2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağında Mükemmeliyetçilik
YAZI #4231 © Yazan Uzm.Psk.Ayşegül SOYSAL | Yayın Ocak 2018
Mükemmeliyetçilik, kusursuz olmak için çabalama makul olmayan yüksek standartlara ulaşma ve bu standartları koruma eğilimi olarak tanımlanmaktadır. Mükemmeliyetçilik uzun yıllar boyunca araştırmacılarca farklı şekillerde tanımlanmış ve kavramsallaştırılmıştır. Mükemmeliyetçiliğin ilişkili olduğu, düşük benlik saygısı ve depresyon gibi olumsuz değişkenler üzerine odaklanmıştır. Mükemmeliyetçilik, yüksek akademik başarı beklentilerinin egemen olduğu okul ortamlarında çalışılması önem taşıyan bir konudur.
Birçok psikolojik problem ile ilişkili olduğu bulunan bir kişilik özelliği olan mükemmeliyetçilik üstün yetenekli çocuk ve ergenlerin ortak bir özelliği olarak görülmektedir. İnsan gelişiminin sağlıklı bir parçası olduğu düşünülen mükemmeliyetçilik aynı zamanda yıkıcı bir özellik olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Pozitif formu olarak değerlendirilen sağlıklı-normal mükemmeliyetçilik büyük başarılara yol gösteren enerjiyi güdüleyici bir rol oynayabilmektedir. Bununla birlikte mükemmeliyetçilik hayale zarar veren, canlılığı, yaratıcılığı körelten ve bir bireyin yeteneklerini kullanmasına engel olan, başarısızlık korkusunu güçlendiren bir güç olarak da etkisini gösterebilmektedir.
Bu açıdan değerlendirdiğimizde mükemmeliyetçilik üstün yeteneklilerde daha sıklıkla görülen ve üstün yeteneklerde başarıyı, yaratıcılığı destekleyici bir özellik mi yoksa engelleyici bir özellik mi sorusu ile karşı karşıya gelmekteyiz. Literatürde üstün zekalı ve üstün yetenekli öğrenciler mükemmeliyetçi olarak görülürken ülkemizde üstün yetenekli öğrenciler ile ilgili yapılan araştırmalarda öğrencilerin mükemmeliyetçilik özelliği ele alınmıştır.
Mükemmeliyetçi çocuklar karar vermede güçlük çeker. Hata yapmaktan korkarlar. Ödev yaparken fazla silgi kullanırlar. Düşük not aldıklarında suçluluk hissi duyarlar. Başkalarının eleştirilerine karşı kırılgandırlar. Sosyal ilişkilerinde onaylanma ihtiyaçları vardır. En iyiyi yapmaya çalıştıkları için işlerini zamanında bitiremezler. Yeterince iyi olmadıklarını düşündüklerinde başarının keyfini çıkaramazlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşegül SOYSAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayşegül SOYSAL
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşegül SOYSAL'ın Makale ve Yazıları
► Çocukluk Çağında Depresyon Psk.Sinem ERUSTA
► Çocukluk Çağında Mastürbasyon Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Mükemmeliyetçilik Psk.Begüm SAYAN
► Mükemmeliyetçilik Psk.Adem TATAR
► Mükemmeliyetçilik Psk.Mehmet ARAS
► Mükemmeliyetçilik Psk.Şeyma ATASOY
► Mükemmeliyetçilik Psk.Nihal ARAPTARLI
► Mükemmeliyetçilik ve Psikopatoloji Psk.Ezgi DENİZEL GÜVEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağında Mükemmeliyetçilik' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygularını Yönet Ocak 2018
◊ Okula Uyum Süreci Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:16
Top