2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma Tedavisinde İlaç Kullanılması
MAKALE #11513 © Yazan Psk.Kemal ÖZCAN | Yayın Ekim 2013 | 132,224 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Birçok ilaç ErkenBoşalmayı (EB)’ yi geciktirmeye yardım edebilir.Bize gelen birçok erkek “eğer faydalı olan bir ilaç olduğunu bilsem çoktan kullanırdım” diyor.Bu tür ilaçlar reçeteyle satılır, bu nedenle bir doktor tarafından, özellikle de seksoloji konusunda eğitimli bir doktor tarafından yazılmalıdır.
En etkili olanlar ağız yoluyla alınan serotonin alınımını baskılayan (IRS) ilaç grubu. Bu grupta ilk akla gelen ve özelliklede erken boşalmanın tedavisinde önerilen “Priligy ‘’ yakında antidepresan olarak Fransada’da satışa sunulacak.
Priligy Türkiye’de satışa hazırlık aşamasında olup kısa süredeki olumlu etkileri nedeniyle sabırsızlıkla beklenmektedir.
Dapoxetine (Priligy)
Dapoxetine yeni bir ilaç. 2011 de piyasaya çıktı, henüz Fransa ‘da satılmıyor ama Almanya, İtalya, İspanya, Fillandiya, İsveç ve bir çok başka ülkede (Yeni Zelanda vs). kullanılmaya başlandı bile. Diğer antidepresyon ilaçlarla kimyasal yapısı benzer olsada hızlı etkisiyle diğerlerinden ayrılıyor. Cinsel ilişkiden 1 saat önce alınması etkili olması için yeterli. İdeal olan ilişkiden 1ila 3 saat önce alınması. Kısa bir süreliǧine alındığı ve organizmada tümüyle kullanılmadığı için antidepresif etki göstermiyor.
Nasıl Kullanmalı?
Cinsel ilişkiden 1 saat önce alınır ve tekrar alınıp alınamayacağını anlamak için 24 saat beklenir. Olumsuzluğu,ilacın etki göstermesi için cinsel içerikli eylemlerle yardımcı olmak gerekir.Olumlu yanı vücutta kısa bir süre kaldığı için istenmeyen yan etkilerden az olmasıdır.
Referans - Pryor JL et col, “Efficacy and tolerability of Dapoxetine in treatment of premature ejaculation: an integrated analysis of two double-blind, randomised controlled trials”, The Lancert, vol. 368 Issue 9539 pp. 929-937, 9 septembre 2006
Bu ilaçtan neler beklenebilir?
Dapoxetine etkisi altında yapılan cinsel ilişki süresinde ölçülebilebilir bir artış olduğu IELT (Intravaginal latencytime) tespit edilmiştir.Bu süre Dapoxetine 30 mg kullanıldığında 0,9 dk.’dan 3,2 dk.’ya Dapoxetine 60 mg kullanıldığında ise 3,5 dk’ya çıkmıştır.Yani süreyi 3 kat fazla artmıştır. Plasebo etkisinde bu deǧer 0.9 dan 1.9 dk’ya çıktı.Bu da Dapoxetine’ni olumlu etkisinin inkar edilemeyeceğini gösteriyor. Her halükarda ilişkinin 3 dk sürdürülebilmesini boşalmayı daha da geciktirebilmek için gerekli olan minimum uyarıyı kontrol edebilme süresine tekabül ediyor. Dapoxetine erken boşalma sorunuyla baş etmek isteyen erkekler için gerçekten iyi bir yardımcıdır.
İstenmiyen yan etkileri varmı?
Gözlemlenen en belirgin yan etkiler; bulantı ,baş dönmesi, ishal,ve baş ağrısıdır, ilaç vücutta az kaldığı için istenmeyen yan etkiler oldukça sınırlıdır.Bu etkiler rahatsızlık verecek düzeydeyse ilaca ara verilebilir.

