2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kortizon Tedavisinde Genel Beslenme Önerileri
YAZI #2423 © Yazan Dyt.Büşra ÖZYAVUZ | Yayın Şubat 2015
Kortizon Tedavisinde Genel Beslenme Önerileri

Kortizon kullanırken tuz tüketimini azaltmalısınız çünkü kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini arttırır. Kortizonun böbrek üzerinde yanlız tuz tutma etkisi yoktur ,bir de potasyum atma etkisi vardır. Bunun için kortizon kullanan kişilerde potasyum kayıpları çok görülür.

Potasyum kaybı kas güçsüzlüğüne yol açar, birçok hormonun salgılanma fonksiyonlarında ve kalbin kasılma işlevinde olumsuz etkilerini gösterir. Tuzu azaltırken , potasyum bakımından zengin olduğundan ve yağsız diyetlerde büyük ölçüde yardım ettiğinden sebze meyve tüketimini artırmakta faydalıdır. Dolayısıyla bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Tatlılardan ve yağsız besinlerden kaçınılmalıdır.

Sürekli kortizon tedavisi gören hastalarda kemik yıkımı hızlanır. Kortizon kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltarak osteoporoza neden olur. Kortizon kullanan kişiler düzenli bir biçimde kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalı ve kalsiyum açısından zengin beslenmelidir.süt ,yoğurt peynir(tuzsuz), yeşil yapraklı sebzeler ,kurubaklagiller ,fındık ve küçük balıklar zengin kalsiyum kaynaklarıdır.

Kortizon kullanan hastalarda iştahta çok açılır. Özellikle karbonhidrat içeren besinleri yemeğe eğilim artar .Bunun nedeni vücudumuzdaki karbonhidrat metabolizmasının bozulmasıdır. Kortizon ka şekerinin yükselmesine neden olur. Çünkü glikozun yani kan şekerinin hücre içine girişini azaltır karaciğer ve çizgili kaslarda glikojen sentez ve depolanmasını arttırır. Bu durum iştahın artmasına neden olup kilo almanıza sebep olur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Büşra ÖZYAVUZ'un Makaleleri
► Genel Önerilerle Sağlıklı Beslenme Dyt.Özge KARAARSLAN
► Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Depresyon Tedavisinde Beslenme Dyt.Kevser BAŞKARA
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Ayşe DURAN
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Begüm KURAN
► Yaşlılıkta Beslenme Önerileri Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Gülhan KOCA
► Gebelikte Beslenme Önerileri Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kortizon Tedavisinde Genel Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:22
Top