2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Önyargılar!
YAZI #2932 © Yazan Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK | Yayın Mart 2016
İlk yazımda psikoterapi ile ilgili yazdım ve sizlere genel bilgiler sunmaya çalıştım. Terapi nedir? Ne kadar sürer? Çeşitleri var mı? Bu konuda bilgiler verdim. Fakat çoğu zaman gelen hastalardan veya ailelerinden hala birçok ön yargının olduğunu görmekteyim. Artık bu ön yargıların, bu yanlış bilgilerin değiştirilmesi ve bilenlerin bilmeyenleri uyarması gerekiyor.

Psikiyatrik rahatsızlıkları olan kişileri biraz olsun o çaresizlik duygularından kurtarıp, tedavi olabileceklerini, eski sağlıklarına kavuşabilecekleri ile ilgili onları tedavi için motive etmemiz gerekiyor. Çaresiz olmadıklarını, çıkmazda olmadıklarını, bu yaşadıkları sıkıntıların başka hastalar tarafından da yaşandığını ve en önemlisi çözümü olduğu ile ilgili onları bilgilendirmemiz gerekir. Bu hem psikolog ve hekimlerin görevidir. Fakat aynı zamanda artık toplumsal olarak bilinçlenmemiz, bu tür rahatsızlıkları olanları yadırgamamız ve hor görmememiz gerekiyor. Çeşitli etiketlemeler bu kişileri sadece daha çok çıkmaza sokmaktadır. Farz edin ki sizin kızınız, oğlunuz, anneniz, kardeşiz ve ya siz ruhsal olarak sıkıntılı bir dönemden geçiyorsunuz. İnsanların size “deli” damgası vurması ne kadar hoşunuza giderse bu durumdaki insanların da o kadar hoşuna gidiyor.

Etrafta bir sürü yalan yanlış bilgi var. Bunun için önerim lütfen okuyun! Kendinizi geliştirin ve bilgilendirin. Gidip işin ehline sorun. Psikiyatristlere ve psikologlara güvenin. Birçok hastanın hala ilaçlara ön yargılı yaklaştığını görüyoruz. Bizim amacımız size ilaca boğmak, ilacı verip işin kolayına kaçmak ve ya da ilacı yaz gönder değildir. Tam aksine bir klinik psikolog olarak benim işimin parçası ilaç kullanımı olmadan, terapötik yöntemlerle bana gelen kişilere yardımcı olmaktır. Fakat tekrar belirtmem gerekiyor ki; ilacın gerekliği olduğu rahatsızlıklar var. Hatta ve hatta ilacın şart olduğu rahatsızlıklar da var. Çoğu zaman bana sordukları sorulardan bir tanesi psikiyatrik ilaç bağımlılık yapar mı? Şimdi ben size soruyorum; sizin sağlığınız ve iyiliğiniz için görevlendirilen bizler neden size bağımlılık yapacak ilaçlar verelim? Burada bir tezatlık var. Komşunun demesiyle, arkadaşın demesiyle olmaz bu işler. Tansiyon hastası birine ve ya şeker hastası birine aynı şeyi söyleyebilir misiniz? Bu kişilerin de her gün, düzenli olarak ilaç almaları gerekmektedir. Okuyun! Kendinizi ve etrafınızdakileri bilgilendirin!

Terapi işe yarar mı? Gelenlerde, gelmeyenler de bu sorunun cevabını merak ediyor. Konuş, anlat, nereye kadar? Bizim elimizde sihirli bir değnek yok, sihirli sözcükler ve ya anlık bir tedavi yöntemi yok. Bunu artık bizden beklemeyin. Hayatta her şeyde olduğu gibi bunun için de çaba göstermeniz gereklidir. Motivasyon göstermeniz gereklidir. Bizim işimiz size sıkıntılarla baş etmeyi öğretmektir. Bunu uygulamak size kalmış.

Terapi ve tedavi süreci her birey için farklıdır. Sıkıntının kaynağına göre, var olma süresine göre ve derecesine göre farklılık gösterebilir. Bunu siz tespit edemezsiniz ve burada yine hekiminize veya psikologunuzla güvenmeniz gerekir. Yapılan bir araştırma; hastaların yüzde 50’sinin 8 seansta ilerleme kaydettiğini, yüzde 75’inin ise 6 ay içerisinde belirgin biçimde iyileştiğini göstermiştir. Fakat tekrar tekrar vurgulamak istiyorum ki; bu noktada hastanın motivasyonu, iyileşme istediği ve çabasının önemi çok büyüktür.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca KÜÇÜKTETİK Fotoğraf
Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca KÜÇÜKTETİK'in Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Önyargılar!' başlığıyla benzeşen toplam 1 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağımlılık Mart 2016
◊ Kaygı Bozukluğu Mart 2016
◊ Farkındalık Mart 2016
◊ Duygusal Taciz! Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:33
Top