DİǦER DEPRESYON İLAÇLARI

Erken boşalma da geciktirici etkisi olan Deroxat, Prozac, Zoloft, Seropram gibi ilaçlar reçeteyle satılır.Ağır yan etkilerine rağmen Anafranil uzun zamandır seksologlar tarafından erken boşalmanın tedavisinde kullanılıyor.Fransa’da bu ilaçlar kullanım amacı dışında (depresyon) reçeteye yazıldığında sağlık sandıkları tarafından karşılanmıyor.
Yan etkileri
Bu ilaçlar yalnızca cinsel ilişkiden birkaç saat önce değil düzenli olarak her gün alındıǧında etkili olabiliyor .Bu ilaçların etkisi oldukça yavaş olduğundan etkisini fark edebilmek için bir süre beklemek, sabırlı olmak gerekiyor. Bu ilaçlar erken boşalmayı değil depresyonu tedavi etmek için yapıldığından erkekler bazı yan etkilerden ( bulantı,yorgunluk,konsantrasyon güçlüğü,sertleşme bozuklukları,cinsel isteksizlik ) yakınmaktadır. Doğrudan beyine etki ederler. Burada erken boşalmayı tedavi etmek için uzun süre bir depresyon ilacı almanın ne kadar doğru olduğu tekrar sorulmalı, fayda-zarar denklemine dikkat edilmelidir.
Nasıl kullanılırlar?
Bir ilaç kullanımına karar verildiğinde öncelikle bunun yeterli cinsel birleşme süresini sağlaması için uygun dozda almasına dikkat edilmelidir. Hedeflenen süreye ulaşıldığında ilaç alımının kademeli olarak azaltılması gerekir. Erken boşalmayı tetikleyen koşullanmanın kaybolması için en az 3 ay düzenli ilaç kullanılması gerekir.Bu 3 aylık süre her gün alınması gereken diğer antidepresanlar gibi her ilişki öncesinde alınması gereken Priligy için de geçerli.Bize göre ideal olan ilaçlarla birlikte diǧer egzersizlerinde yapılarak kısa sürede elde edilen sonucun daha kalıcı ve uzun süreli olmasıdır.
Sonuçları
Pratikte veya konsultasyonlarda medikal tedavinin sonuçları ile ilgili neler duyuyoruz? Bazen danışan hiçbir olumlu sonuç almıyor,böyle bir durumda uygulama şekli değiştirilmeli ya kullanılan ilacın dozu artırılmalı ya da Anafranil gibi etkili fakat yan etkileri güçlü başka bir ilaca geçilmeli ve danışanın egzersizleri yapma konusunda cesaretlendirilmelidir.
Bazen beklenenin aksine ilaç tedavisi çok fazla gelebiliyor ve erkekte erken boşalma güçlüğü hatta hiç boşalamama olabiliyor.Böyle bir durumda kullanılan dozun azaltılması yeterlidir.Biz bunu danışana “erken boşalmanız eğer ilaçla geciktirebiliyorsa ilaçsızda bunu başarabilirsiniz” diye olumlu olarak yansıtıyoruz.
Bazen her şey mükemmel ve cinsel ilişki süresi istenen düzeyde oluyor.Bu durumda danışana ilacı vücudu yavaş yavaş boşalmaya alışıncaya kadar 3 ay daha devam etmesini sonrada bir daha erken boşalmamak için bedenini ve cinsel tepkilerini öğreneceği egzersizleri yapmaya yönlendiriyoruz.Bu durumda danışanlar da ilaç pozitif bir başlangıç noktası oluyor.Egzersiz yapmaya gönüllü olmayan bu erkekler genellikle ilaç tedavisinden memnun kalıyorlar.
Bazen de hatta sıklıkla cinsel ilişkinin süresi hedef olmaktan çıktığında sorun kendiliğinden halloluyor ve ilişki süresi uzayabiliyor.Bu seksologların en çok arzu ettiği durum. Danışan cesaretlenmiş ise ,olumlu bir bakış açısı varsa ve daha fazlasını yapmaya istekli olabiliyor. Bu motivasyon onun egzersizleri yalnız ya da eşiyle yapmasının ve ideal bir aşık olmasının itici gücü oluyor.
