2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çiftlerde En Sık Görülen İlişki Problemlerinden Bazıları ve Çözüm Önerileri
MAKALE #9686 © Yazan Psk.Kemal ÖZCAN | Yayın Ekim 2012 | 5,234 Okuyucu
Çiftlerde en sık görülen ilişki problemlerinden bazıları ve çözüm önerileri

Bir çifte para, çocukların eğitimi, ev işleri gibi bazı temel konular mutlaka konuşulmalıdır. Böyle bir sorun hissedildiğinde hemen bir araya gelip önce sorunu konuşulmalı, değerlendirip, çözüm üretebilmeli ve kesinlikle sürüncemede bırakılmamalıdır.

Bugün size bir çiftin hayatında karşılacağı bazı ilişki problemlerinden bahsedip bazı çözüm önerileri sunmaya çalışacağım.

Problem 1: İletişim

Çok önemli, ilişkinin temeli, olmazsa olmazı. Ancak bu iletişim hiç bir şekilde başka bir işle uğraşırken, internetten mesaj kutusuna bakarken; gazete okurken, yada o anda yapılması veya bitirilmesi gereken daha acil bir işle uğraşırken olmamalıdır.

Çözüm: Ortamı hazırlayın, cep telefonlarınızi ve televizyonu kapatın. Varsa çocuklarınızı yatırın veya evde olup sizi rahatsız edemiyecekleri bir zamanı seçin. Rahatsız edilmeyeceğiniz böyle bir ortam, sizin dış uyaranların dikkatiniz dağıtmamasını, yalnızca soruna konsantre olmanızı sağlar. Eğer konuşurken kendinize hakim olamıyor sesinizi yükseltiyorszanız, bunu önlemek için kütüphane, lokanta gibi başka insanların da olduğu mekanları seçebilirsiniz Başkalarının yanında bağıramıyacağınız için bu sizin daha kontrollu olmanızı sağlar.

Tartışma kurallarını baştan belirleyin. Konuşmaya başlarken diğerinin sözünü kesmemek, bitirmesini beklemek, suçlayıcı „SEN“ dilini kullanmamak, hakaret ve incitici sözler kullanmamak gibi. Bu şekilde davranmak her durumda karşılıklı saygının oluşması ve korunmasını sağlar, ortak bir çözüm noktasında uzlaşılamamış olunsa bile çift kavga etmeden ve birbirini kırmadan tartışmayı tamamlanabilir.

Problem 2: Ev işleri


Bazıları ev işi yapmaktan nefret ederken kimileride bundan büyük bir keyf alabilir. Ancak bütün ev işlerin yalnızca bir kişi tarafından yapılması hem çok yorucu hem de bu kişiye karşı yapılmış bir haksızlık olur. Günümüz Türkiye’sinde artık kadınlar da çalışıp evin maddi yükünü paylaşmaktadır, öyleyse erkekler de eşlerinin ev işi yükünü paylaşmalıdır

Çözüm: Organize olun bütün yapılacak işleri alt alta yazın. Her eş yapmaktan keyf aldığı zorlanmadan yapacağı işleri (yemek yapmayı seven erkekler olduğu gibi, badana yapmayı seven kadınlar olabilir) seçsin kalan işleri adil bir şekilde paylaştıktan sonra kimin neyi ne zaman yapacağını bir plan dahilinde kağıda dökün, sonra bunu evin görünür bir yerine asın. Eşler biribirini proğrama uyduğu ölçüde takdir edip övmeli ödüllendirmelidir. En büyük ödül erken biten ev işlerinden arta kalan zamanı birlikte geçirmek başbaşa kalabilmektir.

Problem 3: Para


Az olması kadar çok olmasıda problem olan paranın nasıl kullanılacağı bir çok çiftte önemli bir sorundur. Ilişkinin en başından itibaren sorun olmaya başlar, çözüm bulunmazsa evlliliği bir kabusa dönüştürüp boşanmaya kadar götürebilir.

