2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Stres; İkinci Çocuk Rakip mi?
MAKALE #11066 © Yazan Uzm.Psk.Özge SOYSAL | Yayın Haziran 2013 | 3,812 Okuyucu

Gebelikte stres:
- Gebelik sırasında kadının aynı anda yaşadığı biyolojik, ruhsal, zihinsel ve soysal değişimler söz konusu.
Örneğin bebeğin anne karnında sağlıklı gelişip gelişmediğiyle ilgili endişeler, yapılması gereken testler,düzenli kontroller, medyada ve internet ortamında süreğen olarak yapılan uyarılar, verilen tavsiyeler; beslenme, uyku, cinsellik gibi alışıldık gündelik düzenin değişmeye başlaması. Bunlarla birlikte yeni bir ekonomik düzenlenişe geçmenin zorunluluğu (masraflar vb.)
Gebelik sırasında aile, iş ve arkadaş çevresinde merak ve ilgi odağı olmakla birlikte, konuşulan konuların genelde hamilelik-bebek-annelik üzerine odaklanması ve sanki bütün yaşantısının ve her türlü uğraşının annelik etrafında döndüğünü duyumsayan kadınlar için bunun zaman zaman kaygı verici olabilmesi.
Gebelikte stresin bir diğer ruhsal nedeni, anne adayının gebelik sırasında kendi annesiyle olan ilişkilerinin yeniden gündeme gelmesidir. Bu da anneyle olan ilişkinin hem yakınlaşması yani annenin hem model alınması, hem de geçmişte yaşanmış olası ruhsal travmalar nedeniyle anneden uzaklaşma, mesafe alma ihtiyacının hissedilmesi.
Çift olmaktan aile olmaya geçiş evresi, ruhsal bir hazırlanışı yani evde, yaşantımızda ve zihnimizde yeni gelene, üçüncü birine yer açmayı gerektirir. Bizden farklı olan başka bir varlık, kendi ihtiyaç ve talepleriyle yaşantımıza dâhil olmaya gelirken, kadın ve erkek de anne-baba rollerine hazırlanmaya başlarlar. Bu kadının erkekle olan çift ilişkisinin, bu ilişkiye ebeveyn rollerinin ve sorumluluklarının da eklenmesiyle değişeceği anlamına gelir. Bu değişimin kendisi bazen problemli,dolayısıyla da stres yüklü olabilir. Kadın ya da erkekten biri bebeği kendisine rakip olarak algılayabilir, dolayısıyla da değişime direnebilir.
Bir başka unsur da gebelik sırasında gittikçe büyüyen ve dünyaya gelmeye hazırlanan çocuğun gerçeklikte neye benzeyeceği ve nasıl olacağı sorusudur. Ekografilerde izlenen kimi görüntüler olmasına rağmen, bebek büyük bir yanıyla kadın için hayali/kurgusal kalmaya devam eder. Ve çoğu kez kadın hayal ettiği bebeğiyle bütünleşir,kaynaşır, ideal bir mutlu olma haline ulaşır -bir nevi aşk yaşantısı- ve işte doğum bu hayallerden farklı olarak bebeğin gerçekliğiyle karşılaşmak hatta yüzleşmek anlamına gelir. Tabii kısmen de hayal edilmiş olanları kaybetmek,çünkü artık söz konusu olan ağlayan, uykudan mahrum bırakan, anne ve babaya aynı zamanda birer kadın ve erkek olarak özel yaşantılarını unutturan hatta alıkoyan gerçeklikteki bir bebektir.
İkinci çocuk rakip mi?
- İkinci çocuk anne ve babaların artık hem gebelik süreci hem de anne-baba rolleri açısından daha deneyimli oldukları bir zamanda dünyaya gelir. Bu açıdan da birinci çocuğa göre anne-babaların ideallerini yerine getirme yükünden ya da kimi ailevi hikâyelerden, geçmiş travmalardan (göç, düşük vb.) daha hafiflemiş olarak doğar. Anne çoğu kez daha deneyimli, daha rahatlamış, daha az evhamlıdır ve buda dolayısıyla ikinci çocuğun yetiştirilme tarzına, kişiliğine yansır. İkinci çocukların genelde daha rahat ve daha az köşeli bir kişiliklerinin olduğu yapılan bir tespittir.
İkinci çocuğun doğumuyla birlikte birinci çocuk sadece onun üzerine yoğunlaşan sevgiyi kaybetmeye başlar. Üstelik yeni gelenle birlikte ev yaşamındaki başka birçok alışkanlık da değişmiştir. Yeni olanla karşılaşmak ve kabul edip uyum sağlamak beraberinde dirençleri de getirir. Zaman zaman yaşanan öfke nöbetleri ya da giderek içe çekilme gibi belirtiler büyük kardeş için yaşanılan zorluklara işaret eder.
Anne babanın tutumu burada çok önemlidir, herkesi eşit derecede sevmek (zira bu mümkün değil) yerine,kardeşlerin her birine ayrı ayrı değer vererek, her birinin kendilerine özgü özelliklerini öne çıkararak sevebilmek daha sağlıklı ve eşitlikçi bir tutum.
Kardeşler arası ilişkide ikinci çocuk doğduğu zaman, ilk çocuğun yaşı ve gelişimin hangi evresinde olduğu önem teşkil eder. Çünkü bu evrelere göre her çocuğun geliştirdiği zihinsel algılayış ve kurduğu düşlemler farklılık gösterir.
Ayrıca ikinci çocuğun cinsiyeti (özellikle Türkiye gibi ülkelerde) ailedeki konumu açısından ve rakip olarak algılanıp algılanmasında büyük rol oynar.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Stres; İkinci Çocuk Rakip mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özge SOYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özge SOYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Özge SOYSAL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özge SOYSAL'ın Makaleleri
► Ailedeki Stres Etkenleri ve Çocuk Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Ailedeki Stres Etkenleri ve Çocuk Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► İkinci Evlilikler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► İkinci Evlilikler Psk.Kemal ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Stres; İkinci Çocuk Rakip mi?' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Stresin Etkileri Haziran 2013
► Psikoretapi Nedir? Haziran 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:45
Top