2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi/Köpek Almak İstiyorum Bakabilir miyim? Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?Evde Köpek Beslenir mi?
MAKALE #11786 © Yazan Vet.Hek.Kemal ŞİMŞEK | Yayın Kasım 2013 | 8,665 Okuyucu
Merhaba Değerli okuyucular;
Bu makalede kedi veya köpek sahiplenmek aşamasında ve sonrasında karşılaşabileceğiniz muhtemel güçlükler ve çözümleri ile ilgili klinik tecrübelere ve bir köpek sahibi olarak deneyimlere dayalı püf noktalardan bahsetmek istiyorum. Umarım bunu bir hayvan sahiplenmeden önce okursunuz ve size doğru tercihi yapmak adına katkısı olur.

Kedi/Köpek Almak İstiyorum Bakabilir miyim?

Başlıkta dikkat çekmesi gereken konu "sahiplenmek" yerine "almak" kelimesinin kullanılmış olmasıdır. Çünkü bir takım insanlar 14 şubat sevgililer günü, doğum günleri ve kendileri için özel hissettikleri günlerde; kliniğin kapısından koşarak girerek kedi/köpek alacam şöyle ufacık(iki avcuyla boyut göstererek) bir şey olsun acil bugün lazım sevgilime vereceğim mantığıyla hareket ederek hayvan sahibi olmaktadırlar. Ve bu gerçek hayvan sahibi olarak sizlere belki ürkütücü gelsede inanın sayıları azımsanmayacak kadar çokturlar. Tabi ki bu şekilde sahiplenilmiş hayvanlardan şanslı olanlar ve iyi bir aileye ulaşanlarda yokmudur? vardır elbette ancak çoğunun akibeti daha bir kaç ay vakit geçmeden ilan sitelerine satılık veya sahiplendirme olarak düşmektir .Ki bu iyi ihtimaldir kimisi de gözünü sokakta açmaktadır çünkü. Özellikle yaz ayları sonunda yazlık bölgelerin (çeşme,bodrum vs) sokakları yaz başında karne hediyesi olarak alınmış ve yazlık sefası biterken şehir hayatına götürülemeyeceği için salınmış cins kedi ve köpeklerle dolmaktadır. Bu durumda bir canlı hayvanın hayatı , duyguları ; şımarık bir çocuğun maskotu olmaktan ileri gidememiş ve sonu hiç düşünülmeden insanoğlunun egosuna yenilmiş demektir.Yazıya bu kadar sert girdikten sonra köpek/kedi alırken bir yaşam biçimi aldığınızı bilerek bu konuya yaklaşmanızı sağlamak isterim. Şu zamanda nasılki bir çocuk dünyaya getirmek onun sorumluluğunu alabilmek için alt yapı hazırlamaya uğraşıyor maddi ve manevi olarak bu konuda kendimizi hazır hissedene kadar düşünmüyorsak köpek ve kedi sahibi olurken de en az bu kadar düşünmemiz gerekiyor hatta belki daha fazla bile düşünmemiz gerekebiliyor.(çünkü yazın bir otele tatile giderken çocuğunuzu götürürken onu götüremeyebiliyorsunuz). Nasıl ki bir insan yavrusu/bebeği ailesi karnını doyurmadan , altını temizlemeden ilgi şevkat göstermeden büyüyemezse, inanın hayvanlarda en az bu kadar hassas ilgi görmediklerinde belki büyürler ama sadece büyürler. Yaptığım gözlemler ilgili ailelerde bebeklik dönemini geçiren köpeklerin, tasma ile bağlanıp sadece yem ve su verilen köpeklere oranla daha cana yakın ve saldırganlıktan uzak olduğunu göstermiştir bana. Aynı insanlarda olduğu gibi. Bu durumda köpek/kedi almaya karar vermeden önce ;
Öncelikle onun ömür boyu sizin ilgi, şefkat ve zamanınıza muhtaç olduğunu.
Ülkemizde gelişmiş bir hayvan sigorta sistemi olmadığı için sizin aile bütçenize ek külfet getireceğini.

Yazın tatil planlarınızı bile bozabilecek/değiştirebilecek bir sorumluluk aldığınızı.
Evinizde neşe kaynağı olabildiği gibi arada sırada sizin de sabrınızı sınayan davranışlar sergileyebileceğini göz önüne aldığınız da ben bunların üstesinden gelirim diyorsanız evet bir hayvan sahibi olmalısınız. Ancak bu tarz konuların bir tanesinde dahi tereddütünüz varsa lütfen o konuyu halledene kadar bir hayvan sahibi olmayın. Nasıl ki bir bebeğiniz olduktan sonra ondan vazgeçemezseniz, nasıl ki o bir heves değil sizin bir bağınız ise bunu da o şekilde düşünene hatta hissedene kadar ve maaile bunu bu şekilde düşünene kadar bir hayvan sahibi olmayın...

Alırken/Sahiplenirken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bilinçli bir karar verme aşamasından sonra hala bu sorumluluğu almayı istiyorsanız asıl mesele burada başlıyor. Çünkü bir hayvanın karakteri, yaşama koşulları her ne kadar sizin ilgi ve alakanızla direk ilgili ise de tür, genetikte ve çevresel faktörler de bu konuda yönlendirmelerde bulunabiliyor. (Ör.; Sivas kangal köpeğinin evde apartman dairesinde beslenmesinin güç olması {imkansız değildir onun için bir yaşam alanı dizayn edebilecekseniz neden olmasın}, İzmir,Adana vs sıcak iklime sahip illerde yaşam kalitesinin düşmesi gibi) Bu konuda çeşitli sitelerde hayvanların genel özellikleri ve yaşam koşulları ile ilgili tablolardan size en uygun olanını seçmek en doğrusu olacaktır. Böylece doğru ırkı seçmiş olduğunuz için hem siz mutlu olursunuz hem de sizin mutluluğunuzla ömür boyu size minnet duyacak ve mutlu olacak bir hayvan sahiplenmiş olursunuz.

