2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Parvo Viral Enteritis ( Kanlı İshal )
MAKALE #12700 © Yazan Vet.Hek.Alp KILIÇ | Yayın Haziran 2014 | 5,227 Okuyucu
Köpeklerimizde çok yaygin olarak bulunan parvo viral enteritis ( kanli ishal) hakkinda bilmemiz gerekenler, en çok sorulan sorular.

- kanli ishal nedir ?


Köpeklerde kanli ishal yani parvo viral enteritis , parvo virus denilen bir virus tarafindan oluşan genellikle ishalle ve kusmayla seyreden çok bulaşici bir hastaliktir.

- Kanlı İshal hangi yaşlarda görülür ve nasil bulaşir ?



Her yaştaki köpekler hastaliğa yakalanabilir . 6 - 20 haftalik yavrularda hastalik daha çok ve daha şiddetli gözlemlenir çünkü bağişiklik sistemleri tam olarak gelişmemiştir . 6 haftaliktan küçük yavrular anne sütünden aldiklari pasif bağişiklik sistemi ( pasif maternal immunite ) ile bir süre korunurlar . Bağişiklik sisteminin erişkinlerdeki seviyeye gelmesi ortalama 3 aylikken başlar . Erişkin köpeklerin çoğu bağişiktir ya da hastalik vücuda girse bile herhangi bir bulgu göstermeden hastaliği atlatirlar . Bu nedenle yavrularla hastalik taşiyan erişkinler bir arada bulunursa bulaşma hizli bir şekilde olur . Yetişkin köpeklerin hastalikla ilgili bulgu göstermemesi taşimadiği anlamina gelmez . Hastaliğin duyarliliğini stres , yetersiz beslenme, diğer bakteriyel ve viral enfeksiyonlar , parazitler , uygun olmayan çevre isilari ve kötü barinda ortamlari arttirir .

- Köpeğimizin kanli ishal olduğundan nasil şüphelenebiliriz ?



Köpeğimizin yaşi özellikle 3 - 4 ayliktan küçük yavrularda depresyon , sürekli kusma , ateş , ishal , iştahsizlik gibi bulgular var ise şüphelenilmelidir. Özellikle doberban , pinschers, rottweiler , american pitbull terrier , englih springer spaniel irki köpeklerde bu hastaliğa yatkinlik vardir . Daha önce aşilanmiş olmasi hasta olma ihtimalini ortadan kaldirmaz.

- Kanlı İshal nasil teşhis edilir?



Hekiminiz öncelikle bulgular işiğinda hastaliktan şüphelenir ve kesin tani için bazi testler yapar . Bunlardan bazilari tam kan sayimi( hemogram ) ve rapid testlerdir .


Hemogramin belirlenmesi özellikle faydalidir . Kan bulgularina göre tani koyulabilir ayrica tedavi süresince iyileşmenin belirlenmesi amaci ilede bu labaratuvar testlerinden faydalanilabilir.


Rapid testler ise dişki örneğinden alinarak bakilan testledir. Sonucu kesin olmamakla birlikte genellikle doğru cevabi verirler .

- Kanlı İshalin tedavisinde neler yapiliyor?



Tedavide en önemli iş hasta sahibine düşmektedir . Kusma, istahsizlik gibi durumlari gözlediği anda bir veteriner hekime götürmek gerekir. Bu hastalikta ne kadar hizli tedaviye başlanirsa o kadar iyi sonuç alinmaktadir. Evde yapilacak bir tedavi yetersizdir. Acilen semptomlari engelleyecek medikal bir tedavi protokolüne başlanmalidir. Tedavi süresince veteriner hekimin uyarilarina dikkatle uyulmalidir .

- Köpeğimiz bu hastaliktan kurtulabilir mi ?



Doğru ve israrli tedavi ile komplikasyon şekillenmediği sürece çoğu hasta iyileşmektedir . Köpeğimizin yaşi ne kadar küçükse risk o kadar yüksektir .

- Köpeğimizi bu hastaliktan nasil koruyabiliriz ?


Hastaliğin önlenmesinde ve kontrolünde en etkili yol aşilamadir . Anne sütündeki bağişiklik ilk 72 saatte yüzde 90 oraninda yavruya geçer . 6 . Haftaya kadar koruma sağlanabilir . 6. Haftaliktan sonra düzenli olarak aşilamanin yapilmasi gerekmektedir . 20 haftaliğa kadar yavrular aşilama periyodunu takiben izole ortamlarda kalmali , yetişkin köpeklerden ve stresten uzak tutulmali , düzenli ve kaliteli besin almasi sağlanmalidir . Fazla sicak ve soğuk havalarda barindirilmamalidir .

Veteriner hekim alp kiliç

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Parvo Viral Enteritis ( Kanlı İshal )" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Alp KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Alp KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alp KILIÇ Fotoğraf
Vet.Hek.Alp KILIÇ
Adana
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Alp KILIÇ'ın Makaleleri
► Köpeklerde Kanlı İshal ve Gençlik Hastalığı ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Burçin ÇAVDAR
► Kedi ve Köpekte Kanlı İdrar Görülmesi. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Parvo Viral Enteritis ( Kanlı İshal )' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:33
Top