2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpek Kısırlaştırılması ile İlgili Merak Edilenler
MAKALE #1481 © Yazan Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR | Yayın Ağustos 2008 | 39,260 Okuyucu
KEDİ VE KÖPEK KISIRLAŞTIRILMASI; MERAK EDİLENLER

Köpeğimi-kedimi ne zaman kısırlaştırmalıyım?

Yanıt: Kısırlaştırma operasyonunun ilk östrus(kızgınlık) görüldükten sonra yapılması önerilmektedir.Köpeklerde kızgınlıktan önce ameliyat en kolaydır ve olası ameliyatla ilgili komplikasyonları azaltır.Ancak obesite, idrar tutamama ve vulvanın atrofisinden korunma sağlamaz.

Hangi durumlarda kısırlaştırma ameliyatı yapılmalıdır?

Yanıt:Doğacak yavruların bakımının ve sahiplenmesinin bir problem olduğu durumlarda,kızgınlık döneminde ve öncesinde istenmeyen vajinal akıntı,sık işeme, hırçınlık, masturbasyon, başıboş hayvanlarla ilişkiler,insanların üzerine çıkma,rahatsız etme ve gebe kalma gibi.

Kısırlaştırma hayvandaki hangi olası hastalıkları azaltabilir?

Yanıt:Genital enfeksiyonları örnegin,akut metritis,pyometra gibi..,çeşitli genital organ ve meme tümörlerini,erkeklerde prostat hipertrofisi gibi..

Kısırlaştırılmış kedi köpek kilo alır mı ?

Yanıt :Kilo alma kısırlaştırmayla direk ilgili değildir.Hayvanın yediğini kontrol ederek kilo alma önlenebilir.

Kısırlaştırma yapmadan kızgınlık önlenebilir mi?

Yanıt :Hormon kullanılarak önlenebilir.Ancak,yan etkileri vardır ve geçici bir çözümdür.Yan etkileri olarak pyometra, kistik ovaryum gibi genital hastalıklar görülebilir.Hormon
uygulamasına kızgınlık başlamadan önce başlanmalıdır.

Kızgınlık döneminde kısırlaştırma yapılabilir mi?

Yanıt :Zorunluluk olmadıkça yapılmamalıdır.Yapıldığı durumlarda kanama fazla olacaktır ve hormonal düzen bozulacaktır.

Kedi veya köpekteki kesik, kesik kokulu idrarının nedeni?

Yanıt:Erkekler bölgesini işaretlemek için yaparlar.Çok keskin kokulu, attırma tarzında idrarı sağa sola bulaştırırlar.Başka erkek hayvanların bölgelerine gelmesini engellemek amacıyla yaparlar.Bu da hayvan sahiplerini çileden çıkarır.Koyu sarı ve kesif kokulu idrar her zaman çiftleşmeyle ilgili olmayabilir.İdrar yolları enfeksiyonlarını da akla getirir.Şüpheli bir durumda veterinerinizle görüşünüz.

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedi-köpeğimde davranış değişikliği olur mu?

Yanıt :Olumlu anlamda değişiklik olur. Dişi kedi köpekte kızgınlık öncesi kanama ortadan kalkar.Çiftleşme isteği olmadığından rahatsız edici sesler çıkarmaz.Erkek köpekleri
kendine çekmez. Özellikle erkek hayvanlarda idrarla işaretleme ve seksüel hareketler yapmaz.Saldırganlığı genellikle ortadan kalkar, sakinleşir. Aşırı derecede miskinlik, hareketsizlik çoğunlukla görülmez.

Kısırlaşan erkek köpek koruyuculuk,bekçilik özelliğini kaybeder mi?

Yanıt :Bekçilik,koruyuculuk niteliği değişmez.

Kısırlaştırma ameliyatı riskli midir?

Yanıt :Ameliyat olduğundan risk daima söz konusudur.Genel anestezi altında yapılması,dişilerde laparatomi yapılarak kısırlaşması risk faktörüdür.Veteriner hekimlerin rutin olarak gerçekleştirdikleri operasyonlardan olduğundan rahat olunabilir. Erkek hayvanların ameliyatı dişiye göre daha az risk taşır ve kolaydır.

Üremeyi önlemek için kısırlaştırmadan daha İNSALCIL yöntemler var mıdır?

Yanıt :Kısırlaşmamış bir köpek 6 senede 67.000 adet köpeğin doğumuna sebep olmaktadır.Doğacak yavruların başına gelecek korkunç durumlar düşünüldüğünde kısırlaştırma en insaflı uygulama olduğu ortadadır.


Dişi kedi veya köpek annelik duygusunu tatmalı mıdır?

Yanıt;Genellikle hayvan sahipleri dişi hayvanının bir kez de olsa annelik duygusunu tatmasını isterler.Bu düşüncenin en önemli nedeni enpati kurmalarıdır.Kedi ve köpekte insanlarda olduğu gibi anne,baba,aile kavramı yoktur.Yavruları cinsel olgunluğa ulaştıklarında ilişkiye girmelerine birçok hayvan sahibi tanık olmuştur.Ayrıca,yavruları büyüdükten sonra onları tanımazlar.

İ.SERDAR SAYAR
VETERİNER HEKİM-ADANA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpek Kısırlaştırılması ile İlgili Merak Edilenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın Makaleleri
► Hayvan Aşıları Hakkında Merak Edilenler Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Kedi - Köpek Kılı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpek Zehirlenmesi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpek Aşı-Aşılama Programı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Evcil (Kedi-Köpek) Hayvan Aşıları Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedi ve Köpek : Doğum Acil Durumları ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi, Köpek ve Evcil Hayvanlarda İlaç Kullanımı. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpek Kısırlaştırılması ile İlgili Merak Edilenler' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:50
Top