2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi Köpek Hastalıklarında Kışın Etkileri
MAKALE #560 © Yazan Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR | Yayın Ocak 2008 | 15,670 Okuyucu
Adana ılıman bir iklim özelliğine sahiptir. Adana’nın kışının şiddetli olmaması sağlıklı bir iklimi olduğunu kanısını oluşturmaz. Kedi ve köpek hastalıklarında, kış etkisini solunum sistemi hastalıkları olarak gösterir. Havaların soğuması,gündüz-gece ısı farkının çok olması, ani ısı ortamının değişmesi,hava kirliliği ve kapalı-havasız ortamlarda yaşamak solunum sistemi hastalıklarına sebep olur. Kış ayının getirdiği bu olumsuzluklardan insanlarda olduğu gibi hayvanlarda rahatsızlanıp, hastalanır. Havalardaki olumsuz değişiklikler hayvanınızdaki vücut direncini bozar. Hayvanın burun nemi yaklaşık % 45 oranında olması gerekir. Bu oran ani ısı değişimi,hava kirliliği ve kapalı-havasız ortamlar sebebiyle % 20’lere düşer. Burun içerisindeki sümüksü yapıdaki mukus tabakası zararlı mikroorganizmalara karşı organizmayı korur.

Burundaki mukusun azalması vücut savunmasını zaafa uğratır.Bu durum patojen mikroorganizmaların faaliyetini arttırır ve hastalık meydana gelir. Kedi ve köpeklerin solunum sistemi hastalıklarına sıklıkla rastlanır. Öksürük ve solunum yetmezliği solunum sistemindeki bir problemin başlıca belirtileridir. Fakat sekonder (ikincil) olarak da bu bulgular görülebilir. Özellikle akut kalp yetmezliklerinde ve diğer sistem hastalıklarında da bu belirtiler şekillenebilir. Hem genç kedi ve köpekler hem de yaşlılar solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riski altındadır. Genç ve yaşlı petler kışın daha iyi korunmalıdır. Doğumda hem solunum sistemi hem de immun (bağışıklık) sistemi gelişimini tam olarak tamamlamamıştır. Bu sebeple gençler solunum enfeksiyonlarında daha predispozedirler (yatkın).Kedi ve köpeklerin solunum florasına adapte olmuş ve herhangi bir rahatsızlığa sebebiyet vermeyen bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler bazı koşullarda patojen hale gelerek hastalığa neden olur. Solunum florasında bulunan başlıca bakteriler; Coliform bakterileri, Pasteurella türleri ve Bordotella ronchioceptikum gibi. Solunum sistemi savunma mekanizmasındaki yetersizlik şekillendiğinde fırsatçı patojen bakteriler enfeksiyona neden olurlar.Şu durumlarda solunum sisteminde bağışıklık yetmezliği şekillenir.

1)Distemper(gençlik hastalığı),Parainfluenza virus,Rhinotracheitis, Calsiviruslerin oluşturduğu enfeksiyonlarda.

2)Toksik gazların inhalasyonu sonucu.

3)Solunum sistemi tümörleri gibi.

4)Bakteriyel enfeksiyonlar ve bakım barındırmadan kaynaklanan stresler, hijyenik kurallara uyulmaması sonucu bu fırsatçı bakteriler solunum yolu enfeksiyonlarına neden olurlar.Enfeksiyonların yayılması ve şiddeti üzerine bu faktörlerin etkisi vardır.

Solunum sistemi hastalıkları genel olarak; üst solunum ve alt solunum yolu hastalıkları olarak ayrılır. Üst solunum yolu hastalıkları olarak rhinitis,tonsillitis, larengitis, farengitis, tracheitis sayılabilir. Alt solunum yolu hastalıkları da racheobronşitis, bronşitis,bronkopneumoni ve pneumoni sayabiliriz.

Solunum Sistemi Hastalıklarındaki Genel Belirtiler :

