2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mango Hem Besleyici Hem de Zayıflatıyor
MAKALE #10977 © Yazan Dyt.Atilla ZEYREK | Yayın Mayıs 2013 | 16,372 Okuyucu
Vitamin içeriği

Mango iyi bir C vitamini kaynağı olup 1 kasesinde bu antioksidan vitaminden yaklaşık 60 mg ihtiva eder. Yine B6 vitamini yani Pridoksinden 1 kasesinde 196 mg kadar bulunur. B6 nın hemoglobin üretimi ve kan şekerinin ayarlanmasında hayati rol aldığı çalışmalarda bildirilmektedir. Bir kase mango 325 mg B5 vitamini yada pantotenik asit içerir, pantotenik asit enerji üretimi ve karbonhidratların glikoza dönüşmesinde major rol alır. Mango A vitamininin mükemmel bir kaynağıdır, 1 kase mangoda 1,785 IU bulunur. Enfeksiyon engelleyici vitamin olarak bilinir, sindirim ve solunum sistemlerinin hücrelerinin bütünlüğünün ve fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur dolayısıyla patojen yani hastalık yapıcı organizmaların vücuda yayılmasını engeller. Ek olarak 1 kase mango vitamin-A öncülü ve vitamin A nın antioksidan formu olan 1056 mcg beta-karoten içerir ki, bu antioksidan vücudumuzda karetenoidleri retinol yada A vitaminine çevirir.

Mineralleri

Mango kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi esansiyel ve sağlıklı olan mineralleri içerse de bu meyvedeki yüksek potasyum düzeyi besinsel değeri hakkında düşündürücü bir sonuç veriyor. Bir kase mangoda yaklaşık 277 mg potasyum bulunuyor ve yaklaşık olarak yarım kase dilimlenmiş muzdaki miktar kadar. Taze meyve ve sebzelerde bolca bulunan potasyum, kan basıncının ve nabzın stabil kalması için gerekli olan bir elektrolittir. Yine 1 kase mangoda yaralanmalarda ihtiyaç haline dönüşen çinkoyu 15 mg, kandaki oksijenin taşınması için gerekli olan demiri ise 26 mg kadar ihtiva eder. Az bir miktarda bakır, selenyum ve manganez de içerir.

Zayıflatır mı?
Mango fibröz yani bileşimini liflerden oluşan bir meyvedir ve diyet lifleri sizin sağlıklı diyetinizin en önemli parçasıdır. Diyet lifi, düşük kan kolesterol seviyesi ve kan şeker kontrolüne yardımcı olur, yine hemoroid oluşum riskini azaltır ve yapılan çalışmalarda kolon hastalıklarının engellenmesinde etkin rol aldığı bildirilmiştir. Zayıflama programınızda anahtar rol alarak sizi daha uzun süre tok tutacaktır.

Nasıl alalım?

Olgunlarının sap tarafından çıkan bir aroması vardır, burası biraz yumuşak ve dokunduğunuzda hafifçe içine çöküyorsa mango olgunlaşmış demektir. Olgunlaşmamış mangolar oda sıcaklığında bir kağıttan torba içerisinde olgunlaştırılabilir. Torba içerisine koyacağınız bir elma doğal bir etilen gazı oluşturacağından mangonun daha kısa sürede olgunlaşmasını sağlayacaktır.

Allerjik bir meyve

Tamamiyle olgunlaşmamış mangolar alerjik duyarlı insanlarda ağızda tahrişe ve kaşıntıya yol açabilir, bu durum sizde de varsa ciddi allerjik reaksiyonlarla karşılaşabilirsiniz. Bazı insanlar mango yerken dikkatli olmalılar. Mango kabuğu urushiol üretir, alerjik reaksiyona yol açan, zehirli sarmaşıklarda da bulunan bu yağdır. Fakat bu yağ sadece mangonun kabuğundadır bu nedenle birçok insan mangoyu yerken problem yaşamaz. Bitki sütüne karşı alerjisi olanlarda mangoya karşı problemler oluşabilir, bitki sütü meyveye çapraz bulaşır.

Nasıl tüketelim?

Mangoyu bir aparatif ve ara öğün olarak elinizle yemekten başka, onları küp şeklinde doğrayarak, bir tropikal esinti vermek amacıyla salatalarınıza ekleyebilirsiniz, sandviciniz yanında ince uzun doğrayarak servis edebilirsiniz yada suyunu süt yada ananas ile karıştırarak ferahlatıcı bir içecek olarak kullanabilirsiniz.

Ananaslı Mango tarifi (Smoothie)

1 kupa donmuş ananas
1 kupa donmuş mango parçacıkları
1 kupa yogurt
⅓ kupa süt
2 çay kaşığı şeker
Buz parçaları istendiğinde

Yukarıdaki besinleri blender da karıştırın buzun daha ince olması için süt ilave edebilirsiniz, sabah kahvaltısı olarak yada ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Afiyet olsun..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mango Hem Besleyici Hem de Zayıflatıyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Atilla ZEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Atilla ZEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Atilla ZEYREK'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mango Hem Besleyici Hem de Zayıflatıyor' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:17
Top