2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi-Köpekte Şeker Hastalığı (Diyabetus Mellitus)
MAKALE #1355 © Yazan Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR | Yayın Temmuz 2008 | 21,494 Okuyucu
DİYABETUS MELLİTUS (ŞEKER HASTALIĞI)

Şeker hastalığı, İnsülin metabolizmasının normal olmamasından veya anormal insülin salgılamasından kaynaklanır ve çok yüksek kan şekeri ile sonuçlanır. Bazı hayvanları kan şekeri ağızdan alınan ilaçlarla veya sadece diyetle düzenlenebilirken birçok diyabet hastası havyan günde bir ya da iki kez İnsülin iğnesine ihtiyaç duyar.Pankreas bezi fonksiyon bozukluklarından diabedes mellitus protein ve yağ metabolizması bozukluğu ile karekterize kronik(süregen) bir endokrın hastalıktır.Pankreasdaki oluşan bir hasarın sonucunda insülin miktarının azalmasıyla oluşabilir.Özellikle obez hayvanlarda temel metobolizmadaki dengeler bozulması yani,hormonal nedenlere bağlı olarak vucuttaki glikozun aşırı artmasına bağlı olarak insülün yetersizliği şekillenebilir.
Şeker hastalığı en yaygın olarak köpeklerde,daha az olarak kedilerde görülür.Hastalığın genetikle de ilgisi bulunmaktadır.Köpeklerde görülmesinin fazlalığının yanı sıra,dişilerde daha fazla görülmektedir.Diabete yatkın ırklar GoldenRetriever,Scotish Terrier,Samoyet,Rottweiler gibi..Hasta sahibinin hayvanında ilk olarak fark ettiği belirtiler ;poliüri,polidispi ve polifajidir.Hayvan idrara çok çıkar,iştah ve su içme artmıştır,ancak zayıflama başlamıştır.Obez hayvanlarda bu fark edilmeyebilir.Katarak diabetli köpeklerde sıklıkla rastlanır.Hastalık oluşturacağı komplikasyona göre belirtiler gösterir.

Acil durumlar diyabetli hayvanı kan şekerinin çok düşük(hipoglisemi) veya çok yüksek (hiperglisemi) olması durumunda ortaya çıkabilir. Diyabet, yüksek ya da düşük kan şekerinin tek nedeni değildir.

Hipoglisemi:
Kan şekeri seviyesi çok düşüktür.
Nedenleri:
1-Aşırı dozda İnsülin ki bu yanlış ilaç verme, kullanılan İnsülin türündeki bir değişiklik ve kullanılmakta olan yanlışİnsülin şırıngasından kaynaklanabilir.
2-Azaltılmış İnsülin ihtiyacı.
3-İştah kaybı.
4-Karaciğer hastalığı.
5-Ciddi enfeksiyon.
6-İnsülin salgılayan tümör.
7-Çok genç hayvanlarda (yavrularda) yetersiz beslenme.
8-İnsülin iğnesi aldıktan sonra yemeği kusma.
Belirtileri:
1-Zayıflık kuvvetsizlik (güçsüzlük)
2-Sarhoş gibi yalpalayarak yürüme.
3-Nöbetler.
4-Şaşkınlık (Disoryontasyon)
5-Koma veya bilinçsizlik.

Yapılması gerekli olan İlk yardım:

1-Diş etlerine glikoz sürün, ancak ağzın içine zorlamayın hayvanınız komada olsa bile bunu yapın. Ağız yoluyla alınan glikoz macunu eczanelerde satılmaktadır; hayvanınızın şeker hastası olduğunu ya da düşük kan şekeri geçmişi olduğunu biliyorsanız. Bu ürünü evinizde ve ilkyardım çantanızda bulundurun.
2-Glikoz macunu veya glikoz yoksa diş etlerine şekerli su sürün.
3-Hayvanı hemen bir veteriner kliniğine götürün.
Hiperglisemi:
Kan şekeri seviyesi çok yüksektir:
Nedenleri:
1-Doğru bir şekilde verilmeyen İnsülin.
2-Yanlış İnsülin dozu kullanımı.
3-Artan İnsülin ihtiyacı isteği.
4-Hayvan bol yemek kaynağı bulur ve tıka basa yer.
5-Organ hastalığı.
6-Stres
7-Salgıbezi hastalığı.
Belirtileri:
1-Kusma
2-Tatlı koku soluma.
3-Vücudun susuz kalması
4-İştah kaybı
5-Güçsüzlük
6-Artan soluma hı
7-Davranış değişikliği
8-Şok ve tedavi edilmezse ölüm
İlkyardım:
1-Şoku kontrol edin.
2-Hayvan, mümkün olduğunca çabuk, bir veteriner kliniğine götürülmelidir. Hayvanınızın ensülinini ve şırıngasını da götürün.

Sıklıkla sorulan sorular;
1-Obezite, hayvanlarda şeker hastalığına sebep olur mu?
Yanıt;Aşırı şişman,obez hayvanlarda bir çok hastalığın görülme riski her zaman vardır.Şeker hastalığı da görülebilir.Onun için bilinçli hayvan beslenmesi önemlidir.Hayvanınız şişmansa, acilen planlı bir şekilde zayıflatmaya başlayınız.

İ.SERDAR SAYAR
VETERİNER HEKİM
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi-Köpekte Şeker Hastalığı (Diyabetus Mellitus)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın Makaleleri
► Kedi ve Köpekte Kusma ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Tüy Dökülmesi Problemi Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Gebelik ve Doğum Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kusma Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte Kanlı İdrar Görülmesi. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kulak ile İlgili Sorunlar ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Acil Bir Vakayı Farketme. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kedi-Köpekte Şeker Hastalığı (Diyabetus Mellitus)' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:58
Top