2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşu Hastalıkları; Soğuk Algınlığı,mantar,ishal.
MAKALE #8613 © Yazan Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR | Yayın Mart 2012 | 425,524 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
MUHABBET KUŞU HASTALIKLARI; Soğuk algınlığı,Mantar,İshal,Nezle

Ev ortamında kedi, köpek gibi ev hayvanlarını besleyemeyenler muhabbet kuşu beslemeyi yeğlemektedirler. Çocukların evcil hayvan besleme hevesini kuş ile gidermek aile içinde, daha az maliyetli ve daha az zahmetli bir tercih oluyor. Köpeklerin düzenli gezdirilmesinin gerekmesi,kedilerin oyuncu ve hareketli oluşu ,eşyalara verdiği zararlar,tüy dökme problemleri kuşlarda yoktur.Muhabbet kuşlarının bakım,besleme kolaylığına karşın sağlık sorunları kedi-köpekten daha az değildir.Bozuk,bayat yemler ,ani yem değişikliği,ani ısı değişikliği,stres,yer değişikliği kuşlar için hastalık nedeni olabilir.Tedavisinin gecikmesinde hastalık ölümle sonuçlanabilir.Hastalandığı düşünülen muhabbet kuşuna kulaktan dolma ampirik uygulamalar oldukça yaygındır.Genellikle daha önce kuş beslemiş kimselerden yada kuşu satın aldıkları evcil hayvan dükkanının satıcısından yardım istenir.Ya da son yıllarda yaygınlaşan internetteki arama motorlarından teşhis,tedavi yapmaya çalışırlar..İnternetteki ismi,imzası olmayan alıntı bilgiler hasta sahibini yanıltmakladır.Bu durum zaman kaybına ve hastalığın daha da ilerlemesine sebep olmaktadırlar.Sonuçta;bütün ampirik tedavi yöntemlerinin bittiği sonra veteriner klinikleri akla gelir.Kanatlıların tedavileri kedi,köpeğe göre daha fazla deneyim,bilgi gerektiren,daha spesifik bir konudur.Bu özelliklere sahip veteriner hekimin başarısı yüksektir.Hasta sahiplerinin kuşun fiyatı ile teşhis ve tedavi masraflarını mukayese etmeleri ayrı bir sıkıntı oluşturmaktadır.

· Muhabbet kuşlarının veteriner hekime tedaviye götürülmesine neden olan BELİRTİLER;
· İştahın kaybı,
· Kabarma ve düzensiz görünüş,
· Anormal dışkı,
· Sıra dışı tüy yolma,
· Solunum problemleri / anormal nefes alış,
· Sürekli aşağı / yukarı hareket eden kuyruk,
· Gaga/ağız, göz veya burun deliklerinden akıntı,
· Yüz ve kafa tüylerinin sümüksü madde ile kaplanması, yarı sindirilmiş yem ve anormal dışkı,
· Anormal tüy, anormal tüy gelişimi/değişimi/dökümü,
· Kanama
· Başın, kuyruk veya kanatların düşmesi, bükülmesi,
· Soluk veya şişmiş gözler,
· Tünekte duramamak, düşmek,
· Kamburlaşma,
· Vücutta yumru veya şişlikler,
· Kafes tabanında oturma,
· Kusma,
· Kilo kaybı, zayıflama.

· Anormal uyku düzeni (Sürekli uyuma, normalde bir ayak yerine iki ayakla tüneğe tutunarak başın, kanatın altına sokulması, baş kanatlara çevrildiğinde gözlerin yalnızca kısmen kapatılması),
· Normal faaliyetlerindeki herhangi bir değişiklik (Konuşma, ötme, oyuncaklarla oynama, diğer kuşlar veya insanlarla etkileşim, enerji düzeyinin azalması, farklı yerlerde tüneme),
· Yolunu bulamama,
· Olağandan fazla su içme,
· Kirlenmiş dışkılık.

Muhabbet kuşlarında soğuk algınlığı belirtileri ve önlemleri;

Muhabbet kuşlarında en çok görülen sağlık sorunlarından biriside soğuk algınlığıdır. İnsanlarda da olduğu özellikle ısı değişimi ile meydana gelen hastalıktan korunmak için kuşları aşırı ısı değişimlerine maruz bırakmamak gerekiyor. Soğuk algınlıklarında, kuş tüylerini kabartır. Eskisi kadar hareketli oyuncu değildir. Çoğunlukla tüylerini kabartmış bir durumda, kafesin bir köşesine çekilip uyuklar. Daha aşırı durumlarda yeme karşı tümüyle ilgisizlik, soluk almada güçlük ve hatta kendini kaybetme durumları görülebilir.Genellikle enfeksiyon alt solunum yollarına inmemiştir..Erken tedaviye başlanıldığında kuşun eski sağlığına kavuşması mümkündür.

