2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu(Dehb)
YAZI #4203 © Yazan Uzm.Psk.Ayşegül SOYSAL | Yayın Ocak 2018
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu(DEHB) gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, dikkat sürdürmede güçlük ve yetersiz dürtü kontrolü gibi temel belirtilerin gözlendiği bir bozukluktur. DEHB tanısı alabilmek için en az 6 aydır bulunması ve sorunların en az 2 farklı ortamda ortaya çıkması gerekmektedir.
Ebeveyn tutumu çocuğun kişilik özelliğinin belirlenmesinde, sorun çözme becerilerinin gelişiminde ve çevresiyle etkileşiminde anne-baba tutumu büyük öneme sahiptir. Çocuk anne-baba tutumlarına ve gelen geri bildirimleri taklit ederek davranış ve becerileri geliştirir.

ANOREKSİYA NERVOZA

Anoreksiyalı hasta genellikle normal kilosundan %15-20 daha zayıftır. Anoreksiya, psikiyatrinin ilgilendiği önemli konulardan biridir. Hem fiziksel hem de psikolojik etmenler değerlendirilerek teşhis koyulur.
Enerji alımı kısıtlanarak yaş ve cinsiyete göre zayıf olma, yoğun kilo alma ya da şişmanlama korkusu, beden biçimi ve kilonun algılanmasında bozukluk, kilo kaybetme amaçlı çeşitli davranışlar ve amenore dikkati çeker. Kişinin kendini nasıl gördüğü önemlidir. Bu hastalığa sahip kişiler genellikle hastalıklarını inkar ederler, bu yüzden Anoreksiya Nervoza’nın teşhisini koymak çok zorlaşır. Anoreksiyanın şiddeti, ne kadar etkilediği kişiden kişiye farklılık gösterir çünkü herkesi aynı derecede etkilemeyebilir.

ÇOCUKLUK ÇAĞI KORKU VE KAYGILARIN SINAV KAYGISIYLA İLİŞKİSİ

Yetişkinler için sıradan olan bazı sesler, görüntüler ve hayvanlar, bazen çocuklar için çok korkutucu, ürkütücü olabilir. Çocuğun gelişimi devam ettikçe korktuğu durum ve nesneler de, bulunduğu yaşa göre değişiklik gösterir. Önemli olan nokta, bu korkunun süresi ve yaş dönemine uygun olup olmadığıdır.
Doğumdan sonraki ilk bir yılda bebekler, yüksek ve ani seslere duyarlıdır. Anne-babadan ayrılma, yabancı kişiler ve yeni ortamlar birer korku kaynağıdır. Çocuklar 2-6 yaşlar arasında diğer yaşlara göre daha çok korkar. Bu yaşlarda yabancılardan korkma önde gelir. İki buçuk yaş civarında karanlık, tuvaletten korku, palyaçolardan korkma görülebilir.
Hayali yaratıklar yine korku nedenleri arasındadır. Bazıları önceden tepki vermediği halde, bir anda 3 yaş civarında köpeklerden korkmaya başlar. Altı yaşından sonra, okul korkuları, performans korkuları gibi daha gerçekçi korkular baş gösterir. Okulla ilgili korkular ileriki dönemlerde de devam edebilir.

EBEVEYNİ BOŞANMIŞ ÇOCUKLARDA KAYGI

Çocukluk yılları insan hayatının en hızlı gelişim yıllarıdır. Bu yıllarda fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimin temelleri atılır. Çocuk çevresini tanımaya, çevresindeki ilişkileri kendince anlamaya, olaylara karşı bakış açısı kazanmaya ve olayları yorumlamaya çalışır. Bu gelişim süreci içinde çocuğun içinde bulunduğu çevresel koşullara göre kaygı düzeyi de şekillenmeye başlar. Kaygı duygusu anne- babasının, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının davranışlarına göre artar veya azalır.
Anne ve babası boşanan çocuğun yaşayacağı en büyük ruhsal sorun, terk edilme korkusudur. Enden giden ebeveynin onu unutacağını, artık sevmeyeceğini sanır. Bu da kendine güvenini zedeler. Kimisi anne ve babasını bu işi başaramamış olmakla suçlar, onları bir araya tekrar nasıl getirebileceğini düşünüp durur. Çocuklar bazen içinde bulundukları duruma içe kapanma ya da öfke ile karşılık verir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşegül SOYSAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayşegül SOYSAL
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşegül SOYSAL'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu(Dehb)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygularını Yönet Ocak 2018
◊ Okula Uyum Süreci Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:09
Top