İlaç tedavisinde aradığımız mükemmel bir sonuç değil yalnızca kısmi bir bir düzelmedir.Gördüğümüz o ki ilaç kullanımını bekleneni çok iyi karşıladığında çift her şeyi ilaçtan umarak onlardan istenen egzersizleri yapmıyor.İlaç bırakıldığında erken boşalma sorunu kademeli olarak tekrar ortaya çıkıyor,uygulanan tedavi işe yaramamış oluyor ve başlangıç noktasına dönüyoruz. Eğer erken boşalma çift için önemli bir sorunsa daha çok boşanma denetiminin öğrenilmesine yönelik bir tedavi planı oluşturuyoruz.Bu bize çiftin erken boşalma problemini bir kenara koyarak daha çok problemin olmadığı bir ilişkinin nasıl olacağını görmemizi sağlıyor.
İlaç kullanımının faydası ve erken boşalma tedavisinde gerçek yeri nedir?
Erkeklerin büyük bir çoğunluğu ilaç kullanmadan, istedikleri zamanda boşalabilmeyi arzu ediyorlar.Bu da genellikle yalnızca boşalma denetimini saǧlayan egzersizlerle mümkün olabiliyor.Bununla birlikte cinsel terapiyle paralel gidildiǧinde ilaç tedavisinin de yabana atılmayacak bazı avantajları var:
Umudu artırıyor; Priligy ‘nin laboratuar çalışmalarına katılan Dr.Francois Givliano ‘ ya göre bu ilaçlar gerçekten işe yarayabiliyor bununla birlikte erken boşalmada doğrudan etkisi net değil,çünkü erken boşalma bir hastalık değil ,bundan şikayet eden bir erkek tıbbi açıdan sağlıklı yalnızca zamanlama sorunu var. Priligy bunu sağlıyor,bir rahatsızlığı iyileştirmiyor zamanı uzatıyor.Çok beğenilmesine karşın onunda etkisi fazla net değil. Dr. Givliano ‘ ya göre tek sorun ilacın fiyatı yaklaşık 10-15£ ve bu ona göre oldukça pahalı.
Sorununa sahip çıkıp bunun için bir adım atılmasına yarıyor.
Zorla egzersiz yapılmasını engelliyor.Bazı erkekler eşli ya da yalnız egzersiz yapılmasına karşı çıkıyor. En iyi çözüm bu olmasına rağmen yapmak istemiyene de saygı duymak gerekir. Doktorların ve cinsel terapistlerin hastalarının isteklerini ve problemlerini nasıl gördükleri konusunu dikkate almaları ve buna dönük terapi planı geliştirmeleri gerekir.
Çiftin dramatik bir durumdan çıkmasını saǧlar; çift ilişkisinin oldukça bozulduǧu, cinsel sorunlardan dolayı ayrılma noktasına gelmiş birlikteliklerde çiftten erken boşalma denetiminin saǧlanması yönelik egzersizlerin yapılmasını istemek pek gerçekçi olmuyor. Böyle bir durumda ilaç tedavisi ilk etapta krizin aşılmasını saǧlayıp, sonraki aşamaların önünü açıyor.
Egzersizlerin etkisini güçlendirir; çok çabuk sonuç bekleyen bazı erkeklerde (acelecilik erken boşalan erkeklerin karakteristiklerinden biridir) yapılan egzersizlerin hemen beklenen faydayı saǧlamaması hayal kırıklıǧı yaratabiliyor. Bu durumda ilaç takviyesi bu umutsuzluǧun asılmasını ve egzersizlerin gerçek etkisi oluşuncaya kadar terapiye baǧlılıǧı saǧlıyor.
Uzun bir aradan sonra cinsel aktivitenin yeniden başlamasına yardım ediyor; uzun süre cinsellikten uzak kalındıǧında (Denizci sedromu, askerler tutuklu mahkumlar gibi) yeniden cinsel ilişkiye girmek bazen güç olabiliyor. Daha öncesinde erken boşalma sorunu olmayan bir erkek, sonradan böyle bir sorunla katşılaştıǧında şaşırıp kendine olan güvenini yitirebilir. Böyle bir durumda geçici bir süreliǧine alınan ilaç desteǧi kendi ritmini bulmasını kolaylaştırıyor.