Çözüm: Para konusunda dürüst olun. Bu sizi ilerde ortaya çıkacak tuzaklardan korur ve problem çıkmasını engeller. Kazandığınız para, kredi kartı ödemeleriniz, banka dekontları, borçlarınız ve yatırımlarınız açık ve net olsun. Böylece gelir ve gideriniz konusunda net bir fikir sahibi olur ve bütçenizi daha iyi idare edebilirsiniz. Eğer her iki eşde çalışıyorsa herbirinin kendilerini özgür hissetmek için diğerinden gizli olmayan özel bir hesabı olabilir. Bununla birlikte asıl önemli olan çiftin, içinde tasarruf için ayrılan paranında olduğu ortak bir hesaplarının olmasıdır. Kısa ve uzun vadeli projeler (tatil için para biriktirmek, ev veya araba almak gibi) önceden planlanmalı bunları gerçekleştirmek için çift birlikte tasarruf etmelidir.

Ayrıca herhangi bir konuda tartışırken asla paradan söz etmeyin, para ile ilgili konuları konuşmak için özel bir zaman ayırın. Eşlerden biri diğerinden fazla kazanabilir, bu bir rekabet sebebi olmamalıdır, onlar birbirlerini rakip değil aynı takımın oyuncuları gibi görmelidir.

Problem 4: İlişkiye gereken önemi vermemek, ihmal etmek:


İlerleyen zamanla birlikte hergün aynı şeyi yapmaktan ilişki rutinleşir. Eşler gün geçtikçe, vakit yetersizliği, daha önemli başka işlerinin olması, çocuklar gibi gerekçelerle eşlerini ihmal etmeye ve ilişkilerine gereken önemi vermemeye başlarlar. Bu uzaklaşma ve ilgisizlik bilinçaltı reddedilme, terkedilme duygularını tetikler ve çift bazen ortada belirli bir sebep olmadığı halde kavga edebilir.

Çözüm: İlişkinizin başlarında birbirinize karşı nasıl davrandığınızı hatırlayın. Gün içinde karşılıklı gönderdiğiniz telefon mesajlarını, çiçekleri, birbirinize yaptığınız komplimanları. Birlikte akşam yemeğine çıkmayı, en azından bir kahve içmeye gitmeyi planlayın ve bunları ajandanıza not ederken „önemli“ notu koyun. Bunlar size başlangıçta yapmacık yada zorlama gibi gelsede, yaptıkça alışarak o eski günlerin heyecanını yeniden bulabilirsiniz.
Her ne kadar eş olarak çok yakın olsanızda birbirinize karşı nazik ve saygılı olmaktan, eşiniz bir şey verdiğinde teşekkür etmekten yada mutlu olduğunuzu ifade etmekten çekinmeyin. Eskiyi, eşinizin sizin için ne kadar önemli günleri ve o günleri tekrar canlandırmak için neler yapabileceğinizi düşünün.

Problem 5: Güven-güvensizlik:


Bir ilişkinin en temel unsurudur. Kendinize öncelikli olarak, onunla ilgili, , sizde güvensizlik yaratan davranısları olup olmadığını sorun. Bunların sizin yorumlarınızmı yoksa somut kanıtlaramı dayandığını araştırın.

Çözüm ve güven oluşturmak için on öneri
1-Verdiğini randevulara dakik olun
2-Verdiğiniz sözleri mutlaka yapın
3-Yalan söylemeyin, küçük beyaz yalanların bile güvensizlik yatabileceğini unutmayın
4-Dürüst olun, mazeretleriniz gerçek olsun
5-Diğerinin duygularına karşı duyarlı olun. Onunla her zaman aynı düşünmeyebilirsiniz, farklı düşündüğünüzde bile onun duygularını dikkate alın
6-Aramak için söz verdiğinizde arayın
7-Geç kalacağınız zaman haber verin
8-Eski yaraları deşmeyin
9-Partnerinizin sınırlarına saygı gösterin
10-Kıskanç olmayın

Eğer bunlara rağmen bazı güven problemleri varsa, çözüme odaklanın. Birlikteliğinizin ne kadar önemli olduğunu unutmadan, uygun bir yer ve zamanda şüphe ve kaygılarınızı açık açık konuşun.

Problem 6: Çatışmalar:


Çiftlerin hayatında zaman zaman çatışma yaşanması normal bir durumdur, nasıl başladığınız, nasıl konuştuğunuz ve sonuçlandırdığınız daha önemlidir.

