2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpekte Kanlı İdrar Görülmesi.
MAKALE #1057 © Yazan Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR | Yayın Mayıs 2008 | 131,780 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Kedi ve köpekte KANLI İDRAR GÖRÜLMESİ

Kedi ve köpeğin idrarının kanlı görülmesi bir hastalığın belirtisi olabilir. Hayvan sahiplerinin kedi ve köpeklerinin normal idrar rengini bilmeleri gerekmektedir. İdrar rengindeki değişikliğin farkında olmalılar. İdrarın rengini kontrol etme köpeklerde kolay olmasına karşın kedilerde (kuma çiş yaptıkları için) daha zordur. Kedi ve köpeğimizde genel sağlık problemi (iştahsızlık,durgunluk vb..) göstermese de çeşitli hastalıkların belirtisi olan KANLI İDRAR görülebilir.

KANLI İDRARIN NEDENLERİ:

1-Enfeksiyon(bakterilerin mantarların ya da parazitlerin neden olduğu) iltihaplanma.Mesanedeki (idrar torbası) taş veya kristallerden dolayı olabilir.
2-Tümör.İdrar yollarında mesanede kanser,T.V.T'de görülür.
3-Prostat hastalığı
( özellikle cinsiyetsizleştirilmemiş erkeklerde)Erkek kedi veya köpeğin kısırlaştırması prostat hastalıklarını da önleyecektir.Erkeklerin kısırlaştırılmasının üremelerini kontrolün dışında sağlıkla ilgili faydası da vardır.
4-Di
şide rahim enfeksiyonu (pyometra).Yine dişi hayvanların kısırlaştırımasının önemini vurgulamak gerekli.Kısırlaşmış dişinin üremesi kontrol edileceği gibi pyometra,rahim kanserine de önlem alınmış olunuyor.
5-Böbrek enfeksiyonu.Böbrekte bulunan kum,kristaller sebebiyle yada ikincil sebeblerle enfeksiyon oluşabilir.
6-Travma.Çarpma ,vurma,düşme,sadizm amaçlı tekmeleme,sopayla vurma.
7-Kı
zgınlık zamanı, dönemi. (dişide östrus)
8-Kanama bozukluğ
u.

BELİRTİSİ:

İ
drarda kırmızı renk

NELER YAPILABİLİR.

Hayvanı
nızın idrar yaptığından emin olmak için dikkatlice izleyin.
Kusma, bir
şey yememe ya da uyuşukluk gibi diğer belirtileri kontrol edin.
sırlaştırılmamış dişilerde akıntı olup olmadığı görmek için vulvaya bakın. Az miktar kan rengindeki idrar kızgınlık dönemimdeki bir köpek için normaldir fakat akıntı irim gibi görünüyor ve kokuyorsa, hayvanda pyometra (uterusta irin birikimi) olarak bilinen bir rahim enfeksiyonu olabilir.

İDRAR NUMUNUSİ ALINMASI;

Hayvanı
bir veteriner hekime götürün mümkünse hayvandan alınmış temiz bir idrar numunesi örneği getirin. Köpeklerden idrarın aktığı yere margarin kokusu veya alüminyum folyo pasta tabağı gibi derin olmayan bir kapı yerleştirerek numune alın. Kedilerde ise, çöp kutusuna çöp yerine geçirgen olmayan(akvaryum çakıl taşı gibi) bir madde yerleştirin. Kedi idrarı yaptıktan sonra idrarı kutudan temiz bir kaba boşaltın numuneyi veteriner hekime gittiğiniz gün almak en iyisidir, ancak nu mümkün değilse numuneyi bir gece buzdolabında saklayabilirsiniz. Köpeğin idrar numunesini evde alamıyorsanız veteriner hekimi ziyaretinizden en az bir saat önce köpeğin dışarıda idrar yapmasını engelleyin ki böylelikle veteriner hekim bir idrar örneği alabilsin.

KANLI İDRARIN ÖNLENMESİ.

1-Erkek hayvanları cinsiyetsileştirmek, prostat hastalığı riskinin azaltılmasına yardım edecektir.
2 –Di
şi hayvanlarınızı kısırlaştırmak rahim enfeksiyonlarını önleyecektir.
3-İ
drar yolu enfeksiyonları durumunda, doktor tarafından yazıldığı şekilde hayvana antibiyotik vererek ilerde olabilecek enfeksiyonların engellenmesine yardımcı olursunuz. Bunun yanı sıra, veteriner hekiminiz tarafından yazılan diğer ilaçlara veya herhangi bir özel diyete de bağlı kalın.
Sonuç olarak;hayvanlarımızın bizlere rahatsızlıklarını anlatma olanakları yoktur.Hayvan sahiplerinin uyanık olup,köpek-kedimizdeki normal olmayan bir durumu hemen anlamalıyız.Erken farkedilen rahatsızlıklar kronikleşmeden hemen tedavi edilir.Bu da kedi-köpeğinizin yaşam süresini ve yaşam kalitesini artırır.Sağlıkla kalın.

İ.SERDAR SAYAR
VETERİNER HEKİM
ADANA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpekte Kanlı İdrar Görülmesi." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     29 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın Makaleleri
► Kedi ve Köpekte Kusma ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Tüy Dökülmesi Problemi Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Gebelik ve Doğum Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kusma Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte Kulak ile İlgili Sorunlar ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Acil Bir Vakayı Farketme. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpekte Kanlı İdrar Görülmesi.' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:18
Top