavaşlamaya başlar. Bu nedenle, kolajen özellikle 30 yaş üstü anti aging – anti wrinkle kremlerinin vazgeçilmez etken maddelerinden olmalıdır. Kozmetik ürünlerde kullanılan kolajenin çok farklı türleri vardır. Kozmetik üründe, kullanılan kolajen türünün ciltle uyumlu bir tür olması daha etkin sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur. Ürünün içerdiği kolajenin özellikle ciltte kolajen üretimini destekliyor olması kullanılan cilt bakım kreminden daha etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir. Cildin ihtiyacı ilerleyen yaşlarla birlikte hızla artar. Bu sebeple, kullanılan ürünlerin zengin içerikli olması kullanılan üründen en verimli sonuçları almanızı sağlar. Özellikle 30 – 40 yaş arası cildin hızla yaşlanma eğilimi göstermeye başladığı yaşlardır. Bu yaşlarda doğru ve zengin içerikli ürünlerle düzenli bir cilt bakımı uygulamak yaşlılık belirtilerinin daha geç kendisini göstermesine destek olur.

Cilt yaşlanmalarının temel nedenleri;

• Yanlış ürün kullanımı
Cilt için uygun olmayan ürün kullanımı, cildinizde sivilce, siyah nokta, yağlanma oluşumuna neden olabilir. Ayrıca, cildiniz ve yaşınız için uygun olmayan ürünler cildinizin nemsiz, kuru kalmasına ya da gereğinden çok yağlanmasına neden olabilir. Bu tür ürünlerin kullanımı, cildinizde leke oluşumuna, bölgesel kuruluklara, kırışıklık oluşumuna neden olabileceği gibi aşırı yağlanma, sivilce, siyah nokta, geniş gözeneklerin oluşumununa da neden olabilir. Cildinize yaşa ve ihtiyaca uygun ürünü yeterince uygulamak, cildinizin daha bakımlı, esnek ve genç görünmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, cilt bakım kremi cilde uygulanırken doğru noktalara uygulanan masaj, cildinizin bakım kreminin içindeki aktiflerden daha etkin sonuçlar almasına yardımcı olabilir.
• Düzenli cilt bakımı yapmamak
Düzenli olarak cilt bakımı uygulamak, cildinizin nem dengesinin düzenlenmesine, daha sağlıklı, canlı ve esnek görünmesine yardımcı olur. Ayrıca, güneşin zararlı ışınlarından cildinizin etkilenmesini engeller ve korunmasına yardımcı olur. Cildinizde serbest radikallerin oluşmasını engeller. Tüm bunların yanında, her bakım kreminin cilde bakım yapacağını söylemek de yanlış olur. Kullanılan kremin doğru aktifleri içerip içermediğinden emin olmak gerekir. İyi bir krem, UV koruyucular, antioksidanlar ve kırışıklık oluşumunu engellemeye yönelik aktiflerle zenginleştirilmiş bir içeriğe sahip olmalıdır.
• Düzenli nemlendirici kullanmamak
20’li yaşlarla beraber düzenli nemlendirici kullanmak cilt bakımı için yeterlidir. Cildin düzenli temizliği tonik uygulaması gibi genel bakımları da aksatılmamalıdır. Böylece, yaşlılık izlerinin oluşumunun önüne geçmek mümkün olabilir. Nemlendirici kremler cildin esnekliğini artır. Düzenli kullanımla, ciltteki kuruluklar geçer, cildiniz daha esnek ve canlı bir görünüm kazanır.
• Yeterli su tüketmemek, cildin nemini kaybetmesine yol açabilir. Uzmanlar, susamadan su içmenin önemini özellikle vurguluyorlar. Susamanın, vücudun imdat çağrısı olduğundan söz ediyorlar. Bu nedenle, günde 3 litreden az olmayacak şekilde su içmekte yarar var.
• Spor yapmamak.
Spor yapmak, vücuda daha fazla oksijen taşınmasına ve vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Böylece daha sıkı, fit ve sağlıklı bir görünüme kavuşabilirsiniz.
• Sigara ve aşırı alkol kullanımı
• Ani hava değişiklikleri, cilt kurulukları ve buna bağlı erken yaşlanmaları tetikleyebilir. Bu nedenle, cildin nem dengesini korumak, kuruluğa bağlı cilt yaşlanmalarının önüne geçmenize yardımcı olabilir.
• UV ışınları
Güneş, herkes için bir enerji kaynağıdır. Bir çok hastalığın ilacıdır. Ancak, ozon tabakasının gördüğü hasarlar nedeniyle, güneş ışınlarının etkisi her geçen gün biraz daha zararlı bir hale gelmektedir. UV A ve UV B ışınları ciltte serbest radikallerin oluşumu ve buna bağlı kolajen yıkımını tetikler.
• Uyku bozuklukları, cilt yaşlanmalarında önemli bir etkiye sahiptir. Uzmanlar, gece uykusunun özellikle karanlık bir ortamda gerçekleşmesinin hücre yenilenmesini hızlandırdığını belirtiyorlar.
• Kolajen yıkımı, dikkat edilmezse geri dönüşümü olmayan cilt yaşlanmalarına neden olabilir. Kolajen dokunun bozulması nedeniyle oluşan cilt yaşlanmalarında kozmetik müdahaleler yeterli kalmayabilir. Cerrahi müdahalelere veya dolgu uygulamalarına ihtiyaç olabilir. Bu nedenle, kolajen doku hasar görmeden önlem almak, cilt yaşlanmalarının çok daha uzun yıllar önüne geçmenize yardımcı olabilir.
İyi bir anti aging gündüz & gece bakım kreminin içermesi gerekenler;
• Etkinliği kanıtlanmış bir anti aging aktifi. Üründe kullanılan aktiflerin, in vivo (gönüllüler üzerinde) ve in vitro (laboratuar ortamında) etkinlik testleri yapılmış olmalıdır.
• UV A ve UV B ışınlarına karşı etkili UV koruyucular
• İyi bir nemlendirici. Nemlendirici aktiflerden ciltte kalıntı bırakmayan, gözenekleri tıkamayan türde olanlarından seçilmesi faydalı olabilir.
• Kolajen,
• Anti Oksidanlar. En çok bilinen anti oksidanlardan olan E Vitamini, A Vitamini ve C Vitaminlerinden en az birini içermesine dikkat etmek gerekir.
Bunların yanında;
• Özellikle 30 – 40 yaş üstü kremlerde anında toparlanmış bir cilt görünümü sağlayan özel bir aktif,
• Gözenekleri tıkamayan aktifler. Bu tarz yeni nesil aktifler non-comedogenic olarak isimlendirilirler.
• Hyaluronic acid, cildin daha uzun süre nemini kaybetmeden canlı ve esnek bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
• Cilde ve hücrelere enerji vererek çalışan ve cildin kullanılan aktifleri daha hızlı almasına yardımcı olan aktiflerden kullanılabilir.

