2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öteki
MAKALE #9502 © Yazan Psk.İlknur PEDER | Yayın Ağustos 2012 | 5,576 Okuyucu
ÖTEKİ

Kızılderili reisi Seattle, bundan yaklaşık bir buçuk asır önce Washington bölge valisi Isaac Stevensa şöyle seslenmişti : Beyaz Adamın bizim yaşam tarzımızı anlayamadığını biliyoruz. Onun için bütün topraklar birbirine benzer. Gece gelip topraktan ihtiyaçlarını alan bir yabancıdır o. Toprak onun kardeşi değil,düşmanıdır, bir kez fethedince devam eder yoluna. Toprağa aldırmaz bile,babasının mezarını da unutur, çocuklarının mirasını da. Anası toprağı ve kardeşi gökyüzünü birer mal gibi görür. Doymak bilmez açlığı bir gün toprağı tüketecek ve geriye bir çöl kalacak yalnızca. (Seattle, Kızılderili Şefin Bildirgesi, Türkçesi : SibelÖzbudun, 2. bs.,Ütopya Yay., Ank.2000).

Reis ve savaşçıları önce gerçek hayattan silindiler, sonra da Hollywood ve çizgi romanlar marifetiyle zihinlerde olumsuzlandılar. Dünya, Kızılderilileri ilkel, vahşi ve acımasız olarak tanıdı.Onlar medeni dünyadan göç ederek topraklarına yerleşen kişiler karşısında hep ilkel ve bu topraklara sahip olamayacak kadar liyakatsiz gösterildiler ve tanıtıldılar.
Beyaz adama göre Kızılderili reis ve savaşçıları ‘ ötekiydi’ ve yok edilmeliydi.yok edildiler de..

İlk insandan günümüze kadar devam eden tarihi süreçte insanlar, devletler ve medeniyetler arasında sürekli olarak tek yönlü bir var olmak için yok etmek anlayışı hakim olmuştur. Gerçekten de birinin varlığını kendisi açısından tehlikeli görme ve yaşamayı, var olmayı bir başkasının yok olması ve ortadan kaldırılması üzerine kurma anlayışı, sadece insanlara özgü değildir. Devletler, ırklar, kültür ve medeniyetler de böyle bir var olmak için yok etme anlayışını felsefe haline getirebilmektedirler. Gerek insanlar arasındaki çatışmada gerekse devletler ve medeniyetlerin çatışmasında,ötekini ortadan kaldırma anlayışı, modern dünyanın insanı ve insanlığa ait değerleri ön plana çıkarıp yüceltmesine rağmen, devam etmektedir.

Artık birini yok etme zevki(!) daha küçük yaşlarda, ilköğretim öncesine kadar taşınmakta ve dijital ortamlarda yok et onu!, öldür onu oğlum! , bitir işini(!)naraları arasında beyinlere işlenmektedir. Sözü, çocuklar ve yetişkinler arasında yaygınlaşan bilgisayar oyunları ve son yıllarda gişe rekorları kıran(ne yazık ki izleyicilerinin büyük kısmını çocukların oluşturduğu) filmlere getirmek istiyorum. Günümüzde şiddeti normalleştirme planının bir devamı niteliğindeki bu husus, özellikle çocukları psikolojik olarak kaba kuvvete ve ötekini yok etmeye davet eden bir mantık içermektedir. Bir başkasını ortadan kaldırıp güya onun bedenine girerek güç kazanma ve bir başkasını da kendine katma anlayışı, mitolojilerde değil, sokaklarda satılan kitaplarda,bilgisayar oyunlarında ve her gün oturma odalarımızda yankılanıyor.

Çocuklarımız kan ve ölüm dolu oyunları saatlerce ve saatlerce tekrar tekrar oynuyorlar.İnternetten canlarının istediği oyunu indirip istedikleri kadar oynuyorlar.Ve bizim bu duruma dur diyememe mazeretimiz de ilginç: ‘ ne yapayım çocuğu oyalayacak başka bir şey bulamıyorum.’

Acı olan ise yok etme felsefesinin sonucu olarak dünyanın çeşitli yerlerinde insanların katledilmesine güya çok bozuluyoruz,isyan ediyoruz..Hatta elçilik önlerinde eylemler yapıp bağırıp çığırıyoruz. Fakat bu insancıllıktan uzak bakış açısı her gün bize,çocuklarımıza enjekte ediliyor ve biz bunu engellemek için hiçbirşey yapmıyoruz.

Aklıma takılan soru şu; biz insanların toplu halde katledilmesinden,şiddetin giderek normalleşmesinden,aile bireylerinin birbirini katır katır doğramasından gerçekten rahatsız oluyor muyuz yoksa tüm bu olup bitenler ‘ ötekilerin’ başına geliyor nasılsa diyemi bu vurdum duymazlığımız…?

Psikolog: İlknurPeder

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öteki" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlknur PEDER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlknur PEDER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlknur PEDER'in Yazıları
► Ben ve Öteki Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Bilinçdışı ve Bir "Öteki" Olarak Coronavirüs Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öteki' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erotik Boğulma Ağustos 2012
► Özürlü mü Defolu Mu Ağustos 2012
► Kabullenmek Ağustos 2012
◊ Bir Tutam Özen Ağustos 2012
◊ Keyifli ve Sağlıklı Ağustos 2012
◊ Sevgiye Evett Ağustos 2012
◊ Zamanda Yürümek Temmuz 2010
◊ Kendimize Çelme Takmak Temmuz 2010
◊ Sınav Kaygısı Temmuz 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:30
Top