2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pellegra Hastalığı ve Niasin Eksikliği
MAKALE #13726 © Yazan Dr.Nail BAMBUL | Yayın Aralık 2014 | 9,049 Okuyucu
Pellegra hastalığı gelişmekte olan ülkelerin sorunlarından biridir.Niasin eksikliğinden oluşur.Niasin iyi beslenememe,yanlış beslenme,tektip (örneğin sadece mısırla)
beslenme,alkol kullanma gibi durumlarda gelişir. Nisin eksikliği özelikle TBC tedavisi için kulanılan izonizid kullanımından sonra ortaya çıkabilir.Doğuştan bir hastalık olan Hartnup hastalığındada niasin eksikliği vardır.

Niasin b3 vitaminidir.b3 vitamini, brokoli, et, havuç, , karnıbahar, ,patates, peynir, süt, yumurta,bol miktarda bulunur.Niasin eksikliği birçok organda bozukluk yapar.Sık olarak beyinle iligili (noropsikiatrik ) bulgular görülür.İrritabilite,aksiyete fikir uçuşmaları ,sanrılar,apati,spastik pareziler,yorgunluk,depresyon,myelit,periferik noropati bunlardan bazılarıdır.

Cilt tutulumu diğer sık görülen ve önemli bir bulgudur. Cilt tutulumu özellikle güneş gören yerlerde ,iki tarafli ve simetriktir.El sırtları hastalığın sık oturduğu yerlerden biridir.Ayrıca boyunda V tarzında ve ayakların açık yerlerine lezyonları görmek mümkündür.Döküntüler güneş yanığını benzer ve kırmızıdır.Lezyonun olduğu yerlerde hiperpigmentasyon,cilt kalınlaşması ,kuruluk ve kabalaşma vardır.Aşırı kurumadan dolayı çatlaklar ve ağrı oluşur.Boyundaki tutulum kolyeninin yaptığı iz gibi yada kolyenin kontak dermatiti gibi görülür.burası c3-c4 dermatomları geçtiği yerllerdir.

Hastalardaki klinik bulgular farklı şekillerde farklı zamanlarda ortaya çıkabilir.Bazen de aynı zaman periyotunda görülebilirler.O yüzden klinisyeni şaşırtabilir.Cilt bulguları psöriasis,ekzama ile ayırıcı tanıya girer

Periferik nöropati motor ve sensoriyeldir yani polinoropatidir. bu durumda diabetes mellitus mutlaka ayırıcı tanıya girmelidir.Hastanın diabeti olup olmadığı ,plazma açlık şekeri, tokluk şekeri ve hgbA1c gibi testlerle ekarte edilmelidir.Diğer taraftan alkol kullanımı mutlaka sorgulanmalıdır. Çünkü alkol kulananlarda hem direkt toksik etki hemde nütrisyonel bozukluklarla polinoropati gelişebilir..B12 eksikliği noropatide mutlaka göz önüne alınmalıdır.

Hızlı ilerleyen noropatilerde akut inflamatuar demiyelize poli radikülonöropatiler akla gelmelidir (guillain- barre sendromu).Vaskulite bağlı noropatiler için p-anca, c-anca ,MR Görüntüleme ,sinir ve cilt biyopsilerinden faydalanabilir.Vaskülite bağlı noropatilerde c hepatite bağlı kryoglobulinemi akla gelmeli ,alt ,ast anti-hcv bakılmalıdır.Hastanın öyküsü müsait ise anti hiv araştırılmalıdır.

Pellegra hastalarının en az yarısında mide barsak bozukluğu vardır.Mide ve barsakta yaygın atrofi ve inflamasyon bu bozukluğun sebebidir.Hastalar diyareden şikayetcidir. malabsorbsiyon ve malnütrisiyon hastaları kaşektik yapar. Ayırıcı tanıda inflamatuar barsak hastalığı, wipple,çöliak,amiloidoz düşünülmelidir.özelikle inflamatuar barsak hastalıkları cilt lezyonlarıda yaptıklarından sık karışıklığa neden olurlar. Endoskopi genellikle ayırıcı tanıda yardımcı olur.Demans diyare raş niasin eksikliğinin ensık beraber görülen durumudur.

Noropsikiakrik bulgular hastaların noroloji veya psikiatri doktorlarına gitmelerine sebeb olur.Santral sinir sistemini tutan kronik enfeksiyonlar özelikle sifilis,wipple,HIV infeksiyonu,lyme çoğu zaman gözönünde bulundurulmalıdır.Lyme hastalığı nöropatide yaptığından pellegra ile karişmaya sebeb olabilir.

Hastaların bu semptomlarının düzelmesi için niasin replasmanı yapılmalıdır. Bu hastalar aynı zamanda kaşektik olduklarından yüksek proteinli diyet,B komplex vitaminler verilmelidir.

Tedaviye cevap hastaya ve hastalığın şiddetine göre değişir. Ancak klinisyen tedaviye başladıktan birkaç gün sonra iyileşme belirtilerini gözlemleyebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pellegra Hastalığı ve Niasin Eksikliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Nail BAMBUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Nail BAMBUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nail BAMBUL Fotoğraf
Dr.Nail BAMBUL
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nail BAMBUL'un Makaleleri
► Gebelikte D Vitamini Eksikliği Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Çocuklarda Dikkat Eksikliği Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Çinko Eksikliği ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Demir Eksikliği ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Gut Hastalığı Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Dikkat Eksikliği Nedir, Ne Değildir? Dr.Zengibar ÖZARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Pellegra Hastalığı ve Niasin Eksikliği' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lemierre Sendromu Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:24
Top