2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yas'ın Gerçek Dünyada Evreleri
YAZI #6953 © Yazan Psk.Dnş.Cennet Şeyma TATAROĞLU | Yayın Mart 2021
Akademik kaynaklarda bildiğimiz üzere yasın 5 evresi bulunmakta. Tabi bu evreler gerçek yası yaşayanlarda kaç?
Üniversiteden beri travmayla çalışırım bu konuya özel ilgim var. Travma,yas,kayıp vs. Bu duruma maruz kalan bireylere yakından ilgilenme ihtiyacı duydum hep..Ta ki kendim yaşayana kadar...
İşte o zaman akademik makalelerin,kaynakların ötesine geçtim..Gerçek acıyı ve gerçek yas'ı yaşayınca insan hem özel hayatında hemde mesleki hayatında daha ciddi değişimlere gidiyor.
Mesela o yas 5 değil binbir evreymiş meğer..inkar,öfke, pazarlık,depresyon,kabullenme..Bunlara ek;sinir krizleri,olgunlaşma,kalp kırıklıkları,hayal kırıkları,büyüdüğünü farketme hatta büyümek zorunda kalma,bir daha gülemeyecekmişsin hissi,içine kapanma vs vs... Bunlar yasın binbir boyutundan bazıları..
Gerçekten de hayatta ne kadar çok deneyimin varsa o kadar danışanına fayda verebiliyorsun..Karşındaki acı çekiyor..Çektiği acıyı teoriyle değil kendin de yaşadığın için yüksek empatiyle karşılıyorsun..Daha çok fayda sağlamak daha çok yarasına derman olmak istiyorsun..Kendi yaran başkasınınkini kapatarak kapanıyor..
Çok çeşitli tavsiyeler veriliyor..Halbuki yaralının ihtiyacı tavsiye değil. İhtiyaç bazen sadece konuşmak bazen sadece anlaşılmak.. Ama tavsiye değil. Avutulmak hiç değil.. Bırakın yaralı acısını,yaşını yaşasın.. içinde kalmasın,içinde büyüyen bir dağ olmasın o acı..
Konuşmak istiyorsa konuşsun..Zorlamayın..
Zaman verin..
Ne zaman hazırsa o zaman kaldığı yerden devam etsin hayatına..Çünkü sanılanın aksine hayat onun için bildiğiniz gibi devam etmiyor..
Pek. Dan. Cennet Şeyma Tataroğlu
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cennet Şeyma TATAROĞLU Fotoğraf
Psk.Dnş.Cennet Şeyma TATAROĞLU
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Cennet Şeyma TATAROĞLU'nun Makaleleri
► Uyku ve Evreleri Psk.Filiz ÖMEROĞLU
► Uyku Evreleri Psk.Nurhayat YÜKSEL
► İlişkinin Evreleri Psk.Halil GÜNGÖR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yas'ın Gerçek Dünyada Evreleri' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:55
Top