Burun akıntısı mukozadaki yangının derecesine bağlı olarak seröz, mükoz, kataral,purulent yada kanlı olabilir. Burun akıntısı ön ve arka solunum yollarının bir bulgusu olarak gelişir. Rhinitise de sıklıkla rastlanabilir. Bunun dışında hyperpnea ki solunumun sayı ve derinliğinin artması olayıdır;dispne,solunum güçlüğü, aksırık, tıksırık, öksürük gibi dış bakıda gözlenen bulgular solunum sistemi hastalıklarına işarettir. Akciğer dokusunun çeşitli derecede yangılanması bronşit pneumoni sıklıkla rastlanılan solunum sistemi hastalığıdır. Pneumoni en sık rastlanılan solunum sistemi rahatsızlığıdır. Çeşitli nedenlerden dolayı pneumoni şekillenir. Akciğer dokusundaki yangının lokalizasyonu ve karekterine göre pneumoniler çeşitli sınıflara ayrılır.Focal pneumoni akciğerin herhangi bir lobunda bir yada iki focinin şekillenmesi ile karekterizedir. Genellikle akciğer apselerinde rastlanır.Lobuler pneumoni akciğerin birkaç lobunda nispeten küçük boyutlarında pneumoni odaklarının şekillenmesi olayıdır.Çoğunlıkla pastörella enfeksiyonlarında rastlanır.Lober pneumoni loblarda büyük boyutta pneumoni lezyonlarının şekillenmesi olayıdır.Lezyonlar büyük olduğu kadar şiddetlidir.Diffuz interstitial pneumonilerde genellikle akciğer dokusunun tümü etkilenir.Bronchiectasis bronş ve parankim dokusunun kronik yangısı olup irreversibl silindirikal ve kese dilitasyonunu ile karektarizdir.sekonder enfeksiyonlar ve atalektasi durumlarında görülür.Bronkospazm ya da bronchiolitis obliterans bronşiollerin daralması ve daha sonra tıkanması olayıdır.Şiddetli akciğer enfeksiyonları atalektazi durumlarında meydana gelir.Özetlenecek olursa; BURUN AKINTISI,SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ, AKSIRIK, TIKSIRIK,ÖKSÜRÜK gibi gözlenen belirtiler kedi veya köpeğinizde solunum yolu hastalığını akla getirir.

Solunum sistemi hastalıklarının sağaltımındaki genel prensipler:

Solunum sistemi hastalıklarındaki esas etkenler (virüs,patojen bakteriler gibi..) yanında BAKIM-BESLENME ve STRES faktörleri önemli rol oynar. Bu nedenle solunum sistemi hastalıklarından korunmak için ,ani yem değişimi,ani iklim değişiklerinden ,kötü havalandırma,soğuk hava değişikliği ve diğer streslerden petleri korumak gerekir.Bu önlemlerin yanı sıra kedi ve köpeğin aşılarla immünizasyonu(bağışıklığı) sağlanmalıdır.Aşılama yalnızca yavruyken değil, büyüdükten sonra da yapılmalıdır.Her yıl aşılar tekrar edilmelidir.Yavruyken 1 kez yapılan aşı kedi-köpeğinizi ömür boyu koruyamaz.İmmun sistemin enfeksiyonlara karşı verdiği cevap hayvan ırkı,yaşı ve enfeksiyon etkeninin virulensine göre değişiklik arz eder.Solunum sistemi hastalıkları genellikle solunum kanalında anormal sekresyon ve exudat artışıyla karakterizedir. Sistemde herhangi bir bozukluk şekillendiğinde normal sekrasyonun vizkositesi ve volümü azalır, dışarıya atılımlar bu şekilde kolaylaşır.Dolayısıyla solunum kanalındaki materyalin dışarı atıldığı gibi hastalığın kontrolü de sağlanmış olur.Solunum sistemi hastalıklarında hayvanın ihtiyaç duyduğu havanın alınabilmesine yardımcı olacak tedbir ve sağaltımlar;expektoranlar, diüretikler, antitissüfler, bronkodilalatörler, antimikrobiyoller, antihistaminik ve kortikosteroidlerle ve diğer ilaçlarla sağaltım sağlanabilir.Hayvanın ihtiyaç duyduğu sıvı sağaltımı yapılmalı,hava yollarındaki sekrasyonun giderilmesi için inhalasyona başvurulmalıdır.Kedi ve köpeğiniz rahatsızlandığında rastgele ilaç kullanılmamalıdır. Bu petinizin hastalığını gizleyebileceği gibi hastalığını da ilerletebilir. Veteriner hekiminizin bilgisi dışında ampirik uygulamalardan sakınınız.

İ.SERDAR SAYAR vet.hekim
Denizpet veteriner kliniği
0 322 2264304

Yararlanılan kaynak:Prof.D.r Veysi ASLAN Solunum sistemi hastalıkları

Solunum Sistemi Hastalıklarında sıkca sorulan sorular:

1)Solunumla ilgili hastalıkların aşısı var mı ?Varsa,tam olarak korur mu ?

Aşısı bulunmaktadır. Viral etkenlere etkilidir. Bakteriyel kökenli
hastalıklarda koruyucu değildir.

2) Hayvanımızın solunum sistemi hastalığına yakalandığını nasıl anlarız ?

Burnundan akıntı gelir, halsizdir, iştahsızdır, ateş tesbit edilebilir,
soluk alışı düzensiz sık sık dır,hapşırır ve hırıltılı soluk alıp verebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi Köpek Hastalıklarında Kışın Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın Makaleleri
► Kedi - Köpek Kılı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpek Zehirlenmesi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpek Aşı-Aşılama Programı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Evcil (Kedi-Köpek) Hayvan Aşıları Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedi ve Köpek : Doğum Acil Durumları ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi, Köpek ve Evcil Hayvanlarda İlaç Kullanımı. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kedi Köpek Hastalıklarında Kışın Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:23
Top