2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çalışan Evli ve Çocuklu Kadınlar
YAZI #1791 © Yazan Uzm.Psk.Banu AKMAN ŞAHİN | Yayın Temmuz 2013
Dünyaya geldiğimiz andan itibaren bir hedef peşinde koşup duruyoruz. Ulaşmak istediğimiz bir yer yapılmasını beklenen bir görev her zaman var. Olmalı da elbette, hayaller ve hedefler biterse hayat biter neticede. Ama öyle bir dönem var ki acaba ne yapıyorum ben diye durup düşünülen bir zaman.
Okullar okundu, işe girildi, iyi denilebilecek bir izdivaç yapıldı, çocuk sahibi olundu ve… işte sonrası kişinin “şimdiye kadar kendim için ne yaptım” diye sorguladığı an. Özellikle son zamanlarda kadın danışanlarımdan duyduğum tanımlayamadıkları bir mutsuzluk var. Tam da bahsettiğim noktadalar. İş güzel, maddi imkanlar yerinde, eşle iyi denilebilecek bir evlilik yürüyor, dünya tatlısı bir çocuktan bahsediliyor ama bir de mutsuzluktan. Hayatın temposu o kadar başkalarına endeksli olarak devam ediyor ki bu kadınlar ya da biz kadınlar da diyebiliriz kendimize zaman ayırmaktan, sadece kendimiz için bir şey yapmaktan geri duruyoruz. Tabi bu başta kendini çocuklarına vakfeden anne rolünü modellemekten geçiyor. Evet istesek de istemesek de anneliği annemizden öğreniyoruz. Eğer onun dünyasında öncelikle sadece çocukları varsa bizim de dünyamızda sadece onlar oluyor. Fedakar anneyi modelliyoruz ama artık hayatın içine bir de çalışan rolü giriyor. Bunlarla birlikte eşle vakit geçirmek, onu memnun etmeye çalışmak, evin huzurunu korumaya çalışmak da ayrı bir çaba gerektiriyor. Ortada iyi yapılmaya çalışılan bir sürü rol var. Annelik rolü, çalışan rolü, eş rolü ve tabi çocuk, gelin, kardeş, teyze gibi başka rollerde devrede ve her birinin ayrı bir sorumluluğu var. Hal böyle olunca hiçbir rolü olmayan sadece kadın hiç gözükmüyor? İşte niye olduğu bilinemeyen mutsuzluğun nedeni. Diğer rolleri beslemeye o kadar gayret gösteriliyor ki sadece kadın olarak kendinizi beslemek aklınıza bile gelemiyor. Halbuki o kadına bedenen, ruhen iyi davranmak gerekiyor ki rollerini iyi yapabilsin.
En son ne zaman gerçekten hoşlandığınız bir şey yaptınız, masaja gitmek, cilt bakımı yaptırmak, bir gezi programına katılmak, sinemaya, konsere gitmek, dans etmek, kahkahayla gülmek, güzel bir yerde kahve içmek. Bunları birine eşlik etmek için yapmış olabilirsiniz. Ben sadece kendi istediğiniz ve kendi tercihiniz doğrultusunda en son ne zaman yaptınız diyorum. Geçen hafta veya en kötü ihtimalle geçen ay diyorsanız kadını beslemeyi unutmuyorsunuz demektir. Ama bunu düşünmeyen bile o kadar çok kişi var ki. Böylelikle her şeyi olan ama kendini beslemeyi unutan mutsuz kadınlar olup çıkılıyor. Işığınızın ortaya çıkması ve parlaması için önce kendinize iyi davranmanız gerekiyor. Bir yerde bu tanımı okumuştum ve çok sevdiğim için de hep kullanırım. Uçaklarda acil durumlarda oksijen maskesini önce kendinize sonra çocuğunuza takmanız gerekir. Çünkü çocuğunuzu koruyabilmeniz için önce sizin hayatta kalmanız gerekmektedir. Kendine bakan, kendini seven, kendine özen gösteren bir kadın, ışığı bol, iyi bir anne, iyi bir eş, iyi bir çalışan, iyi bir…. olur. Haydi bakalım, sadece ve sadece kendiniz için güzel bir plan yapmak için harekete geçin.
Sevgiler
Uzm. Klinik Psikolog
Banu Akman Şahin
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Banu AKMAN ŞAHİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Banu AKMAN ŞAHİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Banu AKMAN ŞAHİN'in Makale ve Yazıları
► Evli Olmak Mı, Evli Kalmak mı? Psk.Burcu ATATÜR
► Çok Çocuklu Ailelerde Eğitim Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Özel Çocuklu Ailelerde Patoloji Psk.Dnş.Tunahan UZUN
► Evli ve Öfkeli Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ
► İnsanlar Neden Evli Kalır? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Evliler mi Mutlu Mutlular mı Evli?' Psk.Burçin KOYUNCU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çalışan Evli ve Çocuklu Kadınlar' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki Emek İster Temmuz 2013
◊ Rollerim ve Ben Temmuz 2013
◊ Sonbahar Depresyonu Eylül 2011
◊ Ameliyat Korkusu Eylül 2011
◊ Yavaş Yemenin Yolları Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:28
Top