2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Gençlik Hastalığı ( Canin Distemper Virus)
MAKALE #13899 © Yazan Vet.Hek.Alp KILIÇ | Yayın Aralık 2014 | 6,917 Okuyucu
- Köpek gençlik hastalığı nedir?

Bilimsel adı Canine Distemper Virüs (CDV) olan bu hastalık çok bulaşıcı ( özellikle aşısız köpeklerde), öldürme oranı çok yüksek ve nörolojik komplikasyonlarla seyreden bir hastalıktır.

- Hangi ortamlarda yaşarlar, duyarlı oldukları ortamlar nelerdir?

Distemper virüsün yaşam süresi soğuk ortamlarda daha uzundur. Donmaya yakın ısılarda 0-4 ̊C arasında haftalarca yaşayabilirler. 65 ̊C altında yıllarca ( en az 7 yıl) canlı kalabilirler.60 ̊C den yüksek ısılarda 30 dakika içinde parçalanırlar. Ultraviyole ışık , sıcak ve kuru ortamlara aşırı duyarlıdırlar.

- Hangi canlılara bulaşabilir?

Köpekgillerin büyük çoğunluğu bu hastalığa yakalanabilir. Kedigillerde klinik semptom göstermeden enfeksiyon gelişebilir. Canlı virüs parenteral olarak uygulanırsa insanlarda da enfeksiyon oluşturabilir.

- Nasıl bulaşır?

Enfeksiyonu taşıyan köpeklerin dışkıları, salyaları, idrar, göz yaşı akıntısı ve burun akıntıları virüsü yayar. Hastalığın ortaya çıkması etken alındıktan sonra ortalama 4-10 gündür. Enfeksiyondan sonra 60-90 gün etkeni yayarlar. Hasta olan köpeklerle temas veya aynı ortamda bulunmaları etkeni bulaştırmaya yeterli olur.

- Hangi özellikte köpekler hastalığa daha duyarlıdır, hangileri daha dirençlidir?

Bağışıklık sisteminin hastalığa direnci köpeğin yaşı, ırkı ve etkenin virulansı ile doğrudan etkilidir. Yavrular sütten kesildikten sonraki dönemde anne sütünden aldıkları bağışıklık azalmaya başlayınca enfeksiyona çok duyarlı hale gelirler. Alman kurtları ve Cocker cinsi köpeklerin hastalığa direnci zayıftır. Boxer, pekinese ve İskoç terrierler nispeten daha dirençlidirler.

- Köpeğimizin distemper olduğundan nasıl şüpheleniriz, bulgular nelerdir?

Distemper virüs solunum sistemi, sindirim sistemi ve merkezi sinir sisteminde görülebilir. Genelde birden fazla sistemde birden hastalık oluşturabilir. Etkilendiği bölgeye göre formları vardır. Göz formu, sinirsel form, solunum formu, sindirim formu ve deri formu görülebilir. Etkilendiği sisteme ve oluşan forma bağlı belirli semptomlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar ishal, kusma, sıvı kaybı, kilo kaybı, öksürük, burun akıntısı, deri hassasiyetinin bozulması, deride yaralar, vücudun bazı kaslarında titremeler, tikler ( yüz ve bacaklarda), görme bozukluğu, yürümede aksaklıklar. Bu bulgulardan bir veya bir kaçı köpeğimizde görülüyorsa hastalık teşhisi için bir veteriner hekime danışmak ve muayene ettirmek gerekir. Bir çok hastalıkta bulunan semptomlar olduğu için teşhis biraz zorlaşabilir.

- Kesin teşhis nasıl koyulur?


Semptomlar ortaya çıkmış ve aşıları yapılmamış 3-6 aylık köpeklerde distemper
düşünülmelidir. Şiddetli olaylarda sadece semptomlar teşhis koymaya yeterli olabilir. Ancak solunum yolu enfeksiyonlarında ve sadece ishal, kusma görülen köpeklerde hastalık karışabilir. Bazı laboratuar testleri, rapid testler teşhiste yardımcı olabilir.

- Tedavisi mümkün müdür?

Tedavi edilen durumlarda hasta sahiplerinin bilmesi gereken nörolojik semptomlar oluşmamışsa bile tedaviden sonra ortaya çıkabilecek olmasıdır. Bu semptomlar geri dönüşü olmayan yöndedir. Tedavi genellikle semptomları ortadan kaldıracak tarzda ve köpeğin hastalığı yenmesine yardımcı olmak amacıyla yapılır. Hazır immunserumlardan sonuç alınabilmektedir.

- Bu hastalıktan köpeğimizi nasıl koruyabiliriz?

Öncelikle yavruların doğumdan sonra anne sütü almaları çok önemlidir. Çünkü distemper virusa karşı antikorların %97 si anneden yavruya kolostrum ( anne sütü) yoluyla geçer ve ortalama 1-4 hafta koruma sağlar. Yavrularda bu antikor seviyesi 6-8 haftalarda önemli derecede düşer ve enfeksiyona duyarlı hale gelirler. Bu dönemde uygulanan distemper aşısına cevap verirler. Yavrular ilk aşılamayı takiben 3 hafta sonra en az bir kere daha aşılanmalıdırlar. Aşı sayısı ırkı ve büyüklüğüne göre 3 e çıkartılabilir. Aşılanmış olan köpekler her yıl yılda bir kez tek doz aşılanmalıdırlar. Aşı takvimi boyunca veteriner hekiminizin kuralları doğrultusunda parka veya diğer köpeklerin yanına götürebilirsiniz. En doğrusu karma aşılar bitimine kadar köpeğimizi steril tutmak diğer köpeklerden ve ortamlardan uzak tutmaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerde Gençlik Hastalığı ( Canin Distemper Virus)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Alp KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Alp KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alp KILIÇ Fotoğraf
Vet.Hek.Alp KILIÇ
Adana
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Alp KILIÇ'ın Makaleleri
► Köpeklerde Kanlı İshal ve Gençlik Hastalığı ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Burçin ÇAVDAR
► Köpeklerde Cushing’s Hastalığı Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL
► Kedi Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtiler ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Gençlik Hastalığı ( Canin Distemper Virus)' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:09
Top