ETKİSİ OLMAYAN SAKINILMASI GEREKEN İLAÇLAR

Erken boşalma erkeklerin %30’unu etkileyen yaygın bir sorun olduǧundan bazıları bunu çözmek için her yolu deniyor. İşte size zamanınız, saǧlıǧınız ve paranız açısından zararli ve faydası olamayan denenmiş bazı çözüm yolları:
Anksiyete ve kaygı giderici ilaçların kullanılması;
Stres; adrenalin ve noradrenalin hormonlarının salgılanmasına yol açtıǧı için erken boşalmanın en önemli nedenlerinden biri. Bu hormonlar erken boşalmayı tetiklediǧi için bunların salgılanmasına neden kaygı ve stresi azaltan ilaçların dolaylı yoldan da olsa boşalmayı geciktirip süreyi uzatacaǧına inanılıyor. Bu ilk bakışta mantıklı gelebilir ancak öyle olmuyor. Bütün kaygı giderici ilaçlar erken boşalmada denendi ve etkili olmadıkları görüldü. Üstelik bu ilaçların da baǧımlılık yaratması, hafıza sorunları gibi oldukça güçlü yan etkileri var. Size yeni sorunlar yaratmaktan başka bir işe yaramayacak olan bu ilaçlardan kaçının.
Sertleşmeyi kolaylaştıran ve artıran ilaçlar;
Danışanlarımız erken boşalma sorunu ile baş etmek için bizden genellikle buna doǧrudan faydası olmayan, Viagra, Levitra, Cialis tarzı ilaçlar istiyorlar. Bu ilaçların sertleşme kalitesini artırsada boşalma alışkanlıǧının deǧiştirilmesinde hiç bir etkilesi yok. Boşaldıktan sonra da sertleşmeye pek faydası olmadıǧı gibi uyarıyı artırdıǧı için tersine bir etkisi bile olabilir. Bununla birlikte sertleşme kalitesinin artması bazı durumlarda faydalı hatta gerekli olabilir. Boşalmadan sertliǧini kaybedip ilişkiyi tamamlayamayacaǧı kaygısı nedeniyle erken boşalan bir erkek böyle bir ilaç aldıǧında kendine ve sertliǧine olan güvenı artacaǧı ve kaygısı azalacaǧı için erken boşalma yaşamayabilir. Bu kişilerde asıl sorun erken boşalma deǧil sertliǧini kaybetme (iktidarsızlık) korkusudur.
Penis üstüne yapılan enjeksiyonlar,
Bazı tıp doktorları tarafından öneriliyor. Bu, penisin süngersi dokusuna (corps caverneux) sertleşmeyi saǧlayan ilacı iǧne ile enjekte etmekten ibaret. Erkek nasıl yapıldıǧını öǧrendiǧinde kendisi de yapabiliyor. Sertleşme boşaldıktan sonra bile çok uzun süreli olabilir ve erkek isterse ilişkiye devam edebilir. Ancak boşaldıktan sonra ilişkiye devam etmenin erkek için pek keyifli bir durum olmadıǧını biliyoruz. Bu yöntem oldukça radikal bir yöntem ve erken boşalmanın önlenmesinde hiç etkili deǧil ve bu nedenle tedavi için uygun bir seçenek olarak görmüyoruz. Burada bahsetmemizin nedeni bir çok danışan tarafından önceden duyulması ve bizden istenmesine raǧmen uygulayanların dile getirdiǧi memnuniyetsizlikler.
Alternatif tıp yöntemleri;
Erken boşalma tedavisinde uygulanan, bitkilerle tedavi, akapunktur, fizyoterapi, psikoterapi gibi yöntem var. Ancak bunların etkisiyle ilgili gerçek anlamda bilimsel çalışmalar yok. Biz her türlü kandırmacaya açık olduǧu için böyle alternatif tıp yöntemlerine temkinli yaklaşıyoruz.

İnternet üzerinden yada Sex-Shop’larda satılan ilaçlar;

“Premastop” adı altında satılan bu tip ilaçların çare arıyan insanları kandırmaktan başka bir faydası. Hatta gelişigüzel ve denetimsiz satılan bazı ürünler insan saǧlıǧını tehlikeye sokabilecek nitelikte olduǧu gibi bedensel anlamda sorunu olmayan kişilerde bile zamanla ciddi zararlara yol açabiliyor. Bu nedenle cinsel terapi alanında çalışan uzman doktorların ve terapistlerin bilgisi ve önerdikleri dışında birşey kullanılmamasını öneriyoruz.
Birçok cinsel sorun gibi erken boşalmada kader deǧildir ve tedavisi vardır.

Kaynak : Dr.Catherine SOLANO, Pr. Pascal de LUTTER “Mécanique Sexuelle des Hommes-2011”

Ceviren:Kemal Ozcan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Boşalma Tedavisinde İlaç Kullanılması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Kemal ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Kemal ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     18 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal ÖZCAN Fotoğraf
Psk.Kemal ÖZCAN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Kemal ÖZCAN'ın Makaleleri
► Erken Boşalma Tedavisinde Kadının Rolü Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Erken Boşalma Psk.Mehmet CAN
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma Tedavisinde İlaç Kullanılması' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İkinci Evlilikler Ekim 2013
► Cinsellikte Kurallar Aralık 2012
► Evlenme Korkusu Ekim 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:17
Top