2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz ;
YAZI #450 © Yazan Dr.Mustafa Nafiz KARAGÖZOĞLU | Yayın Ağustos 2009
RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ ;

Eğer özellikle doktorunuz tarafından yapılmış size has bir öneri yoksa : !!!!!

Ramazan ayında 4 öğün beslenin, öğünleri; sahur, iftar yemeği, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenleyin.

Sahurda Öğün Atlamayın.

''Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutmayın'' .

Bir çok kişi sabah erken kalkmamak için oruçlarını sahura kalkmadan tutmaktadır.

Bu tip hareketler açlık periyodunun 20 saatte kadar uzamasına neden olabilmekte; hem glukoz metobalizmasını hem de kalp fonksiyonlarını kötü yönde etkilemektedir.

Sahur ağır yemekler yerseniz , gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı artar ve kilo alma riskiniz artar. Sahurda ya hafif bir kahvaltı yapın ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğünün tercih edin.

Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren;
yumurta, süt, yoğurt, peynir veya kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketin.

Hastalarımız uzun süren açlık sonrası iftar sofralarının zenginliği karşında birde dost ve arkadaşlar eşliğinde yapılan iftarlar kişilerin normalden fazla yemek yemelerine neden olmaktadır.

Hepimizin bildiği gibi yemeklerin sindirimi için yemeklerden hemen sonra kanımızın en az 5te biri mide ve bağırsaklarımıza aktarılmaktadır.

Gün içinde uzun dönem su içilmemesi nedeniyle kanımızın en yoğunlaştığı dönem iftar öncesidir.

Bu hem dolaşan kanın daha koyu olmasına, yeterli dolaşımı sağlamak için kalbin daha hızlı çalışmasına, dolayısıyla kalbin daha çok yorulmasına neden olabilmektedir.

İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayın,
Mümkünse orucu hafif öğünle açtıktan sonra sofradan kalkarak hareket edin.

Kan glikozu yükselmesi yemekten 15-20 dakika sonra artmaya başlar.

Çok hızlı yemek yendiğinde ilk 10-15 dakikada enerjisi yüksek besinler yenmesi durumunda, ilerleyen günlerde kilo alımına neden olabilir..

10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edin.
Yemeğin ardından hemen yatmayın.

Günde ortalama 2-2,5 litre su için, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları vb. içmeye çalışın.

İftarda sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin.

İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olmaya çalışın.

Teravih namazına gidecek hastalarımızın özellikle iftar yemeklerini az miktarda yiyerek efor sırasında kalbini az yormaları uygundur.

Yemekleri bütün bir akşama yayarak kalplerine düşecek iş yükünü azaltabilirler.

Yemek pişirme yöntemi olarak özellikle ızgara, haşlama, ve fırında yapılan yemekler tercih edin, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durun.

Kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edin.

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin, Ramazan öncesi aldıkları kalori miktarları, oruç tuttukları dönemle karşılaştıran çalışmaların sonucu genellikle oruç tutulan dönemde daha az kalori tüketildiğini ortaya koymaktadır.

Yine çalışmalar Ramazan ayında oruç tutanların kilo kaybetmediklerini göstermiştir.

Bunun nedeni olarak fiziksel aktivitede bir azalma olduğu gösterilmektedir.

Fiziksel aktivitenin düşmesine rağmen HDL kolesterolünün yükselmesinin en önemli nedeni ise uzun süren açlık döneminde vücuda dağılmış olan kolesterolü karaciğere geri taşınması ve kullanılması olduğu düşünülmektedir.

Araştırmalara göre oruç tutan kişilerde sıvı eksikliği olmadığı, gerekli olan sıvının iftardan sahura kadar olan bölümde alındığını göstermektedir.

Ramazan boyunca hem sebze hem de meyve tüketimini arttırarak, tükettikleri lifli gıdalar sayesinde açlık hissi daha azalacak, bunun yanında kolesterol ve yağ oranlarında artış görülmemiş olacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa Nafiz KARAGÖZOĞLU Fotoğraf
Dr.Mustafa Nafiz KARAGÖZOĞLU
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mustafa Nafiz KARAGÖZOĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Ramazan Ayında Beslenme Dr.Erdal DUMAN
► Ramazan Ayı, Oruç ve Çocuk Dr.Ali KORKMAZ
► Gebelik-Lohusalık ve Ramazan Op.Dr.Emre GÜRÇKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz ;' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Behçet Hastalığı Nisan 2009
◊ Aşkın Anatomisi Mart 2010
◊ Gebelikte Anemi.. Ekim 2009
◊ Sıcak Çarpması Ağustos 2009
◊ Ödüm Patladı ! ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:54
Top