Soğuk algınlığının nedenleri;muhabbet kuşları yüksek ve düşük ısıya karşı dayanıklı varlıklardır. Isı değişimlerine de ani olmamak koşuluyla tahammül gösterebilirler.Ancak kafeslerin açık pencere ve kapılar arasında bırakılması, içinde bulunduğu sıcak odadan soğuk bir yere aktarılması, salmaların köşe rüzgarlarına hava akımlarına açık yerlere kurulması(cereyan oluşması), bütün bir geceyi ıslak tüylerle geçirmeleri gibi nedenlerle soğuk algınlığına tutulabilirler. İlk önlem olarak kuş sıcak bir yere, tercihen özel donanımlı hasta kafesine alınmalıdır. Soğuk algınlığına sebepleri öncelikli olarak ortadan kaldırılmalıdır.Soğuk algınlığı ile ilgili belirtilerin bir yada bir kaçı görüldüğünde veteriner kliniğine götürülmelidir.

Muhabbet kuşlarında MANTAR hastalığı ,nedenleri,belirtileri.

Mantar enfeksiyonunun oluşumu için hazırlayıcı (predizpoze)yapıcı faktörler gereklidir.Genç kuşların daha duyarlı olduğu mantar enfeksiyonu stres durumlarında oluşabilir.Başka hastalıklardan dolayı zayıflama,iyi beslenememe gibi durumlar stres nedenidir.

Mantar enfeksiyonunun başlıca belirtileri,lezyon başda,gagada,ayaklarda ve deride lokalize olur.Bu bölgelerde kuruma,pulcuk,,kepeklenme ,tüy dökümü ve kızarma görülebilir.Bulaşıcıdır.Aynı kafesdeki diğer kuşa bulaşma ihtimali olmakla birlikte direncin yüksek olduğu kuşlarda görülmeyebilir.Mantar görülen kafeslerin mantarlara etkili ilaçlarla dezenfekte edilmesi gerekmektedir.Hastalığın görüldüğü kuş veteriner hekime götürülmelidir,geç kalındığında gaganın düştüğü,tüylerin büyük bir çoğunluğunun döküldüğü,kellikle karşı karşıya kalınabilir.

Muhabbet kuşlarında ishalin nedenleri,yapılması gerekenler;

Ani yem değiştirme,yanlış beslenme,küflü veya mikroplu yemlerin uzun süre verilmesi kuşun sindirim sistemini bozarak ishala neden olabilir.Yemlerin hazrlayıcı faktör olmasının dışında, iç parazitler,bakteriler,virüsler,mantar,zehirlenme,bazı ilaçlar,barsak tümör ve yangıları ishale neden olabilir..Kuşun dışkısı normalin dışında yumuşak- sulu kıvamda olur,sık sık dışkılama ve dışkı rengi farklılaşmıştır.Su tüketimi artmıştır.Kuşun iştahında azalma görülmeyebilir.İshalin süresi uzarsa kuşta kaşeksi,zayıflama görülür.Tedavisi için veteriner kliniğine götürünüz.Kulaktan dolma ilaç vb. uygulama yapmayınız.Bu veteriner hekimin işini zorlaştırdığı gibi,kuşun ölümüne de sebebiyet verebilir.

Muhabbet Kuşlarında Nezle belirtileri,önlemler

Muhabbet kuşunun aksırması, burnunda ve gözlerinde akıntının başlaması, nezlenin en bariz belirtisidir. Bu durum giderek kuşun burun deliklerinin tıkanmasına, solunum güçlüğü çekmesine neden olur. Eğer önlem kısa zamanda alınmazsa hastalık kafeste veya salmada bulunan kuşlarda kolayca yayılarak daha büyük boyutları ulaşır.
Üşütmeyle büyük bir bağlantısı olmakla birlikte mikrobik bir hastalıktır. Soğuk algınlığını nedenleyen etkenler nezle yol açabileceği gibi, nezle bir kuşun kafes içinde bulunmasıyla, onun göz, burun veya ağız akıntısından da diğer kuşlara geçmesi mümkündür.

İlk önlem olarak kuş diğerlerinden ayrılarak daha sıcak bir yere, tercihen bir hasta kafesine alınmalıdır. Hastalık geçinceye kadar soğuk algınlığında vitamince zengin besinlerle kuş güçlendirilmelidir. Hastalık tümüyle geçtikten sonra, hasta kuşun bulunduğu kafes ve tüm kafes gereçleri sodalı sıcak sularla yıkanarak kurutulmalıdır.
Sonuç olarak,ishal,mantar,soğuk algınlığı ,nezle gibi hastalıklar muhabbet kuşlarında sık görülür.Hastalıkla ilgili belirtilerden biri veya birkaçı görüldüğünde zaman geçirmeden veteriner kliğine götürünüz..

İ.SERDAR SAYAR
VETERİNER HEKİM






Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Muhabbet Kuşu Hastalıkları; Soğuk Algınlığı,mantar,ishal." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     59 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın Makaleleri
► Kedi Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtiler ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Muhabbet Kuşları Konusunda Bilgiler ve Tavsiyeler ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşu Hastalıkları; Soğuk Algınlığı,mantar,ishal.' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:19
Top