İkinci bir konu ise şayet ben gibi sokaktan bulduğunuz ve ırkını önemsemediğiniz bir yavruyu almadıysanız ( ki şu anda 13 yaşında olan kızımın sevgisi sayesinde veteriner hekim olmaya karar verdim..düşünün bir insan hayatını nasıl etkileyebiliyor bu bağ..) ve ırk olsun istiyorsanız eğer, o zaman ; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından satış yetkisi verilmiş ve Veteriner Hekim kontrolünde satış yapan bir Pet Shop ve/veya çiftlikten almanızı tavsiye ederim. Alım sırasında doğmasal veya ortamdan kaynaklı olabilecek hastalıklar için hem yavruyu hem kendinizi garantiye almak için Canlı Hayvan Satış Sözleşmesini yapmanızı ve doğabilecek sorunlarda haklarınızı koruyabilmenizi ve mümkünse sahiplenme işlemini güveneceğiniz bir Veteriner Hekim nezaretinde yapmanızı tavsiye ederim.Minimum 45 günlük yaşta olmasını , kuru mama yiyebiliyor olmasını ve paraziter tedavileri başta olmak üzere o yaşa kadar gerekli aşılarının yapılmış olmasını ve bunu belgeleyen Vet.Hek. onaylı karnesinin bulunması ve anne babayı görmeniz koşullarını aramalısınız.

Evde Köpek Beslenirmi?

Evde köpek tabiki beslenir ancak zor ve sorumluluk isteyen bir iştir. Sorumluluklar konusunda girişte yeterince bahsettiğim için şu anda kısaca genel ve 1 günlük yaşantısından bahsetmek istiyorum.

Eğer evde köpek besleyecekseniz , sehpaların üzerindeki vazo/biblolarınızdan vazgeçeceksiniz, ortalık yerde ilaç,düğme vs merak edip yutabileceği şeyler bırakmayacaksınız (bunlar size abartı gelebilir ancak 1 kutu ilacı içen çok köpekle karşılaştım), her gün sabah mamasını verdikten 20-30 dakika sonra tuvalet için dışarı çıkarak ve yaklaşık 30-45 dakika gezdireceksiniz( buda sizin normal kalkış saatinizden yaklaşık 1-1.5 saat önce uyanacağınız anlamına geliyor). Akşam geldiğinizde belki de yemeğinizi bile yiyemeden tekrar mamasını yedirip ( genel de yetişkin köpekler için tek öğün yeterli olsada köpek sahipleri acıma iç güdüsüyle bunu en az 2 öğüne çıkarmaktadırlar ) tuvalet için tekrar dışarı çıkarmanız gerekecektir.Çevresel koşulları onunla beraber yaşamanızı kolaylaştırıp , vakit ayrıdığınız sürece evde köpek tabi ki de beslenir.

Sahiplendikten Sonra Yapmam Gerekenler Nelerdir?

Bir kedi ya da köpeği sahiplendikten sonra yapmanız gereken çok şey olmasına karşın bunu yaşam standardı haline getirdiğiniz anda ve günlük rütin işler içerisine aldığınız anda keyifli bir süreç başlar. Ancak sahiplendiğiniz de ilk yapmanız gereken onu eve dahi götürmeden bir veteriner hekim kontrolünden geçirmek ve bu özet yazıda bahsi geçemeyen daha onlarca konu hakkında detaylı tavsiyeler almak. Veteriner Hekimler sizi bu konuda en doğru yönlendirecek bilgi ve tecrübeye sahip şahıslardır. O yüzden güvendiğiniz bir meslektaşımdan alacağınız tavsiyeler sizi bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı bir hayvan yetiştirme konusunda en doğru yönlendiren bilgiler olacaktır.

Hayvan sahibi olmak bir ayrıcalıktır ancak hava atma, karizma yapma ve ortam kurma aracı değildir. Lütfen bir hayvan sahibi olmadan önce amacınızı belirleyip,bu yazdıklarımı düşünüp, şartlarınızı gözden geçirip ve en önemlisi detaylı bilgi için güvenebileceğiniz veteriner hekim ve hayvan sahipleri ile görüştükten sonra bir hayvan sahiplenin. Doğru kararlar vermeniz dileğiyle.

Kemal ŞİMŞEK
Veteriner Hekim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi/Köpek Almak İstiyorum Bakabilir miyim? Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?Evde Köpek Beslenir mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Kemal ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Kemal ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Kemal ŞİMŞEK'in Makaleleri
► Kedi - Köpek Kılı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpek Zehirlenmesi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpek Aşı-Aşılama Programı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Evcil (Kedi-Köpek) Hayvan Aşıları Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedi ve Köpek : Doğum Acil Durumları ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi, Köpek ve Evcil Hayvanlarda İlaç Kullanımı. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kedi/Köpek Almak İstiyorum Bakabilir miyim? Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?Evde Köpek Beslenir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:20
Top