2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpek Göz Hastalıkları
MAKALE #1547 © Yazan Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR | Yayın Eylül 2008 | 194,281 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Köpeğinizindeki görmeyi etkileyecek hiçbir durumun olmadığına emin olmak için herhangi bir kızarmış göz, veteriner tarafından muayene edilmelidir. Köpeğin gözündeki kızarıklık,yanma,kaşıntı,sulanma,aşırı çapaklanma göz hastalığının belirtisidir.Bu semptomlar hasta sahibi tarafından kolaylıkla fark edilebilir.Gözdeki bu belirtiler bir travma,vurma çarpma,yabancı bir cisim ( toz,toprak,bitki parçası ),alerji veya kimyasal bir maddeden kaynaklanabilir.Yada viral bir hastalığın (köpek gençlik hastalığı gibi) sonucunda oluşabilir.Köpek sahibinin rahatlıkla ayrımına varacağı bu (kızarma,kanlı görünüm,kaşınma,çapaklanma,sulanma gibi) belirtileri görür görmez acilen veteriner hekime götürmelidir.

Köpekte Konjunktiva İltihabı:


Konjuktiva iltihabı
göz kapakları içinde uzanan pembe dokunun şişmesidir. Göz ile göz kapaklarının birleştiren zar alt göz kapağının aşağıya üst göz kapağını da yukarıya çekerek görülebilir.

Nedenleri:

Enfeksiyon (bakterisel, virütik, mantarsal) bu daha çok genç hayvanlarda görülür ve diğ
eri köpeklere de geçebilir.
Alerji.
Göz kapağı
ndaki bozukluklar.(bazı türler yatkındır.Örneğin;boxer,buldog,pekigese)
Gözya
şı üretiminin olmaması.
Kimyasal tahri
ş.
Yalancı nesne.

Gözdeki Belirtileri:
zarıklık.
Şişme.
Çı
karma, akıntı (sulu, sümüksü, irin)
Acı veya ka
şıntı .

İlk yardım ;

Mümkün olduğ
unca çabuk, hayvanı bir veterinere tedavi ettirin.

Yuvası
ndan Çıkmış Göz:
Nedenleri:

Bu zedelenmeler çoğ
unlukla travma yüzünden oluşur ancak, bunlar özellikle pekingese cinsi küçük burunlu ve büyük gözlü köpeklerin enselerinden şiddetle çekilmesi ve yakalarının çekilmesi nedeni ile de oluşabilir.
Belirtileri:

Gözün bir ya da ikisinin yuvası
ndan fırlaması .
İlk yardım:

1-Steril göz losyonu uygulayı
n veya gözü gazlı bir bez, steril göz losyonu sürülmüş temiz bir bez veya steril petrol bazlı bir göz mehlemi ile kaplayın. Bu hayvanınızı veteriner kliniğine götürürken gözü kurumakta korur.
2-Hayvanı en çabuk şekilde bir veteriner kliniğine götürün. Gözü korumak için oldukça kı
sa bir zaman vardır, o yüzden geciktirmeyin.
3-Hayvanı
n boynuna bir kayış takmayın. Yapabiliyorsanız. Hayvanı taşıyın.
4-Hayvanı
gözünü kaşıması veya eşelemesine izin ermeyin.

Gözde Yabancı
Nesneler:

Yabancı
nesneler genelde kornea (gözün dış katmanı) veya konjonktiva (göz kapaklarının içi ve göz çukurunun tüm kısımlarında uzanan yumuşak, pembe dokular) üzerindedir.
Nedenleri:

Gözdeki yabacı
nesnelerin en yaygını bitki parçalarıdır ama göze saplanmış daha birçok nesne vardır. Normalde nesneler ya uçan parçacıklar ya da bitkiye sürtünme yoluyla göze girer.
Dikkatli olunmalı;
Başlarını araba camından çıkara köpekler uçan parçacıklardan yaralanabilir. Hayvanınızı hareket eden herhangi bir aracın içinde güvenli şekilde tutun ve asla hayvanı arkası açık bir pikabın arka bölümünde taşımayın.
Belirtileri:

Şişme.
zarıklık.
Gözü e
şeleme.
Gözleri kı
sarak bakma.
Sulanmış gözler.
Belirgin yabancı
nesne.
İlk yardım:

1-Gözün bol miktarda çe
şme suyu veya steril tuzlu göz losyonuyla yavaşça yıkayın. ) Tuzlu steril göz losyonu daha çok tercih edilir; herhangi bir eczanede bulunabilir ve ilkyardım çantanızda mutlaka yer almalıdır.
2-Tüm yabacı
nesnelerin gittiğinden emin olmak için gözü iyi bir ışık kaynağı ile inceleyin. Eğer nesneyi su akıtarak çıkaramıyorsanız, göz yuvarlağının deliyor gibi görünüyor veya göz çok tahriş olmuş görünüyorsa, köpeğinizi i derhal bir veterinere götürün.

Kiraz Göz:

Kiraz göz üçüncü göz kapağı
altındaki dokunun şişmesi ve dışarı çıkıntı yapması durumudur. Üçüncü göz kapağı normalde burnun yanında gözü kenarındaki daha alçak kapağın altında yer alır. Bu durum genç köpeklerde daha yaygındır.
Nedenleri:

Türe özgü hastalı
klar, (cocker spaniel gibi)
Göz enfeksiyonu.
Belirtileri:

Üçüncü göz kapağı
dışarı fırlar ve sürekli görülür.
Üçüncü göz kapağı
kırmızı ve şiştir.
İlk yardı
m:
Genellikle bu durum cerrahi müdahale ile bir veteriner tarafı
ndan düzeltilmelidir. Bazen ilaç tedavisi tek başına işe yarar ancak bu yalnız durum erken ele alınırsa mümkündür.
İ.SERDAR SAYAR
VETERİNER HEKİM-Adana
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpek Göz Hastalıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     27 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın Makaleleri
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi - Köpek Kılı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Köpek Kafesi Kullanımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Köpek Göz Hastalıkları' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:10
Top