2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpekte Burun Hastalıkları ve Burun Kanaması
MAKALE #3568 © Yazan Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR | Yayın Eylül 2009 | 61,133 Okuyucu
KEDİ ve KÖPEKTE BURUN HASTALIKLARI: BURUN KANAMASI

Burun kanamaları hafif damla tarzında veya şiddetli ve sürekli olabilir.Hafif burun kanamaları kendiliğinden geçebilir,müdahale gerektirmez.Sürekli olarak tekrar eden burun kanamalarında veteriner hekim görmelidir. Kedi ve köpeklerde burun kanaması sıklıkla görülmez.Burun kanamaları önemsenmelidir.Burundan gelen kan basit bir burun kanaması olabileceği gibi önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.Kanama görüldüğünde vakit kaybetmeden veteriner kliniğine hayvan götürülmeli.Veterinere götürülmeden önce,acil olarak hayvanın burnuna tampon yapılıp,burunun üzerine ve enseye soğuk kompres yapılabilir.

Burun kanaması, çeşitli travmalardan (çarpma, vurma gibi),burundaki yabancı bir cisimden kaynaklanabilir, üst solunum yolu enfeksiyonlarından(sinüzit,gırtlak kesesi lezyono vb.) , tansiyondan ileri gelebilir,kan hastalığı sebebiyle(pıhtılaşma bozukluğu),solunum yollarındaki tümörlerden ,alerji durumlarında,paraziter nedenler(linguatula rinaria) ve kanama burun içi dokusundaki damarların yırtılması veya burundaki küçük kılcal damarların çatlaması sonucu olmaktadır. Bunların dışında genetik olarak bazı hayvan türlerinde burun mukozasının damarlarının ince,çatlamaya meyilli olması da nedenler içinde sayılabilir.Genellikle Golden Retriever,Sibirya kurdu gibi ırklarda,mevsim değişimlerinde,aşırı sıcak mevsimlerde kanamalara rastlanılabilir.

Burun Kanamalarının Nedenleri:
1-Travma(çarpma,vurma)Trafik kazaları,damdan,balkondan düşme,sadizm amaçlı vurma gibi nedenlerden burun kemiklerinde kırılma,deformasyon,kanama ve solunum güçlüğü olabilir.
2-Burundaki yabancı cisim.Bitkilerden kaynaklı olabilir.Odun parçası,kıymığı,pisipisi otu gibi.Aksırma,tıksırmayla birlikte,hayvan başını sallar ve ayaklarıyla burnunu tırmalar.
3-Burunda veya üst solunum yollarındaki enfeksiyonlar. Viral,bakteriyel ya da fungoral (mantar) etkenleriyle kanama olabilir.Burun kanaması dokuların yıkımıyla oluşur,rengi taze kan görünümüne değildir,daha çok müköz karekterde, iltahapla karışık olabilir.
4-Kan hastalığı sebebiyle
5-Tansiyon
6-Solunum yolu tümörleri
7-Alerjik sebepler
8-Paraziter nedenler.Burun boşluğunda bulunan linguatula rinaria köpeklerde bazen,kedilerde hiç görülmez.Tanısı zordur.

Kanamanın burunun her iki deliğinden akması akciğerdeki kanamayı akla getirir.Akciğerden kaynaklanan kanamada kan köpüklü,mideden kaynaklanan koyu renklidir.Tek taraflı burun kanamaları kısmen gırtlak keselerindeki lezyon veya sünizit gibi lokal enfeksiyonları düşündürür.

TEDAVİ ve Acil müdahale;
Acilen yapmanız gereken;
1-Hayvanin hareketsizliği sağlanır.
2-Tampon uygulanır.
3-Burnun üzerine ve enseye soğuk kompres yapılır.
Acilen veteriner kliniğine hayvan götürülür. Tampon ve kanamayı azaltıcı ilaçlar uygulanır. Kanamanın nedeni tespit edilir, nedene yönelik tedavi hekim tarafından uygulanır.


SIKCA SORULAN SORULAR;

1)Burun kanamasında hayvan sahibi neler yapmalı ?
YANIT;Hayvanın hareketsizliğini sağlamaya çalışmalı,burnun üzerine ve enseye soğuk kompres yapmalı,aşırı kanama yoksa,hayvanın başını yukarı tutmalı,burun deliklerine tampon yapmalı.Köpeklerin kan kaybına dayanıklılığı,kedilere göre daha fazladır.Veteriner kliniğine acilen götürülmeli.Kesinlikle herhangi bir ilaç
verilmemeli.

2)Burun kanamasının mevsimle ilgisi var mıdır?
Kliniğime gelen hastaların genellikle (travma,enfeksiyona bağlı değilse)mevsim değişimlerinde ve yazın sıcak dönemlerde daha artmaktadır.Mevsimin etkilediği düşünülebilir.Ayrıca ,bazı köpek ırklarında (golden retriever,sibirya kurdu)burun kanamasını daha fazla olduğunu gözlemledim.

İ.SERDAR SAYAR
VETERİNER HEKİM-ADANA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpekte Burun Hastalıkları ve Burun Kanaması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın Makaleleri
► Kedi ve Köpekte Kusma ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Tüy Dökülmesi Problemi Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Gebelik ve Doğum Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kusma Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte Kanlı İdrar Görülmesi. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kulak ile İlgili Sorunlar ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Acil Bir Vakayı Farketme. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpekte Burun Hastalıkları ve Burun Kanaması' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:54
Top