2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her Çocuk Özeldir Filmi
YAZI #2415 © Yazan Pdg.Uzm.Elda TATLI | Yayın Şubat 2015
'Her çocuk özeldir' dislektik olan bir çocuğun hayatını konu alan bir filmdir. Filmde 8 yaşında olan İshaan, heyecan doludur, hayal dünyası çok geniştir. Çevresinde gördüğü ufak nesneler bile, kafasında ilginç çizgi film senaryoları kurgulamasını sağlar. Resim Ishan'ın en büyük zevkidir. Hayal dünyasının derinliklerini çizdiği resimlerde görmek mümkündür. Ancak İshaan üst düzey resim çizme yeteneğine ya da birçok sıra dışı fikirlerine rağmen çevresi tarafından anlaşılamamaktadır. Çünkü Ishan dislektir, yani özel öğrenme güçlüğü çekmektedir. Birçok çocuk gibi okumak, yazmak, ayakkabılarını bağlamak ya da kendisine fırlatılan bir topu tutmak onun için neredeyse imkansızdır. Ancak bu durum ne ailesi ne de sosyal çevresi tarafından bilinmemektedir. Harfleri okurken, harfleri dans ediyormuş gibi algılar. Okuyup, yazmakta güçlük çeker, ayna görüntüsü stilinde yazar. Ishaan diğerlerinden farklı olduğunu hisseder ama neden farklı olduğunu tanımlayamayacak kadar yaşı küçüktür. Yaşadığı dünyaya ayak uyduramamasına tepkisini tembellik ve haylazlık yaparak gösterir Ishaan. Çevresine karşı isyankar bir tutum sergiler. Ders çalışmak istemez, sınavlarda boş kağıt verir, dersten çıkıp, okuldan kaçar. Herkes Ishaan'a tembel ve haylaz çocuk yaftası vurur. Özellikle babası tüm bunları tembellikten dolayı yaptığını düşünerek, sert bir tutumla onu yola getirmeye çalışır. Annesi ise tüm gösterdiği özen ve duyarlılığa rağmen oğlunun okulda ki başarısızlığı konusunda kendini çaresiz hisseder. Okul görüşmesinde, öğretmenleri Ishaan'dan bıktıklarını, sınavlarda neredeyse boş kağıt verdiğini, derste sürekli pencereden dışarı baktığından bahsederler.

Ishaan'ın babası artık kararlıdır. Ishaan katı bir disiplinin hakim olduğu devlet okuluna gitmelidir. Ishaan'ın tüm yalvarmalarına rağmen, babanın kararı değişmez. Ishaan 'tembelliğinin' karşılığı olarak, yatılı bir devlet okuluna gitmek zorunda kalır. Ishaan bu karar karşısında yıkılmıştır ama gitmekten başka çaresi de yoktur. Bu okula gittikten sonra Ishaan için herşey daha zor hale gelmiştir. Sürekli ceza alır, tüm öğretmenler tarafından aptal damgası yer. Artık Ishaan oldukça içine kapanık bir çocuk olur. Kimseyle konuşmak istemez. Ailesini çok özler.

Ishaan'ın kaderi sınıfına gelen yeni bir vekil öğretmen ile değişir. Ishaan, Ram Shankar adlı öğretmenin daha ilk günden dikkatini çeker. İçine kapanık ve suskun halinin altında bir 'yardım edin bana çığlığı' olduğunu hemen anlar. Öğretmenleri ve arkadaşları ile yaptığı görüşmeler neticesinde, Ishaan'ın okulda yaşadığı güçlüklerden haberdar olur. Okul defterlerini inceler, yazarken yaptığı hatalarda ki benzerlikleri görür ve kısa sürede Ishaan'ın özel öğrenme güçlüğü çektiğinin farkına varır. Kendisi de çocukken disleksi hastası olan Ram Shankar öğretmen, Ishaan'ın yaşadıklarını derinden hisseder ve çocuğun hayatını değiştirecek planlar yapmaya koyulur....

'Her Çocuk Özeldir! filmi özellikle çocukları dislektik olan ebeveynlerin izlemesini tavsiye ettiğim bir film. Film bu sıra dışı çocukların kendilerini nasıl çaresiz hissettiklerine güzel bir örnek. Ayrıca film, dünyaya sıradışı bir gözle bakan bu özel çocukların, potansiyellerinin keşfedilmesi konusun farkındalık yaratıyor.

Şunu biliyor muydunuz? Dünyamıza ışık tutan birçok bilim adamı, ressam ya da yazar da disleksi hastası. Onlarda okul yıllarında yaşadıkları dışlanmayı aşagıda ki sözleriyle ifade etmişler.


Öğretmenim sersemin teki olduğumu söylüyor, babam da aptal olduğumu düşünüyordu. Bense artık budalanın teki olduğuma karar vermiştim.
Thomas Edison /Bilim adamı

Öğretmenlerim aklımın yavaş çalıştığını, asosyal olduğumu ve ölene kadar aptal rüyalarımın peşinde sersemce savrulacağımı söylüyorlardı.
Albert Einstein /Bilim adamı

Okuma güçlüğü çeken bir bilim adamını, bilimsel becerileri olmayan bir okur-yazara tercih etmelisiniz.
Leonardo Da Vinci/Sanatcı-Bilim Adamı

Dikkatimi toplamak konusunda kendimi eğitmem gerekiyordu. Daha iyisini yapabileceğimi ve aynı zamanda daha iyi okuyabileceğimi herkese göstermekti dileğim.
Tom Cruise/Oyuncu
İyi Seyirler

Uzman Pedagog Elda Tatlı
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elda TATLI Fotoğraf
Pdg.Uzm.Elda TATLI
İstanbul ve Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Pedagog
Pedagog, Aile Danışmanı, Oyun Terapisti, Çocuk ve Aile Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi74 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Uzm.Elda TATLI'nın Makaleleri
► Her Çocuk Özeldir Psk.İzzet ERDEM
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Her Çocuk Özeldir Filmi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mahler'in Ayrılma Bireyleşme Kuramı ÇOK OKUNUYOR Haziran 2022
► Asperger Otizm Aralık 2014
► Çocuk ve Oyun Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:17
Top