2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlar Şiddeti İstiyor mu ?
MAKALE #9224 © Yazan Psk.Uğur DEMİRBAŞ | Yayın Haziran 2012 | 5,272 Okuyucu
Biz Kadına yönelik şiddete hayır diyoruz ama bakalım kadınlar hayır diyor mu ? Yoksa onlar şiddetimi seçiyorlar. Aslında bağımlı kişilik tipi kadınlara baktığımız zaman hükmedici, otoriter, şiddete yatkın kişileri bilerek eş olarak seçtiklerini, eşinden şiddet gören kadınların bağımlılık özellikleri gösterdiğini görüyoruz.

Peki kimdir bu bağımlı kişilikler ? Ve ilişkilerinde nasıl davranırlar ?


Kişilik tiplerine baktığımızda bizim toplumda en çok görülen tiplerden biri " Bağımlı kişilik tipidir". Özellikle kadınlarda çok görülmekle birlikte erkeklerde de görülen tipleri vardır. Örneğin alkol kullanan erkeklerde bağımlı kişilik tipi en çok rastlanan tipidir. Ayrıca gözlemlerimize göre son yıllarda anne bağımlısı erkeklere rastlanmaktadır. Ama unutmamak gerekir ki, bu erkekleri de bağımlı kadınlar yetiştirmiştir.


Bağımlı kişiler bağımlı oldukları kişiler olmadan yaşayamacakları gibi temel bir inanca sahiptirler.Bu inançları yüzünden bağımlı oldukları kişiden az da olsa uzaklaşmalarından büyük endişe duyarlar. Bu temel inancın yansımalarını şu şekilde görmek mümkündür :


" SEN OLMADAN YAPAMAM "

" BEN SENSİZ YAŞAYAMAM"
" SENDEN VAZGEÇEMEM "

Bağımlı kişiler bağımlı olduğu kişiden gizliden gizliye o kişinin kendisini korumasını gözetmesini, her zaman ve her yerde desteklemesini ister. Bu ilgiyi ve desteği elde etmek için çok çeşitli yöntemler uygular. Örneğin, bağımlı oldukları kişilere birtakım iyilikler yaparlar. Uzaktan bakıldığında çok insani hoş gibi görünen bu iyilikler aslında ince bir hesabın ve planın gereğidir. Bağımlı olduğu kişinin gölgesinde yaşamaya adeta onun sadık bir kölesi gibi davranmaya bile katlanabilir. Zevk almasa bile o kişinin istediği işleri yerine getirmeye gayret edebilir. Bu kişiler sürekli iyilikler yaparak hayatında onların sürekli kalmalarını garanti altına almaya çalışırlar.Bunu şu şekilde dile getirirler:


"BUNU KİMSEYE YAPMAZDIM, AMA SENİN İÇİN YAPARIM"

"SENİN İÇİN HER ŞEYİ YAPTIM YİNE YAPARIM"

Eşinden şiddet ve kötü muamele ve hakaret gördüğü halde hiç birşey bağımlı olduğu kişinın yokluğundan daha kötü değildir. Bu nedenle ayrılmak dava açmak, kadın sığınma evlerine gitmek onlar için çok zordur. Uzun süre şiddete maruz kaldıktan sonra bazen de malesef cinayetler işlenir hale gelmektedir.


Bağımlıların bağlandıkları kişiler genellikle otorite sahibi, güçlü, kendine güvenen kişilerdir. Bağımlılar bu kişilerin yanında kendilerini güvende hissederler ve o kişiden uzaklaştıklarında tedirginlik duyarlar. Bu durumu örtük bir biçimde şöyle dile getirirler :


"NE DE OLSAM KOCAM, BAŞIMDA BİR GÖLGE, BAŞIMDA BİR ERKEK"


Bu tip otoriter kişiler için bağımlılar eşi bulunmaz yaverlerdir. Bunun karşılığında ise yapması gereken onun yanında olmak, biraz sevgi biraz ilgi...Ama işler her zaman böyle gitmez. Zaman içinde bağımlı kişinin bu himaye talepleri kendi hayatı ile ilgili kararlar konusunda beklediği desteğin miktarı artar. Böyle olunca da bu otoriter kişi uzaklaşmaya bağımlıdan kurtulmaya çalışır sonuç :


"ÖNCE ŞİDDET SONRA ALDATMA YA DA TERK ETME " .


Neyse ki, bağımlıların davranışlarında değişikler yapabilmek diğer kişilik tiplerine oranla biraz daha kolaydır. Çünkü bağımlıların önemli bir kısmı bu zaaflarının farkındadır ve hatta bundan rahatsızlık duyarlar. Özellikle bağlandıkları kişinin hayatlarından çıkıp gitmesi bağımlılar için bir taravmadır ve onlar bu travmayı bir daha yaşamamanın yollarını arayabilirler. Bu nedenle ilişki evlilik ve bireysel terapilerde sık sık bu vakalarla karşılaşmaktayız.


Psk. Uğur DEMİRBAŞ


Kaynaklar

1. Geçimsizler, Erol Göka Timaş Yayınları 2011
2. Erol Göka Kişilk Tipleri Sunum ve Ders Notları . Olgu PDR. 2012
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlar Şiddeti İstiyor mu ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Uğur DEMİRBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Uğur DEMİRBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uğur DEMİRBAŞ Fotoğraf
Psk.Uğur DEMİRBAŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi124 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Uğur DEMİRBAŞ'ın Makaleleri
► Yeni Nesil Kadınlar Ne İstiyor? Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Ne İstiyor Bu Çocuk? Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Bu Aşk Değil, Flört Şiddeti Psk.Sühendan TOPTAŞ
► İş Yeri Şiddeti ‘mobbing’ Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
► Şiddet Varsa, Sevgi Yoktur: Flört Şiddeti Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kadınlar Şiddeti İstiyor mu ?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:49
Top