Çözüm: « Ben » diliyle konuşun, duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin, suçlayıcı ve yargılayıcı olmaktan kaçının, bir seferde bir sorun konuşun ama herşeyden önce kendinize karşı dürüst olun. Kavga sebebiniz daha çok var olan soruna bir çözüm bulmak içinmi yoksa kendi kendinizi veya eşinizi cezalandırmak içinmi? Eğer düşünceleriniz ve yorumlarınız ikinci seçenek gibi ilişkinize zarar verecek şekildeyse, orada daha derinde başka sebepler var demektir, bir evlilik ve çift terapistinden yardım almaktan çekinmeyin.

Problem 7: Akrabalarla ilişkiler:


Batı toplumlarında pek fazla sorun oluşturmayan bu durum bizim gibi geleneksel toplumlarda sorun olmaya devam ediyor. Zamansız misafirlikler, yerli yersiz herşeye karışan aile büyükleri bazen ciftlerin yaşam alanını daraltıp bunaltabilmektedir.

Çözüm : Çift olarak sizin dışınızdaki bütün diğer aile fertlerine karşı belli kurallarınız ve sınırlarınız olsun. Haftanın belli günlerini misafir kabulu için planlayın, size müdahalelerini nazikçe geri çevirin, sorunlarınızı kendiniz çözebildiğinizi, ihtiyaç duyduğunuzda onların yardımını istemekten çekinmeyeceğinizi söyleyin.

Problem 8: Çocuklar


Evli çiftlerde en sık rastlanan sorunlardan biride çocuk yetiştirme konusundaki farklılıklardır. Çocuklarda adeta, anne-baba arasındaki görüş ayrılıklarını, sorun ve çatışmaları tespit eden bir detektör vardır ve onlar bu durumu çok iyi kullanır, kimden neyi isteyeceklerini, kime ne yaptıracaklarını çok iyi bilirler.

Çözüm :Birlikte hareket eden edin, ödül ve cezayı yerinde ve zamanında verin. Her istediği yapılan, hayırı bilmeyen, disiplin uygulanmayan çocuklar ilerki yaşamlarında topluma uyum sağlayamayan mutsuz yetişkinler olmaktadır. Yerine getiremiyeceğiniz sözleri vermeyin, verdiğiniz sözleri mutlaka yapın. Çocuk odaklı yaşamayın, kendinize de zaman ayırın, siz mutlu olduğunuzda onlar da mutlu olur.

Problem 9: Cinsel sorunlar


Çiftlerde en sık karşılaşılan, ancak en az konuşulan iletişim sorunudur, uzun yıllar birlikte olan çiftlerin arasında bile tabu olan şeyler vardır. Söylenemeyen beklentilerin yarattığı hayal kırıklıkları, yanlış anlaşılmalar zamanla eşleri cinsellikten soğutur ve bu alandaki tatminsizlik kendini başka yollarla ifade etmeye (trafikte hızlı ve saldırgan araba sürme, sürekli kavga etme, gerginlik, asabiyet gibi) başlar.

Çözüm : Kendinize herşeyi konuşabildiğiniz özgür bir alan yaratın, partnerinizin sizi kendiliğinden anlayacağını düşünmeyin, arzu ve isteklerinizi, sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyleri siz söyleyin. Ilişkide kadınlar için romantizmin, erkekler içinse erotizmin daha önemli olduğunu düşünerek hareket edin. Cinselliğe zaman ayırın, birbirinize dokunmaktan çekinmeyin ve yaratıcı olun. Herşeye rağmen bazı sorunlarınız devam ediyor ve çözüm bulamıyorsanız bir uzmandan yardım alabimirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çiftlerde En Sık Görülen İlişki Problemlerinden Bazıları ve Çözüm Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Kemal ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Kemal ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal ÖZCAN Fotoğraf
Psk.Kemal ÖZCAN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Kemal ÖZCAN'ın Makaleleri
► İlişki Sorunları ve Çözüm Yolları: Psk.Dnş.Perihan SAYIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çiftlerde En Sık Görülen İlişki Problemlerinden Bazıları ve Çözüm Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İkinci Evlilikler Ekim 2013
► Cinsellikte Kurallar Aralık 2012
► Evlenme Korkusu Ekim 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:33
Top