Sonuç olarak, cildin 30’lu yaşlarla beraber hızla nem kaybetmesi ve cildin yapısında bulunan kolajen, hyaluronic acid, anti oksidan üretiminin yavaşlaması cildin beklenenden daha hızlı yaşlanmasına yol açabilir. Eğer çok yönlü bir cilt bakım kremi ve düzenli bir bakım uygulamak alışkanlığı edinebilirsek yıllara meydan okuyan bir cilde kavuşmak hayal olarak kalmaz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Collagen (Kolajen) ve Cilt Bakımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Ebru KALAY SULAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Ebru KALAY SULAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru KALAY SULAR Fotoğraf
Ebru KALAY SULAR
İstanbul
Kimyager - Sağlık Kurumları İşletmeciliği
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Ebru KALAY SULAR'ın Yazıları
► Cilt Tipleri ve Bakımı Ebru KALAY SULAR
► Düğün Öncesi Cilt Bakımı Ebru KALAY SULAR
► Kanguru Bakımı- Ten Teması Doç.Dr.Güliz ONAT
► El Bakımı ve Shea Butter Ebru KALAY SULAR
► Ayak Bakımı ve Ayak Sağlığı Ebru KALAY SULAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Collagen (Kolajen) ve Cilt Bakımı' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cilt Tipleri ve Bakımı Şubat 2012
► Eğitimde Ailenin Rolü Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:53
Top